Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

DOKLE U AFGANISTANU?

Piše Žorž Crmarić

Danas je točno 9 godina i 50 dana otkako su koalicijske postrojbe – predvođene američkim snagama – započele operacije u Afganistanu. Prije 20 godina, točno toliko vremena trebalo je Sovjetskom savezu da shvati da se mora povući…Postoje li sličnosti?

Ciljevi dviju vojnih invazija bili su različiti, a i broj žrtava je vrlo različit. 7.listopada 2001. godine američke i savezničke snage pokrenuli su operacije u Afganistanu s ciljem uništenja al-Qaide i njenog čelnika Osame bin Ladena, te talibanske vlasti koja je al-Qaidi pružala utočište. Munjeviti vojni udar pretvorio se u dugotrajni i nepredvidljivi angažman 100 tisuća pripadnika NATO-vih snaga. S druge strane, sovjetska invazija Afganistana započela je 27.prosinca 1979. s ciljem – kako se govorilo - uspostavljanja “suvremene socijalističke države” i podrške nepopularnoj komunističkoj vlasti Babraka Karmala u Kabulu.

Deset godina i milijun ubijenih civila kasnije, sto tisuća Sovjeta se povuklo pod masovnim pritiskom sedam mudžahedinskih pokreta koji su uživali podršku Afganistanaca, a i Sjedinjenih država. Istina, nakon pobjede, u borbi za vlast mudžahedinski su pokreti postali suparnički. Kad je svaki od sedam rivala dovoljno oslabio u građanskom ratu, na površinu je pobjednički isplivao potpuno novi pokret sačinjen od vjerskih ekstremista - talibana.

Ma koliko da su ciljevi negdašnjeg sovjetskog i sadašnjeg američkog vojnog angažmana različiti, mnogi Afganistanci nalaze i sličnosti. Sličnost nastaje u psihologiji afganistanskog naroda koji nikada nije prihvaćao stranu vojsku, posebno onu koju doživljava kao novog vladara. Naizgled superiorne kolonijalne oružane snage Velike Britanije izgubile su i Prvi (1839-1842) i Drugi (1878-1880) Anglo-Afganski rat. Sramni je poraz u Afganistanu doživio i vojno stostruko superiorniji Sovjetski savez (1979-1979).

Sjedinjene su države, međutim, nedavno obećale da će ostati u Afganistanu i nakon 2014.godine kada bi trebala okončati borbena uloga, a započeti mirnodopska uloga NATO-snaga. Prema riječima američkog glavnog američkoh zapovjednika u Afganistanu – generala Davida Petraeusa – temeljni cilj NATO-a je da osigura da Afganistan “nikad više ne postane utočište al-Qaide ili drugih međunarodnih terorista kakav je bio prije 11.rujna 2001.godine.”


Post je objavljen 26.11.2010. u 19:12 sati.