Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potragazasmislom

Marketing

Hrvatska zrnca mudrosti

Život kroz dijaloge i monologe – kratka povijest neslužbenih citata bitnih za poimanje životne filozofije u Hrvatskoj kroz period od 1986. do danas.

Zapisi rečenica koje su ostale u pamćenju, a možda nisu trebale. Skovane od vrsnih poznavalaca kulture življenja, ovi izvodi iz knjige hrvatskog postanka, zasigurno će vam pomoći u rasvjetljavanju mračnih životnih staza i pomoći vam u donošenju svakodnevnih odluka.

Da budemo prezicniji za one manje precizne: ovo što se nalazi pred vama je kratka povijest autorovog relativno kratkog života, a odnosi se na „zrnca mudrosti“ koje su moralne vertikale ovih prostora prosipale u tom relativno kratkom periodu. Neki su bili medijski popraćeni, a neki nisu bili te sreće jer su široj javnosti nepoznati ljudi. Ovo su zapisi kakvim ih se sjećam.

- Čovjek bez djece za mene nije čovjek. (široj javnosti nepoznat autor, a ja ga znam samo površno)

- Ajd nemoj zajebavat, ja ne znam ko je prvi imo crnca u momčadi!! (rečenica ukradena iz konteksta dubokoumne rasprave o problematici sve većeg broja crnaca u hrvatskim nogometnim klubovima)

- Za cijelo ovo stanje u državi ja krivim ove starce koji neće u mirovinu, pa mladi nemaju gdje raditi. (stariji gospodin za vrijeme jedne radne akcije u mom susjedstvu)

- Srbe na vrbe („hrvatska kulturna baština“)

- Znate što je problem kod Hrvata. Taj što im se kurac ne digne. Srbi bolje jebu nego Hrvati (kratak isječak iz briljantnog monologa konceptualnog hrvatskog umjetnika čija se postignuća mogu konzumirati i u audio-video zapisu na Youtube servisu) http://www.youtube.com/watch?v=4bVmG6mi5OU

- Ja ne lažem, ja samo ponekad govorim neistine. (Andrija Hebrang; u jednom od facebook komentara opisan kao „elokventan“ i „inteligentan“)

- On laže da ja lažem da je Sanader lagao. (kralj elokventnosti ponovo napada)

- Nema toga naroda, dame i gospodo, koji će se odreći svojih heroja, nema toga naroda koji će se odreći svojih junaka, a naravno da se ni hrvatski narod neće odreći najsjajnijih hrvatskih sinova, a evo ih ovdje na čelu s generalom Bobetkom, svi generali, a i onaj koji nije s nama, a jest, a to je general Mirko Norac. (monologni isječak iz filma Alica u zemlji čudesa)

- Govna HDZ-ovska i govna koja su glasali za njih čak dva puta. ŽIVJELA HRVATSKA - Bog i Hrvati!!!!!! (komentar s Youtube-a)

- Bog i Hrvati. („hrvatska kulturna baština“)

- Nije bitno šta si ako si dobar čovjek, ali svatko treba znati gdje mu je mjesto (Željko Kerum o Srbima u Hrvatskoj, to jest Splitu)

- Sammir nije Damir. (potvrda da su jednostavne poruke najkvalitetnije, autor neobično kvalitetnog gradskog murala ostao je anoniman)

- U-u-u-u-u-u-u-u-u-u-u-u-u (buka koja ponekad dolazi s tribina hrvatskih stadiona a odnosi se na tamnopute nogometaše)

- Za dom spremni. („hrvatska kulturna baština“)

- Evo još jedna pjesma koju su naši djedovi pjevali, i bili ponosni na nju (uvod u vrhunsku vokalno-instrumentalno zadovoljštinu pod imenom Jasenovac i Gradiška stara; još uvijek nedeklariranih autora)

- Ja Ustaša i moj tata bio, Otac sinu zanat ostavio. (ustaški bećarac, još jedna potvrda hrvatske kulturne baštine i tradicije)

Ovo je sve što sam se dosad mogao sjetiti. Nije puno, ali je barem početak. Očekujem da čitatelji nastave niz u komentarima..









Post je objavljen 05.12.2010. u 17:49 sati.