Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

KLASIK TV - sjećanje na jugoslavenski film

Još u svibnju, na samom početku svog bloga pisao sam o dva sjajna jugoslavenska filma, koji su bili prikazani u sklopu 3. Subversive Film Festivala - legendaran film "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, poznat po glazbenim intermezzima, i malo manje legendaran, ali jednako dobar film "Specijalno vaspitanje" o odrastanju tinejdžera u socijalizmu, i to još u popravnom domu, s Bekimom Fehiumom u ulozi odgajatelja. Postoji i čitav niz ostalih, izvrsnih filmova iz doba socijalizma u Hrvatskoj i čitavoj Jugoslaviji, koji se već dugo dugo vremena zanemaruju u hrvatskom školstvu, televizijskom programu, s obzirom da se čitava epoha prikazuje kao sumrak kulture i ljudskog razuma.






A tu je čitav niz izvrsnih filmova. Počnimo od Golikovog klasika "Tko pjeva, zlo ne misli", u kojoj se šarmantno prikazuje život zagrebačke malograđanštine prije velikog rata, ali i druga velika komedija "Imam dvije mame i dva tate". Obje prikazuju prvenstveno život Hrvata, i rijetki su filmovi koje još uvijek možemo vidjeti na našim ekranima, uz Tadićev "Ritam zločina". Zaboravili smo na izvrsnu glumicu Miru Furlan, na Lordana Zafranovića i njegova dva izvrsna filma "Okupaciju u 26 slika" i "Pad Italije" (sa Enom Begović u prvoj velikoj ulozi). Nasreću, budući da Hrvatskom očito vlada plava trava zaborava, nedavno je utemeljen "Klasik TV", koji možete gledati na platformama MaxTva, B.neta, Iskon.TVa i Optime, više manje najvećih operatera.



(sjajan Bekim Fehiu )



Na njihovim web stranicama izložen je prilično ambiciozan projekt - tu su klasici hrvatske animacije poput "Šegrta Hlapića", "Čarobne šume" i "Čarobnjakovog šešira", te serije "Mali leteći medvjedići", danas grubo zamijenjenih američkim i japanskim crtanim serijama, iako ovi potonji čak nisu ništa ni učinili po pitanju ideologije. Tu je i malo slabije poznat uradak Krste Papića "Tajna Nikole Tesle", s Orsonom Wellsom i njegovom Ojom Kodar u glavnim ulogama. Prikazat će (naravno, kroz neko vrijeme) i one slavne partizanske filmove kao "Sutjesku", "Kozaru", "Desant na Drvar" i "Bitku na Neretvi" Veljka Bulajića , koja je proglašena jednim od najboljih filmova o II. svjetskom ratu. Osobno,najviše se veselim komediji "Ljubavni život Budimira Trajkovića", sa sjajnom Milenom Dravić, a nadam se i skorom prikazivanju bezvremenske "Gospođe ministarke", bilo verzije s Milenom Dravić ili Ružicom Sokić. Ni filmovi Emira Kusturice nisu zaboravljeni - za početak, tu je "Sjećaš li se Dolly Bell?"





(Milena, Ružice na youtubeu u toj ulozi nažalost nema)


Sveskupa, sjajan filmski program koji vrijedi pogledati!
I prisjetiti se da je u Jugoslaviji film cvjetao, za razliku od današnjeg stanje - Zagreb je bio "Hollywood istočne Europe", jednakog značaja kao i rimski studio "Cinnecita", o čemu svjedoči i snimanje brojnih filmova, pa tako I "Sofijinog izbora"upravo u njemu.
Bilo bi lijepo da to nismo rasprodali i uništili - danas se na tom mjestu snimaju emisije poput "HTZa" i "Big Brothera"
_________________________________
Nažalost, u velikoj sam gužvi pa i ne stižem baš pisati. U nedjelju idem u ZKM na Dežulovićevu predstavu "Generacija 91-95", a onu subotu iza opet na MET LIVE IN HD - ovoga puta je na repertoaru "Don Carlos" Giuseppea Verdija. 18.12. je veliki završetak sezone - Balašević u Areni! Sa sva tri događaja svakako ćete biti izvješćeni :)
Lp :)

Post je objavljen 01.12.2010. u 21:21 sati.