Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Uhićenje Ive Sanadera - važan događaj za cijelu regiju

Piše Bojan Klima

'Mnoge države imaju mafiju. Međutim, u slučaju Hrvatske, mafija ima državu' – napisao je prije par mjeseci u listu Washington Times Jeffrey Kuhner, jedan od rijetkih američkih publicista sa snažnim stavom kada je u pitanju hrvatska politika.

Dok je u devedesetima hvalio poteze službenog Zagreba, u Hrvatskoj je Kuhner bio slavljen. Kada je prije desetak godina počeo oštro kritizirati vlade Ivice Račana i Ive Sanadera, bio je 'otpisivan' kao autor 'marginalnog lista ultra-desne orijentacije'.

Međutim, nakon uhićenja Ive Sanadera u Austriji – zbog sumnje da je umiješan u niz korupcijskih afera – treba podsjetiti na neka Kuhnerova upozorenja iz rujna ove godine.

'Još uvijek nejaka hrvatska demokracija ima potencijal da od svoje zemlje napravi svojevrsnu Austriju europskog jugoistoka. Međutim, Hrvatska neće realizirati svoj potencijal sve dok se istinski ne obračuna s korupcijom. Tamošnji gangsterski režim guši razvoj vlastite zemlje... Sve dok se to ne shvati i počne ozbiljno rješavati, nastavit će se neumoljivo klizanje prema ekonomskom ponoru. Kolaps neće spriječiti nikakav medijski spin, a niti subvencije Europske unije.'

Kritike poput ove Jeffreya Kuhnera u Hrvatskoj su dio svakodnevice. No u Americi one s rijetkost, najviše zbog toga što se američka vanjska politika posljednjih desetak godina više bavi drugim dijelovima svijeta a mediji se, uglavnom, povode za njom. Međutim, Kuhnerova opažanja mogu se primijeniti i na hrvatsko susjedstvo, gdje je – prema međunarodnim analizama – korupcija također velik problem.

U tom smislu, uhićenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera je jedan od prijelomnih događaja za cijeli jugoistok Europe.


Post je objavljen 13.12.2010. u 21:24 sati.