Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO i Rusija nisu prijetnja jedno drugom

NATO i Rusija nisu prijetnja jedno drugom, izjavila je u utorak glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu, istaknuvši kako je misija Saveza štititi sve svoje članice, uključujući i baltičke zemlje. "Kako je rekao glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na summitu u Lisabonu" 20. studenoga, "NATO i Rusija ne prijete jedno drugom", rekla je glasnogovornica.



Na pitanje o diplomatskim depešama objavljenim na WikiLeaksu, po kojima je NATO planirao odgovoriti na mogući ruski napad na tri baltičke zemlje nakon rusko-gruzijskog rata 2008., Lungescu je odgovorila kako NATO nikad ne objavljuje komentare povjerljivih dokumenata niti obrambene planove. Dodala je kako je NATO uvijek imao planove koji se odnose na obranu svih svojih članica te da će tako i nastaviti. "To je bit naše misije zajedničke obrane", istaknula je. Lungescu je ustvrdila da se čini sve kako bi se postiglo strateško partnerstvo između NATO-a i Rusije te podsjetila na novi strateški koncept NATO-a za idućih deset godina, smjernice kojeg su prihvaćene u Lisabonu u studenome.

Moskva je izrazila zbunjenost glede NATO-ovih planova objavljenih na WikiLeaksu o zaštiti triju baltičkih zemalja u slučaju mogućega ruskog napada, a savez pokušava smiriti situaciju te ističe kako Rusija nije opasnost. "Takve objave potiču velik broj pitanja i zbunjuju", rekao je izvor iz ruskog ministarstva vanjskih poslova, podsjetivši kako su Rusija i NATO nedavno prihvatili sporazum izbjegavanju primjene sile.

NATO je razradio planove o zaštiti triju baltičkih zemalja (Estonije, Latvije i Litve) od ruskih prijetnja, po američkim diplomatskim telegramima objavljenim na WikiLeaksu, sadržaj kojih je u utorak objavio britanski The Guardian. Zamjenik povjerenstva ruskoga donjeg doma za vanjske poslove Leonid Slutski izjavio je kako bi želio službeno objašnjenje prijepornog pitanja, dodavši kako Rusija ne može "smatrati podatke objavljene na WikiLeaksu NATO-ovim službenim stajalištem".

Post je objavljen 08.12.2010. u 09:24 sati.