Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

GODINA A - 9. NEDJELJA KR. GOD.

DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU (Godina A)

»Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!' nego onaj koji vrši volju Oca moga, koji je na nebesima.« (Mt 7,21)

Hvaljen Isus i Marija!
Draga braćo i sestro!

Čovjek može svoje pouzdanje staviti u prolazne i krhke stvari ovoga svijeta. Ali one ga neće ispuniti životnom radošću i srećom.
Svi u tome griješe i životnu sigurnost često traže ondje gdje je nema.



Međutim, Bog poziva čovjeka da se osloni na njega koji je Ljubav i Dobrota.
Najbolji nam je putokaz u život Gospodnja riječ, njegov Duh i Ljubav na koju nas neprestano poziva.
»Utisnite ove moje riječi u svoje srce i u svoju dušu: kao znak ih privežite na svoju ruku, neka vam budu kao zapis među očima!« (Pnz 11,18)

Gospodin nam pokazuje put i daje nam upute svojom riječju i svojim Duhom. Slijediti taj put znači odalečavati se od drugih lažnih bogova ili idola (kumira) koje susrećemo u svome životu.
Već je Stari Zavjet preporučivao da svi utisnu u svoju dušu i u svoje srce izraz Božje volje, pa će onda svatko i vršiti ono što Bog od njega traži. Moralnost se svakoga djela odlučuje u srcu i duši. Bog nikoga ne sili na obdržavanje njegova Zakona.
Čovjek se sam treba slobodno odlučiti za njegovo izvršavanje. Bog je pravedan i nagrađuje svakoga tko vrši njegovu volju, a kažnjava one koji za nju ne mare. Da čovjeku olakša slobodnu odluku i prema tome da ga dovede do nagrade, Bog je mnogo puta obećao blagoslov i svaku blagodat onima koji slušaju njegove zapovijedi.
Dok je onima koji otpadnu od njega i pođu za drugim bogovima, Gospodin zaprijetio prokletstvom.

I Isus od nas kršćana danas traži dobra djela, a ne isprazne riječi. Čovjek se opravdava vjerom koja nužno uključuje u sebi i dobra djela. Vjerovati znači prihvatiti Krista i djelovati prožeti njegovim Duhom.
Čovjek vjere nije ograničen nikakvim zakonom već je posvema otvoren Ljubavi koja nam je zasjala u Kristu Isusu.
»Svi su zaista sagriješili i potrebni su slave Božje; opravdani su besplatno, njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu.« (Rim 3,23-24)

Božja se pravednost pokazala time što je Otac poslao svoga Sina na svijet i predao ga u smrt da nas učini pravednima. Tko se vjerom poveže s Kristom, taj će pred Bogom biti opravdan i spašen. To je spasenje u Kristu Isusu omogućeno i ujedno nužno svim ljudima.
Nitko se ne oslobađa grijeha po samome sebi i svojom snagom. Nitko se ne uzdiže iznad samoga sebe niti se rješava posvema svoje nemoći, samoće i ropstva.
Svima je potreban Krist kao model, učitelj, osloboditelj i spasitelj.

Naše duše treba da budu usmjerene prema Kristu Spasitelju. Vjera nas dakle, u Krista mora dovesti do što veće ljubavi prema njemu. Onda će kao samo po sebi slijediti da ćemo držati i njegovu riječ. Za uzvrat ćemo dobiti Očevu ljubav i to tako stvarnu i blisku da će se u nama nastaniti i djelovati samo Presveto Trojstvo.

I nama danas ništa ne znači zvati se kršćanima i slušati Božju riječ. Potrebno je tu riječ u život provoditi.
»Neće u kraljevstvo nebesko ući u svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!' nego onaj koji vrši volju Oca moga, koji je na nebesima.« (Mt 7,21)
Stoga sve naše molitve i djela malo vrijede ako nisu popraćene vršenjem Božje volje.



Za sve Isusove sljedbenike vrijedi jedno jedino mjerilo po kojemu se pozna koliko su njegovi: a to je vršenje volje nebeskoga Oca kao što ju je On vršio.
Svakome Krist mora biti ne samo izvor svakog nastupa i svake službe u Crkvi nego i sadržaj osobnog života. Samo takvi Isusa pravo poznaju i on samo takve pozna i priznaje za svoje.
On je u njima i kod njih, jer On vodi njihove misli i upravlja njihovim putovima. To je spoznanje u ljubavi, međusobno povjerenje i djelovanje jedan po drugome.

Prema tome nikakvi čudesni znakovi nikada ne mogu nadomjestiti pomanjkanje djelotvorne ljubavi. Ako ta ljubav manjka i karizmatični darovi ostaju prazni i šuplji, bez moći i ploda.
»Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, prispodobit će se mudru čovjeku koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, puhnu vjetrovi, i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni.« (Mt 7,24-25)

Ove Isusove riječi su litica na kojoj stoji svaki onaj koji u njega vjeruje i po toj vjeri živi. Sve drugo je nestalan i pomičan pijesak. Koliko je tko mudar ili lud, pokazat će se u dan suda. Ovdje se ne radi o uspjehu u ovome životu da čovjek zna sebi osigurati što veće blagostanje. Pljusak, potoci i vjetrovi sudnjeg dana ustanovit će koliko je tko mudro živio pred Bogom po Evanđelju njegova Sina Isusa Krista.
Bilo da se to pokaže u životnim kušnjama bilo kod konačnog obračuna, u svakom će se slučaju srušiti sve što nije sagrađeno na Bogu. I što je tko bez Boga podizao veću zgradu to veća će biti njezina ruševina. Pokazalo se to na mnogima, a posebno na bezbožnicima. Da ne bi i na nama! Graditi treba, i što više, ali samo na Bogu i za Boga.

Tko da ne dršće pred tako sudbonosnim Božjim zahtjevom?
Tko u sebi osjeća snage da izvrši sve što Bog od njega traži?
A ako tu snagu nemamo u sebi, onda se treba uteći onome koji jedini može pomoći. Bog je onaj koji daje da čovjek dobro hoće i da ga izvrši. Sve nas to potiče da se Bogu obraćamo za pomoć i zaštitu s još većim pouzdanjem. Svatko od nas treba danas sa psalmistom reći:
»Tebi se, Gospodine, utječem,
o da se ne postidim nikada:
u svojoj me pravdi izbavi!
Prikloni k meni uho svoje!
Pohiti da me oslobodiš!
Budi mi hrid zaštite,
jer ti si hrid moja, tvrđava moja,
radi svoga imena vodi me i ravnaj.« (Ps 31[30])

Da čovjek ima na pameti Boga i njegov zakon kod svake svoje misli, odluke i kod svakoga čina, Gospodin nam uz stol Božje riječi prostire i stol Božje hrane u kojoj nam daje svoju božansku snagu da možemo živjeti po volji Oca njegova nebeskoga!

Amen!
Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: Pnz 11,18. 26-28
Ps 31 (30)
Rim 3,21-25a. 28-30
Mt 7,21-27


Post je objavljen 01.10.2010. u 21:15 sati.