Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Došašće u Vukovaru!

XIII. vukovarske adventske svečanosti

Vukovar, (IKA) – Trinaestu godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Hrvatskim domom, uz stalnu potporu Ministarstva kulture RH, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije i mnogobrojnih umjetnika i prijatelja Muzeja organizira Vukovarske adventske svečanosti koje kroz četiri tjedna Adventa priredbama na podlogama tradicijske kulture uvode u Božić, blagdan svjetla, slobode, nade, mira, sreće i ljubavi.

Ujedinjeni narodi proglasili su 2010. godinom borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti, stoga su ovogodišnje svečanosti stavljaju naglasak na važnost međusobne skrbi i potpore, te je u tom duhu i moto "Vukovar – dar i uzdarje".

Svečanosti započinju na prvu nedjelju Došašća, 28. studenoga.
U crkvi sv. Filipa i Jakova s početkom u 17 sati održat će se prigodni program "Prikaz darova na uzdarju Vukovara".

U programu sudjeluju Dječji zbor "Glasnici sv. Bone", KUD Dunav, Vukovar, vukovarske osnovne škole "Dragutina Tadijanovića", "Antuna Bauera", "Nikole Andrića", "Blage Zadre" i "Mitnica", te vrtići Vukovar I i Vukovar II.

U 17.30 sati iz crkve Sv. Filipa i Jakova ulicama grada do Hrvatskog doma prenosit će se svjetlo. Program pod nazivom "Tradicionalni običaji od Adventa do Božića" započet će u 18 sati u Hrvatskom domu, a sudjelovat će KUD Kolo, Vukovar, KUD Sloga, Bapska, KUD Nova Zora, Donja Lomnica, Ženski vokalni ansambl Nene, Bošnjaci, Dječji vrtić Vukovar I, starija vrtićka skupina Jabučice. Uslijedit će paljenje prve adventske svijeće koju će upaliti gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

U ovoj prigodi bit će otvorena i izložba crteža učenika vukovarskih škola i djece iz vrtića. U organizaciji Hrvatskog filatelističkog društva Vukovar također će biti otvorena i filatelistička izložba sakralnih motiva.

U Ružičkinoj kući u 19 sati bit će otvorena izložba božićnih tradicijskih jela i slastica uz zajedničko blagovanje."

Prvi hrvatski nobelovac

Kristov Stol je za Sveta 3 Kralja, planirao organizirati zanimljiv projekt "Vukovarska Repatica", pod geslom "Dođosmo mu se pokloniti", ali na gotovo poetski prijedlog tamošnjih domaćina, odgađamo za proljeće, i preporučamo i u vaše molitve:

"Vukovar , 27.11.2010. g.

Poštovani !

Pročitao sam Vaše planove i prijedloge za hodočašće u hrvatski grad na Dunavu , grad mučenika ! Ideja je jako dobro osmišljena ! O tome sam razgovarao s mojim suradnicima i većina ih je mišljenja da bi tu ideju trebalo dobro razraditi i podijeliti uloge tko što treba odraditi .

Drugo zima nije baš tako podesna za jedan tako velik projekt .
Mi u Vukovaru tek što smo završili Dane sjećanja na žrtvu grada za Hrvatsku 1991. godine , sad nam je na pragu nova tradicionalna manifestacija ADVENT U VUKOVARU !
Tu je već Božić i božićni koncert HRT-ea . Potom stiže blagoslov obitelji kad smo mi svećenici najzauzetiji . Dani su kratki i noć tjera ljude u kuće.

Ja sam i ravnatelj Caritasa vukovarskog dekanata! Moramo najprije gladna nahraniti , gologa obući , smrznutog ugrijati .....

Moj je prijedlog da to ostavimo za toplije i duže dane . Tada bi uz ono duhovno mogli učiniti i nešto korisno za ovaj grad i ljude u ovom gradu . Bila bi šteta tako divne ideje ostvariti bilo kako !

Pričekajmo malo bolje i duže dane ,a do tada nastojmo predložene ideje i dobro razraditi !

Pozdrav "

A do tada, već sada u Došašću, možete pomalo prikupljati i moguće donacije, baš za Vukovarski Caritas, jer kao što ravnatelj kaže:

"Moramo najprije gladna nahraniti , gologa obući , smrznutog ugrijati ...."

To je ono - pravo Došašće!

"Dobro se dobrim vraća"

Caritas vukovarskog dekanata - ranija izvješća

"Donacije se mogu slati na adresu: Caritas vukovarskog dekanata, Kralja Petra Krešimira IV., 32 010 Vukovar, a donacije u novcu na žiro-račun župe Sv. Josipa Radnika 2500009-1102034879, otvoren u Hypo Alpe-Adria-Bank. d.d. Vukovar, s naznakom „Za dekanatski Caritas"."



Post je objavljen 28.11.2010. u 09:18 sati.