Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto je zastava sa crvenim krugom sluzbena zastava Japana?

Prelijepo dizajnirana japanska zastava prepoznatljiva je svugdje u svijetu. Crveni disk ili hinomaru na bijeloj pozadini, ekonomski je osvojio svijet, a povijest ovog dizajna ide unatrag do Heian perioda (794-1185 N.E.) Trgovacki brodovi koji su plovili za shohunat u srednjem vijeku takodjer su je imali.



Ipak, Hinomaru je postala sluzbenom zastavom tek u Meiji periodu (1870.)
Nekih petnaestak godina ranije, shogunat je ovaj simbol propisao kao oznaku za brodove, a medjunarodno poznata je postala 1862. za dogadjaja koji je poznat kao Richardson Affair. On se zbio u vrijeme kad se u Japanu raspravljalo hoce li se otvoriti svijetu ili ostati u izolaciji. Par Engleza je napadnuto, jedan ubijen kad su oni preski preko ceste kojom se kretala povorka koju je predvodio Shimazu Hisamitsu, vladar sadasnje Kagoshima regije, i sto je vaznije, clan antizapadnjacke frakcije. Godinu dana poslije zapoceo je rat izmedju Britanije i te pokrajine, ciji su brodovi plovili pod Hinomaru zastavom, a Britanci su misli da je to sluzbena Japanska zastava.
U medjunarodnim razmjerima, zastava je postala poznata nakon sto je ratni brod Kanrinmaru preplovio Tihi ocean.
Znaci, zastava , kao nacionalni simbol Japana, prvo je postala poznata i priznata u svijetu nego sto je sluzbeno proglasena drzavnom zastavom u maticnoj drzavi.

Post je objavljen 10.12.2010. u 15:50 sati.