Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 5. do 12. prosinca 2010

Pozdrav svima.
Konačno da prvi dio najava ide na vrijeme.
SKAC se u ovo vrijeme aktivirao i ima jako puno toga dobrog za ponudit. Ovaj vikend je duhovna obnova u njihovim prostorima u Palmotićevoj što preporučam jer konačno su krenuli kako je pater Rađa zamislio i kako je to nekad bilo.
Opet se poklapaju neke stvari i to uredi koji imaju prostore u istoj zgradi nadbiskupije što je malo nelogično.
Ovo je samo početak tako da očekujte i dalje dosta toga.

- Mislim da je ovo najnepopularnija tema na svijetu. Nitko tu riječ ne voli ni čuti: grijeh. Što je to, ima li ih mnogo ili samo jedan, koja je razlika između lakog i teškog? Na sljedećem studentskom vjeronauku razgovaramo o grijehu, ali, naravno, nikad ne gubeći iz vida Isusa, koji ima moć od grijeha osloboditi. Vidimo se u ponedjeljak, 6. 12. 2010. u 20:00 sati u velikoj dvorišnoj dvorani crkve u Palmotićevoj u Zagrebu

- Kataheza za mlade u dvorani 'Vijenac' Kaptol 29 u Zagrebu je u ponedjeljak 5. prosinca u 20 sati. Orgarnizator je povjerenstvo za mlade Zagrebačke nadbiskupije.

- (IKA) - Kulturno Informativni Centar Gospić, javna ustanova za kulturu priređuje predstavljanje knjige "Raspuća blogovske neozbiljnosti" don Anđelka Kaćunka - "Don Blog". Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 6. prosinca s početkom u 19 sati u dvorani KIC-a, Budačka 12 u Gospiću.
O knjizi će govoriti prof. Ivica Mataija, prof. don Ante Zovko (Rijeka), prof. dr. Zlatko Miliša (Zadar). U glazbenom dijelu programa sudjeluje VIS Angelus iz Gospića.

- (IKA) - U predvorju Galerije „Vladimir Filakovac" Kulturnog centra Dubrava, Dubrava 51a u Zagrebu, u ponedjeljak, 6. prosinca u 19 sati bit će otvorena izložba „Portreti pape Ivana Pavla II. u hrvatskom slikarstvu".
Izložba će se moći razgledati do 24. prosinca radnim radom od 10 do 20 sati.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje na blagdan svetog Nikole u ponedjeljak 6. prosinca u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa u najstarijoj župi u Varaždinu. Misa započinje u 18 sati, a nazočit će joj i predstavnici Grada Varaždina budući da na blagdan sv. Nikole grad baroka, glazbe i cvijeća slavi svoj dan. Nakon mise djecu će već tradicionalno pohoditi i sveti Nikola.

- (IKA) - U knjižari Kršćanske sadašnjosti na Kaptolu 29 u Zagrebu, u ponedjeljak 6. prosinca u 18 sati bit će prigodni program za djecu, a sveti Nikola dijelit će im prigodne darove.
U prigodni programu, osim 'pravog' sv. Nikola sudjelovat će i djeca iz Dječjega doma Sv. Male Terezije na Vrhovcu.

- (IKA) - Ured za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije organizira u ponedjeljak 6. prosinca zahvalno misno slavlje sportaša Zagrebačke nadbiskupije u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.
U 17.30 sati je meditativno – duhovno program u sklopu kojega će biti svjedočenje sportaša Darija Šimića i Matea Kovačića.
Euharistijsko slavlje u 18 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Slijedi druženje u prostorijama pastoralnog centra.

- (IKA) - Splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić na blagdan sv. Nikole 6. prosinca predvodit će središnje misno slavlje u 17 sati u novoj crkvi Sv. Nikole biskupa u Metkoviću. Prije mise je procesija s kipom sveca, a nakon mise blagoslov prostorija pastoralnog centra o. Ante Gabrića. Jutarnje mise su 6 i 9 sati. Nadbiskup će na misnom slavlju krstiti osmo dijete Svjetlane i Marija Bebić kojemu je stric don Jozo Bebić.

- (IKA) - Blagdan sv. Nikole - Mikuljne svečano se slavi u svetištu svetog Nikole u Kraljevici, najstarijem i jedinom u Hrvatskom primorju, koje je papa Pio VI. 29. studenoga 1795. godine obdario posebnom povlasticom potpunog oprosta onima koji pohode ovo svetište na dan svetog Nikole 6. prosinca. Misna slavlja u svetištu su toga dana u 8 i 10 sati, a u 16 sati je svečana procesija s kipom sv. Nikole, kroz grad na Rivu, gdje će biti obred blagoslova mora, plovila i vozila, te pložen vijenac u more u spomen pokojnih i stradalih pomoraca i ribara, uz prigodnu riječ gradonačelnika Josipa Turine. U 17 sati koncelebrirana sveta misa, koju predvodi vlč. Toni Štefan, duhovnik u sjemeništu – Zagreb.
Blagdan Svetog Nikole, ujedno je i Dan Grada Kraljevice.

- (IKA) - Udbina slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Nikole biskupa. Misno slavlje u 16 sati predslavi župnik fra Nediljko Knezović u Crkvi hrvatskih mučenika. To će biti prva proslava župnog patrona u novoj, blagoslovljenoj Crkvi hrvatskih mučenika.

- (IKA) - Trogirska gradska župa sv. Jakova u ponedjeljak, 6. prosinca, slavi blagdan sv. Nikole u istoimenoj kapelici podignutoj 1594. godine na otoku Čiovu. Misu u 16 sati predvodi župnik župe sv. Jakova fra Ivo Sardić. U nedjelju po sv. Nikoli župni ured organizira susret s djecom u crkvi Sv. Josipa u 10.30 sati tijekom kojeg će najmlađim župljanima biti podijeljeni prigodni darovi.

- (IKA) – Prigodom spomendana sv. Nikole, u ponedjeljak 6. prosinca, Nadbiskupsko sjemenište u Splitu organizira tradicionalno misno slavlje u crkvi Sv. Nikole na Marjanu u Splitu, u 15 sati.

- (IKA) - Misom u ponedjeljak, 6. prosinca u 12 sati ispred kapele Sv. Nikole u uvali Voluja, viniška župa Presvetog Srca Isusova slavi zaštitnika pomoraca, ribara i putnika. Uz misu koju predvodi župnik don Ivan Simunić i prate župni zborovi bit će molitva odrješenja za preminule pomorce, blagoslov brodova, ribara i putnika, a nakon toga slijedi polaganje vijenca u more kao znak sjećanja na sve ribare i pomorce tog kraja, te stari pomorski običaj paljenja broda i na koncu ribarska zakuska i fešta.

- (KA) – Sv. Nikolu biskupa, svog nebeskog zaštitnika, župa Jastrebarsko svečano slavi na njegov blagdan u ponedjeljak 6. prosinca. U župnoj crkvi Sv. Nikole mise su - zornica u 6, svečane koncelebracije u 11 te večernja u 18 sati. Predslave ih župnik i dekan jastrebarski preč Josip Rožanković, Zoran Grgić župnik župe Bl. Alojzija Stepinca Duga Resa te Dubravko Škrlin – Hren, odgojitelj u zagrebačkom bogoslovnom sjemeništu uz pratnju Okteta bogoslova. Duhovna priprava je trodnevnica od 5. do 7. prosinca. Krunica s pobožnostima je u 18, a propovjedane i pjevane mise trodnevnice predvodi p. Mijo Nikić, isusovac iz Zagreba.

- (IKA) - Međunarodni Dan volontera, koji je inače 5. prosinca, u Caritasu Zadarske nadbiskupije prigodno će se obilježiti u ponedjeljak 6. prosinca. Tog dana u Pučkoj kuhinji zadarskog caritasa obrok korisnicima kuhinje dijele osobe iz crkvenog i političkog života te ručaju s korisnicima. Određeni broj volontera već duže vrijeme volontira u caritasovim programima te će im ravnatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić u 10.30 sati u Pučkoj kuhinji uručiti zahvalnice za njihovo nesebično darivanje i raspoloživost pomoći potrebnima koji traže pomoć caritasa.

- (IKA) - Hrvatski Caritas organizira konferenciju za novinare u povodu početka tradicionalne nacionalne akcije "Za 1000 radosti" u ponedjeljak 6. prosinca u 11 sati u OŠ Pavleka Miškine u Zagrebu, Sveti Duh 24.
Korisnici pomoći prikupljene u božićnoj akciji su obitelji u potrebi, ove godine osobito one koje su nedavno izgubile kojeg od svojih članova.
O akciji, njenu provođenju i načinima prikupljanja sredstava govorit će predsjednik HC-a varaždinski biskup Josip Mrzljak te v.d. ravnatelja HC-a Fabijan Svalina, a o motivima potpore akciji govorit će podupiratelji i donatori.
Na konferenciju su pozvani podupiratelji akcije „Za 1000 radosti" i Hrvatskog Caritasa te predstavnici donatora i sponzora dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa RH; Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik; Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a; mr. sc. Jozo Ćavar, ravnatelj Uprave za zajedničke programe u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa RH; Ivica Lovrić, pročelnik Ured za obrazovanje i mlade Grada Zagreba; te Darko Vuletić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.
Odredbom hrvatskih biskupa, pastoralna godina pred nama je Godina obitelji. Njeno središte i vrhunac povezani su s dolaskom pape Benedikta XVI. u Zagreb 4. i 5. lipnja 2011. Stoga je i u ovogodišnjoj božićnoj akciji poseban naglasak stavljen na obitelj, kojoj je osobito u vremenu krize potrebna snažna podrška društva u cjelini.

- (IKA) – Sv. Nikola biskup svečano se slavi 6. prosinca u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu. Na misi u 10 sati okupit će se profesori i studenti viših i visokih pomorskih učilišta, a predvodi je pojišanski župnik fra Miljenko Vrabec. Svečanu koncelebraciju u 19 sati predslavi konventualac fra Žarko Relota iz samostana Sv. Frane na obali u Splitu. Pjeva veliki mješoviti župni zbor. Poslije večernje mise zajedničko je druženje pomoraca i njihovih obitelji u samostanskoj dvorani.
Gospa od Pojišana tradicionalno je svetište pomoraca, pa je staro splitsko svetište prepuno bogatih zavjetnih darova u zlatu i srebru te vrijednih maketa brodova, ponajviše starih jedrenjaka.
U nedjelju 5. prosinca, uoči Nikolinja, lučki kapelan fra Miljenko Vrabec i suradnici Apostolata mora iz splitske trajektne luke uputit će tradicionalnu čestitku i blagoslov uz blagdan njihova zaštitnika pomorcima, ribarima i svima koji žive s morem i od mora.

- (IKA) – Devetnicom do nedjelje 5. prosinca, u kojoj po tri večeri nakon krunice i pobožnosti misu u crkvi Sv. Nikole biskupa u mjestu u 17.30 sati predvode i propovijedaju fra Stanko Radić i fra Mario Jurišić, domaći sinovi rodom iz župe te župnik fra Šime Nimac, Baška Voda se duhovno pripravlja za proslavu blagdana sv. Nikole biskupa. Na sam blagdan sv. Nikole u ponedjeljak 6. prosinca u crkvi sv. Nikole u Baškoj Vodi već je tradicionalna središnja proslava za župu i cijelo Makarsko primorije. Svečana misa je u 10 sati, počinje velikom procesijom sa svečevim kipom, koja ide od crkve u središtu mjesta do velikoga mula, gdje se na otvorenome oltaru podno velebnog tri metra visokog brončanog kipa nebeskog zaštitnika slavi svečano euharistijsko slavlje. Predvodi ga fra Gabrijel Jurišć, u suslavlju sa župnikom fra Šimom te okolnim svećencima. Svečano misno slavlje uzveličat će KUD "Sv. Nikola Tavelić" iz istoimene župe u Lišanama Ostrovičkim, koji će pjevati "Lišansku misu".

- (IKA) – Na blagdan sv. Nikole biskupa 6. prosinca, nebeskog zaštitnika Vojne kapelanije Split, svečanu blagdansku misu u u kapelici Pomorske baze u ratnoj luci Lora u 10 sati predslavi vojni biskup Juraj Jezerinac, pjeva klapa HRM "Sv. Juraj".

- (IKA) - Apostolat mora za riječko područje svečano u ponedjeljak 6. prosinca proslavlja sv. Nikolu biskupa. Proslava počinje u 9 sati u predvorju zgrade riječke "Jadrolinije" molitvom za sve žive i pokojne pomorce iz "Jadrolinije" te njihove obitelji koju će predvoditi lučki kapelan, kapucin fra Stanko Dodig, povjerenik Apostolata mora. U 10 sati u luci je molitva za sve žive i pokojne pomorce s blagoslovom mora te bacanjem vijenca na pučinu, a potom je posjet brodu s čestitkama posadi, gdje će fra Stanko predvoditi molitvu, blagosloviti more, brod i posadu. U 14 sati slijedi posjet Kostreni s molitvom i bacanjem vijenca na pučinu na mjestu gdje je potonuo brod "Igrane", a potom je blagoslov mora, brodova u luci te posada i njihovih obitelji. U 15 sati pohodit će se Bakar, gdje će se nakon molitve na pučinu baciti vijenac, a fra Stanko će blagosloviti more, brodove, posade i njihove obitelji.

- (IKA) - U crkvi Sv. Nikole trogirskog benediktinskog samostana u ponedjeljak 6. prosinca slavit će se mise u 7, 10 i 18 sati. Obje prijepodnevne mise predvodit će dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Pavao Piplica, a koncelebrirano misno slavlje u 18 sati predvodit će dekan Cetinskog dekanata i triljski župnik don Stipe Ljubas.

- (IKA) - Trodnevna duhovna priprava za proslavu Bezgrešnog začeća u crkvi Gospe Lurdske kod riječkih kapucina započinje 5. prosinca. Prvi dan trodnevnice misu u 19 sati predvodi mons. Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije. Mise drugoga i trećeg dana predvodi mons. Vladimir Škrinjarić, svećenik Požeške biskupije i župnik u Slatini. Na samu svetkovinu 8. prosinca mise su u 7.30, 8, 10.30 i 12 sati, a svečanu večernju misu u 19 sati predvodi franjevac Bosne srebrene fra Stipo Kljajić OFM, student biblijskih znanosti u Rimu.

- (IKA) - Trodnevnu duhovnu pripravu pred blagdan sv. Nikole biskupa vodit će braća kapucini iz samostana sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi. . U povodu 90. obljetnice rođenja don Mate Kolića euharistijsko slavlje 5. prosinca u 19 sati predvodi mons. Vladimir Stanković.
Na sam blagdan, 6. prosinca, svečanu euharistiju u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Misno slavlje pjevanjem će uveličat mješoviti pjevački zbor Janjeva i klapa Janjevo - Zagreb.

- (IKA) – Proslava svetkovine Bezgrješnog začeća, Dana Franjevačkog sjemeništa i Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti, u utorak je 7. prosinca na uočnicu Gospine svetkovine, nebeske zaštitnice sjemeništa i gimnazije. U župnoj crkvi - svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju, svečana misa je u 18 sati. Predslavi je provincijal dr. fra Željko Tolić, a suslave ravnatelj fra Josip Grbavac, franjevci profesori, sjemenišni poglavari i odgojitelji. Pjeva mješoviti školski zbor pod ravnanjem profesora glazbenog odgoja fra Stipice Grgata. Poslije mise u crkvi je svečana akademija – glazbeno - scenski recital "U molitvi Očenaša", za koji je tekst napisao fra Ante Branko Periša, profesor likovne umjetnosti. Izvode ga sjemeništarci i učenici uz vokalno-instrumentalnu pratnju, a s učenicima ga uvježbava Rade Perković, nekadašnji intendant HNK u Splitu.

- Na radionice izrade božićnih ukrasa. Naučite izrađivati maštovite i vesele božićne ukrase, zabavite se i družite u opuštenoj i toploj atmosferi SKAC kluba Palmotičeva 31 u Zagrebu. Sa sobom ponesite tkanine; staru pokidanu odjeću, krpe i ručnike, čarape koje vise nemaju svog para i zavjese koje zasigurno više nikada nećete objesiti na prozore. Radionice će se održavati svakog utorka i četvrtka u Došašću s početkom u 20:15h.

- (IKA) – U organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, u utorak, 7. prosinca održat će se tribina s temom „Ususret Božiću - predbožićni hrvatski tradicijski običaji". Predavač će biti prof. Josip Barlek. Predavanje će se održati u 19.30 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra, Dubrava 51a.

- Studentski vjeronauk - Štovanje Blažene Djevice Marije. Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan. Utorak, 7. 12. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum u Zagrebu.Srijeda, 8. 12. 2010. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode u Zagrebu.

- (IKA) - Otvorenje izložbe "Pušleki i raspela" dr. Nade Jačmenice, liječnice u Krapinskim toplicama, priređuje se u utorak 7. prosinca u Čakovcu.
Izložit će se radovi od prešanog cvijeća, a u otvorenju će s glazbenim programom nastupiti fra Miroslav Petrac. Otvorenje izložbe je u 19 sati u franjevačkom samostanu u Čakovcu.

- (IKA) – Knjige dr. Stjepana Balobana "Slobodni i ponosni u društvu" i "Između slobode i podložnosti", objavljene u nakladi Kršćanske sadašnjosti, bit će predstavljene u utorak, 7. prosinca u 19 sati u dvorani "Vijenac" na Kaptolu 29a u Zagrebu.
O knjigama će govoriti dr. Josip Grbac, dr. Gordan Črpić i sam autor.

- (IKA) - Pod naslovom "Obiteljska euharistija", jer, "Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta", u utorak 7. prosinca u 19 sati održat će se u Novom Jelkovcu, novoizgrađenom zagrebačkom naselju župe Jelkovec, uvodno predavanje na tribini "Sijač Riječi".

- (IKA) – Kršćanski kulturni centar priređuje tjedne adventske susrete od 1. do 14. prosinca s temom "Jer Bog je veći od našega srca".
Susreti će se održavati u 19.30 sati u dvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, Gundulićeva 10 u Zagrebu. U utorak, 7. prosinca održat će se drugi susret s predavačem dr. Ivanom Štenglom

- (IKA) - Svečana akademija u čast Bezgrešne u utorak 7. prosinca u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru započinje u 19 sati. Tradicionalno okupi roditelje sjemeništaraca. Scenski prikaz "U tebe se Gospodine uzdam" autora fra Ive Perana prikazuje život bl. Alojzija Stepinca, a izvode ga sjemeništarci, u režiji Milene Dundov. U srijedu 8. prosinca na blagdan Bezgrešnog začeća BDM, zaštitnice sjemeništa, misno slavlje za sjemeništarce, njihove odgojitelje i roditelje u sjemenišnoj kapeli u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) - Gradska knjižnica Slavonski Brod i Hrvatsko novinarsko društvo Ogranak Brodsko-posavske županije organiziraju predstavljanje knjige "Dvojica papa", autora Silvija Tomaševića. O knjizi će uz autora govoriti p. Domagoj Šimunović,
Predstavljanje knjige koje je dio je programa obilježavanja 100. obljetnice osnutka Hrvatskog novinarskog društva održat će se 7. prosinca u 18 sati u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, Trg Stjepana Miletića 12.

- (IKA) – Duhovna obnova za sudionike Malog tečaja Kursiljo održat će se u utorak, 7. prosinca u 18 sati u Palmotićevoj 31, u Zagrebu (dvorana na prvom katu). Prigodni nagovor s temom "Jesmo li oduševljena Crkva" održat će vlč. Andrija Vrane. Misa će se održati u dvorani poslije nagovora.

- (IKA) - Zajednica "Molitva i Riječ" područna zajednica Slavonski Brod i Centar za hagioterapiju Slavonski Brod organiziraju u utorak, 7. prosinca u 17.30 sati predstavu za djecu "Crvenkapica i Vučko" koju će izvesti Dječje kazalište "Ivana Brlić - Mažuranić".
Istog dana u 19.30 sati organiziraju i humanitarni koncert "Ususret Božiću" na kojem nastupaju Damir Gregorić (glasovir),Gorana Biondić (sopran), Marko Fortunato (tenor) i Marko Mimica (bas).
Oba događaja održat će se u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić - Mažuranić" u Slavonskom Brodu.
Sav prihod s predstave i koncerta namijenjen je nastavku gradnje Centra za hagioterapiju Zajednice "Molitva i Riječ" u Slavonskom Brodu.

- (IKA) - Promocija novog CD-a Zvonka Palića – Jonathana "Dođite i vidite" održat će se 8. prosinca u 20 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a.

- (IKA) – U samostanskoj crkvi Sv. Frane na Obali svečano se slavi svetkovina Bezgrešnog začeća. Mise su po nedjeljnom rasporedu – zornica je u 6, slijede u 7.30, 9.30, 11 te u 12 sati, predvode je konventualci. Svečana je večernja koncelebracija u 19 sati. Predslavi je splitsko-makarski pastoralni vikar mons. dr. Drago Šimundža.

- (IKA) - Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u srijedu 8. prosinca u zagrebačkoj župi sv. Pavla obilježit će se 92. obljetnica smrti sluge Božjega dr. Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Malog Isusa.
Nakon večernje mise u 19 sati, Prijatelji Malog Isusa će molitveno-meditativnim programom pod nazivom „Josip Stadler - uzor pouzdanja i svetosti" vjernicima približiti Stadlerov lik kroz njegovo veliko pouzdanje u Božju providnost i u Bezgrešnu Djevicu Mariju, na čiji je blagdan i umro 8. prosinca 1918.

- (IKA) – Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM svečano će biti proslavljena u srijedu, 8. prosinca u crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu. Središnje misno slavlje u 19 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.
Na svetkovinu misu u 6 sati predvodi fra Josip Blažević, u 8 sati predvodi fra Michael Pavić, te u 10.30 sati misu predvodi fra Martin Jaković.

- (IKA) - "Osmi" hodočasnički dan Gospi brze pomoći i svetkovina Bezgrješne proslavlja se u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu, u srijedu 8. prosinca pod geslom "Milosti puna, pokaži se Majkom". Blagdanske mise su po uobičajenom rasporedu, a posebnost ovoga "osmog" su dvije jutarnje mise zornice u 6 i u 7 sati, potom su mise u 8.30, 10.30, 12, 17 te u 18.30 sati. Svečanu hodočasničku misu u 10.30 sati predvodi đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Đuro Hranić.
Blagdanu prethodi u utorak 7. prosinca bdjenje koje započinje u 18 sati krunicom, misom i klanjanjem

- (IKA) - U sklopu Dana ogranka Matice hrvatske Split, u srijedu 8. prosinca u crkvi samostana sestara službenica milosrđa u Splitu održat će se orguljaški koncert "Zvuci orgulja u ravnici". Izvođač je Saša Grunčić iz Subotice. Na programu su djela hrvatskih skladatelja iz Vojvodine.

- (IKA) – Svetkovinu Bezgrešnog začeća svečano slavi istoimena nova župa Malešnica – Oranice kojom upravljaju lazaristi sv. Vinka Paulskoga. Svečanu misu u 18 sati predvodi mr. Robert Šreter, moderator Nadbiskupijskog duhovnog stola.

- (IKA) – Na svetkovinu Bezgrješnog začeća u srijedu 8. prosinca, vojni biskup Juraj Jezerinac predslavi svečanu misu u 10.30 sati u samostanskoj kapeli karmelićanki Božanskog Srca Isusova na zagrebačkom Vrhovcu.

- (IKA) - Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM u srijedu 8. prosinca svečano se slavi u istoimenoj župi na Puntamici u Zadru. Misno slavlje u 10.30 sati predvodi don Emil Bilaver, župnik Puntamike, a svečano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) - Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu slavi u srijedu 8. prosinca svoju nebesku zaštitnicu Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije.
Tom prigodom svečano misno slavlje u 10.30 sati u kapelici Centralnoga bogoslovnog sjemeništa predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
U 16 sati u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa bit će upriličena svečana akademija za bogoslove, sjemeništarce i goste. U prvom će dijelu bogoslovski zbor izvesti nekoliko pjesama, nakon čega slijedi dramsko skazanje u četiri čina naslovljeno „Priča o Mateju" autora don Marija Volarevića, a koje će izvesti bogoslovi.

- (IKA) – S. Emanuela Marija od Srca Isusova položit će vječne zavjete 8. prosinca u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji. Misu u 10 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić, u koncelebraciji s duhovnim voditeljem sestara Sašom Jozićem, domaćim župnikom Stjepanom Bradicom te ostalim svećenicima.

- (IKA) - Riječki područni studij teologije 8. prosinca na blagdan Bezgrešnog začeća proslavit će svoju zaštitnicu. Nakon euharistije u Sjemenišnoj kapeli u 9 sati, u Velikoj dvorani Teologije u 10 sati započinje Akademski čin s podjelom diploma ovogodišnjim diplomiranim teolozima.

- (IKA) - U povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti Forum katoličke mladeži "Ka.Mo.BROD" i povjerenstvo za mlade Slavonskobrodskog dekanata organiziraju multimedijsku tribinu za mlade uz svjedočenje štićenika Zajednice Cenacolo (Šarengrad). Program susreta započinje u četvrtak, 9. prosinca u 20 sati u školsko sportskoj dvorani područne škole Đuro Pilar na Koloniji.

- (IKA) – Knjiga gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića "Žao mi je naroda" bit će predstavljena u četvrtak 9. prosinca u 19 sati u Zagrebu u dvorani Vijenac na Kaptolu. Knjigu će predstaviti glavni urednik Glasa koncila mons. Ivan Miklenić, književnik Hrvoje Hitrec, priređivač knjige dr. sc. Ivan Bežen i urednik izdavačke kuće Alfa Božidar Petrač.

- (IKA) – Misa za sve žive i pokojne članove i suradnike HKD Sv. Jeronima služit će se u četvrtak 9. prosinca u 17 sati u zagrebačkoj crkvi Ranjenog Isusa.

- (IKA) – Mali tečaj kršćanstva Kursiljo održat će od 9. do 12. prosinca u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu u Zagrebu duhovnu obnovu pod vodstvom vlč. Andrije Vrane.
Duhovna obnova će u četvrtak, 9. i u petak 10. prosinca trajati od 17 do 21 sat. U subotu, 11. prosinca duhovna obnova trajat će od 9 do 20 sati, a posljednjeg dana u nedjelju, 12. prosinca od 9 do 16 sati.

- (IKA) – U Duhovnom centru Majke Božje od gore Karmela uz samostan karmelićana u Krku, u Došašću počinju Biblijske večeri četvrtkom pod motom "Riječ Božja dolazi u riječi ljudskoj". Prva i druga Biblijska večer u četvrtak je 2. i 9. prosinca u 19.30 sati, tema susreta je prvi i drugi dio Knjige postanka: "Muško i žensko stvori ih" (1,27b). Voditelj je krčki karmelićanin o. Zdenko Križić. Treća i četvrta Biblijska večer u četvrtak je 16. i 23. prosinca, tema je "Abraham, praotac vjere" (Post 12 i 22) i "Mojsije, figura Mesije i svakog krštenika" (Izl 2 – 15). Voditelj treće i četvrte Biblijske večeri četvrtkom prior je samostana i voditelj Duhovnog centra o. Petar Janjić.

- (IKA) – U organizaciji Hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir i ove će se godine, 18. put u nizu, održati međureligijski koncert prigodom Dana ljudskih prava UN "Riječju i pjesmom za prava čovjeka i mir". Koncert će se održati u petak, 10. prosinca u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu, Gundulićeva 6 u Zagrebu.

- (IKA) – "Promjenjivi dijelovi mise", naslov je predavanja o crkvenoj glazbi koje će se održati 10. prosinca u 19.30 u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Predavač je mr. Andrejka Srdoč.

- Drugog vikenda u prosincu, od petka 10. do nedjelje 12.12., udruga SKAC organizira trodnevnu Adventsku duhovnu obnovu. Program će se odvijati u Palmotićevoj 31 u Zagrebu; u velikoj dvorani, Bazilici i SKAC-klubu. Voditelji obnove su duhovnik SKAC-a p. Ivan Mandurić i tim za duhovni program. Duhovna obnova zamišljena je kao trodnevna cjelina no moguće je sudjelovati i samo na pojedinim dijelovima. Osim samih duhovnih nagovora obnova uključuje i noćno klanjanje, prigode za ispovijed, druženja i okrjepe uz kuhano vino i čaj. Prijava nije potrebna.
Program Adventske duhovne obnove:
Petak 10.12.
18.00 Uvodna molitva
18.30 1. nagovor - Besplatno Božja ljubav stvara!
19.15 Okrjepa
19.30 2. nagovor - Bog traži čovjeka!
20.15 Okrjepa
21.00 Noćno klanjanje
22.00 Okrjepa

Subota 11.12.
09.00 Uvodna molitva
09.30 3. nagovor - Božje zapovijedi
10.15 Okrjepa
10.30 4. nagovor - Grijeh i ispit savjesti
11.15 Pauza
11.30 Sakrament ispovijedi
12.30 Popodnevna pauza
16.00 Uvodna molitva
16.30 5. nagovor - Isus Krist Spasitelj – živi među živima
17.45 Pauza
18.00 6. nagovor - Molitva i život s Kristom
18.45 Pauza
19.00 Sv. Misa
19.45 Koncert duhovne glazbe
21.00 Okrjepa

Nedjelja 12.12.
09.00 Uvodna molitva
09.30 7. nagovor - Nova zapovijed ljubavi
10.15 Okrjepa
10.30 8. nagovor - Crkva i Duh Sveti
11.45 Pauza
12.15 Sv. Misa

- (IKA) – U povodu godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, misa zadušnica za pokojnog predsjednika služi se u katedrali Sv. Stošije u Zadru u petak 10. prosinca u 18 sati.

- (IKA) – Trodnevnu duhovnu obnovu u crkvi sv. Eufemije u Rovinju od 10. do 12. prosinca predvodit će fra Zvjezdan Linić.
Duhovna obnova počinje u petak, 10. prosinca u 17.30 sati. U subotu, 11. prosinca program s molitvom za pojedinačne potrebe počinje u 10 sati. Poslijepodnevni program se nastavlja u 17.30 sati.
Obnova će završiti na 3. nedjelju došašća, 12. prosinca misom u 10.30 sati.

- (IKA) – Međunarodni simpozij "Siromaštvo i etika – religijska - etička –praktična promišljanja" održat će se u petak 10. prosinca u 14 sati u auli P.H. Kolvenbacha na Jordanovcu 110. Organizatori simpozija su Konrad Adenauer Stiftung – Zagreb i Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu.

- (IKA) – O 19. obljetnici utemeljenja Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u kapeli vojne zrakoplovne baze na zagrebačkom Plesu vojni biskup Juraj Jezerinac u petak 10. prosinca u 10 sati predslavi svečanu koncelebriranu misu.

- (IKA) - Akcija Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti" provodi se u petak 10. prosinca u Benkovcu. Na štandu na šetnici ispred župne crkve u Benkovcu prodavat će se čestitke i donirani artikli, a prihod je namijenjen najugroženijim obiteljima. Akcija se odvija od 8.30 do 13 sati.

- (IKA) – U samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu, od 10. do 12. prosinca održat će se VI. Dani otvorenih vrata klerikata Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.
Na Dane su pozvani mladići srednjoškolci i studenti koji razmišljaju o duhovnom pozivu ili žele iz bližega upoznati franjevački način života ili se tek na nekoliko dana povući iz svijeta kako bi se duhovno obnovili.
Prijave i informacije kod fra Ivana Penave, na telefon 01 3909 206, mob. 098 928 7039 ili putem elektronske pošte ivanpenava@gmail.com

- (IKA) - Petu godinu u nizu Šibenski ordinarijat u suradnji s katedralnom župom sv. Jakova organizira manifestaciju "Otvorite vrata od Božića 2010.". Manifestacija započinje 11. prosinca u 19 sati svečanim otvaranjem i koncertom dosad maloizvođenih i nepoznatih adventskih skladbi u izvođenju mješovitog katedralnog zbora Šibenske katedrale i Dubrovačkog komornog orkestra s gostima. Manifestacija će također obuhvatiti doček Betlehemskog svjetla u Šibeniku 17. prosinca u 17.28 sati te tradicionalni običaj proslave kada će u noći sa 17. na 18. prosinca sva zvona šibenskih crkava, točno u ponoć, nagovijestiti skori dolazak Božića. U sklopu manifestacije održat će se tradicionalni koncert ŠPD Kolo 23. prosinca u 19 sati, zatim koncert pred samu ponoćku u šibenskoj katedrali u izvedbi Katedralnog zbora te koncert Nere Gojanović i Pavla Mašića koji već tradicionalno nastupaju 27. prosinca u 19 sati u šibenskoj katedrali.
Manifestacija svečano završava tradicionalnim koncertom "Veselje ti navješćujem" koji će 29. prosinca u 19 sati u katedrali okupiti župne zborove Šibenske biskupije.

- (IKA) – Zbirka pjesama „Od kolijevke do Boga" autora Stjepana Kralja, objavljena u nakladi Glasa Koncila, bit će predstavljena 11. prosinca u 17 sati u dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete. O knjizi će govoriti dr. Vlado Vladić, Zvonko Franc i autor.

- (IKA) – U organizaciji župe Čudotvorne Gospe Sinjske, Grada, župnih vjerničkih zajednica, gradskih udruga, u Sinju se od 11. do 19. prosinca održava tradicionalni Božićni humanitarni sajam a prihod od prodaje namijenjen je za potrebe siromaha - štićenika Caritasa. Prvog dana Božićnog sajma u subotu 11. prosinca na ulazu u crkveno dvorište (Glavička ulica) bit će izloženi sinjski specijaliteti, a u Caritasovim prostorijama i drugi proizvodi i potrepštine. Vlasnici tvrtki, poduzeća, poljoprivredni i drugi proizvođači mogu darovati svoje proizvode. Primaju se: kućanski aparati, rasvjetna tijela, namještaj, nova odjeća i obuća, posteljina, poljoprivredni i drugi proizvodi i dr.

- (IKA) - Prvi župnikovi suradnici, sakristani i mežnari okupit će se 11. prosinca u 10 sati u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Predavanje o njihovoj službi održat će mr. Mario Gerić.

- (IKA) – Hrvatsko planinarsko društvo "Stanko Kempny" koje djeluje pri župi Sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji priređuje u subotu 11. prosinca adventski pohod na Udbinu s posjetom crkvi Hrvatskih mučenika. U 6 je zajedničko sudjelovanje u misi zornici u crkvi Sv. Nikole Tavelića, ispred koje je u 7 sati polazak autobusom za Udbinu. Prijave se primaju u župnom uredu Sv. Nikole Tavelića, a obavijesti o putovanju mogu se dobiti na mob. 098/313 – 713, kod Toma Pavlina. Povratak je sa zaustavljanjem u Slunju i Karlovcu.

- (IKA) – Zaklada "Marija De Mattias" sestara Klanjateljica Krvi Kristove organizira dobrotvorni koncert za pomoć studentima. Koncert će se održati u nedjelju, 12. prosinca u 19.30 sati u crkvi Sv. Franje, Kaptol 9 u Zagrebu.
U programu sudjeluju Mješoviti zbor župe Sv. Terezije od Djeteta Isusa iz Zagreba i Zbor sestara Klanjateljica Krvi Kristove "Pelikan" pod ravnanjem prof. s. Domagoje Ljubičić uz orguljsku pratnju prof. Katarine Javore i s. Damjane Kovačević.
Posjetitelji su pozvani svoj dobrovoljni prilog namijeniti za fond Zaklade koji će biti usmjeren za stipendije studentima slabijeg imovinskog stanja. Na istu namjenu prilog se možete uplatiti na žiro račun Zaklade "Marija De Mattias": 2340009-1110290955, adresa Tuškanac 56, 10000 Zagreb.

- (IKA) - Hrvatsko katoličko liječničko društvo u povodu blagdana Gospe Guadalupske, u nedjelju 12. prosinca organizira molitveni susret u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu.
Susret započinje u 18 sati euharistijskim klanjanjem u crkvi, a nastavlja se misom u 19 sati.
Molitva tijekom susreta bit će na nakanu za promicanje života od začeća do naravne smrti.

- (IKA) - Treće nedjelje došašća, 12. prosinca održat će se tradicionalna smotra dječjih župnih zborova u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci. Susret započinje u 15 sati dočekom Betlehemskog svjetla kojeg će donijeti izviđači i katolički skauti.

- (IKA) – Sljemenski župnik o. Josip Rožmarić predvodit će misu kod Stare lugarnice (Sljeme bb), u nedjelju, 12. prosinca u 12 sati. Misa se već tradicionalno održava oko blagdana svete Lucije u predbožićno vrijeme, a s namjerom da se ljudi u miru i zajedništvu pripreme na slavlje Kristova rođenja.
Šesnaestu godinu u nizu bit će blagoslovljene i izložene Šumarske jaslice, djelo akademskog kipara Željka Belića, koje su osvojile Zlatnu medalju 2004. godine na Svjetskoj izložbi jaslica u Rimu. Kipovima Svete obitelji u prirodnoj veličini, izrađenim od autohtone vrste drveta - javora, zasigurno će se veseliti svi, a ponajviše djeca. Nakon mise o. Rožmarić nazočnima će podijeliti šaku pšenice.

- (IKA) – Prigodnim koncertom u nedjelju, 12. prosinca u 12.15 sati u crkvi Sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu Oratorijski zbor istoimene crkve proslavit će 90 godina postojanja. Koncertom će ravnati Tomislav Jurić uz orguljsku pratnju Pavla Mašića.

- (IKA) – U povodu 11. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, vojni biskup Juraj Jezerinac u nedjelju 12. prosinca u 11 sati predvodi misu u župnoj crkvi Sv. Katarne u Hlebinama.

- (IKA) – Članovi Saveza izviđača Hrvatske i ove će godine u Beču u subotu, 11. prosinca preuzeti Betlehemsko svjetlo, a potom ga donijeti u Hrvatsku.
U nedjelju, 12. prosinca u 11.30 sati Betlehemsko svjetlo će biti svečano uneseno u zagrebačku katedralu, gdje će izviđači sudjelovati na misi, a potom raznijeti svjetlo diljem domovine.

Post je objavljen 05.12.2010. u 19:23 sati.