Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nelinagustirna

Marketing

Potraga

Ovih dana sam u potrazi za raznim fotografijama koje sam uslikala zadnjih par godina.
Nakupilo se podosta mapa nazvanih ovako i onako. Uglavnom se snalazim i znam šta se nalazi u kojoj mapi, ali ponekad i neznam pa otvaram sve redom i pregledavam te moje uslikane fotografije.
Nekakvi prizori koji su u određenom trenutku nešto značili, zatim su poslužili svrsi objavom u nekom postu, ili diobom drugim ljudima koji se nalaze ili su povezani s tim fotografijama.
Da ne duljim, tražeći fotografije kamenih kućica za blogersku izložbu koja će se ubrzo dogoditi, a više o tome pročitajte kod Carle i Dalmate, naišla sam na mnogoštošta što sam pohranila s namjerom da se jednom pozabavim time i usput zaboravila na to.
Tako sam u toj potrazi ugledala ovu fotografiju:

Image and video hosting by TinyPic

Bilo je to lani u Komiži, šetali smo na dan Sv.Mikule komiškim kaletama i naiđem na poštanski sandučić s ovim grafitom:
Zaintrigiralo me i uslikala sam ga s namjerom da se jednom pozabavim s time.
I evo je došlo vrijeme kada sam se odlučila pozabavit time.
Izreka sama po sebi mi je odmah sjela kao savršena misao za ovo naše sadašnje društvo i sva bolesna zbivanja koja se događaju u njemu.
U potpisu te izreke pisalo je "Entheogen".
U prvi mah pomislih da se radi o prezimenu neke osobe koja je izjavila ovu dubokoumnu misao. Tko bi bila ta osoba - potražila sam na Googleu.
I što sam saznala?
Entheogen nije ničije prezime, niti ime.
Entheogen je zbirni izraz za halucinogene droge (uglavnom biljnog porijekla)
U entheogene spada i marihuana, neke halucinogene gljive, jedna vrsta kadulje (salvia), čak i duvan i kava, a sve je povezano sa šamanstvom-što je opet tradicionalno liječenje starih naroda (južnoamerički i sjevernoam. indijanci, indijci, i drugi)-
Zapitala sam se -
Što je to ENTHEOGEN?
i dobila odgovor
Ima dosta toga što objašnjava pojam entheogen, a na hrvatskom jeziku, između ostalog i Željko Malnar ga spominje u nekom svom članku i definira:
"Zabrinuli smo se zato što je to entheogen, sintetička droga koja vas može odvesti na tako daleka putovanja s kojih nema povratka."

Uz sve to saznala sam da postoji posebna vrsta kadulje koja se koristila u tradicionalnim šamanskim obredima -
Salvia Divinorum - Božanska kadulja

O šamanstvu bi mogla puno toga ispričati moja prijateljica koja je završila šamanski tečaj, ali pustit ću da joj sazrije ta ideja da o tome upozna širu javnost. Tako da ja više ne bi o tome na dugo i naširoko.
Iskreno, bojim se dokle bi me moglo dovesti dublje zadiranje u tu materiju.
Vratimo se zato onoj izreci napisanoj flomasterom na poštanskom sandučiću u Komiži.
Slijedeći korak u mojoj potrazi bio je upisati cijelu misao u Google tražilicu, ne bi li tako doznala tko je tvorac te dubokoumne misli.
I naravno, opet dobijem odgovor i to na web stranici streljačkog društva "Dalmacija cement" Solin.
Pa kud baš Solin i kud baš Dalmacija cement? Opet nešto vezano za moj život, jedino nisam bila član streljačkog društva, ali imala sam prijatelje koji su to bili, a kasnije su čak postali i treneri u tom društvu.
Sve u svemu, na njihovoj stranici zapisana je ova misao:

"Biti prilagođen u duboko bolesnom društvu nije mjerilo zdravlja." -
Jiddu Krishnamurti
A tko je Jiddu Krishnamurti (1895. - 1986.), opet saznajem preko Google tražilice.
Nevjerovatna osoba.
Ako želite saznati, pročitajte o njemu na priloženom linku, a ja ću samo prenijeti tek nešto od njegovih izjava koje su me se dojmile:

"Ako želite tražiti Istinu, morate ići van, daleko izvan ograničenja ljudskog uma i srca i tamo je pronaći — ta istina je u vama samima. Nije li jednostavnije da si za cilj postavite Život sam, umjesto da imate posrednike, gurue, koji Istinu neizbježno moraju prizemljiti i tako je iznevjeriti."
"Tvrdim da je Istina zemlja bez putova i ne možete joj pristupiti nijednim putem, preko nijedne religije ili sekte. Ne želim pripadati nikakvoj duhovnoj organizaciji; molim vas, shvatite to. Ako je organizacija osnovana s tom svrhom, ona postaje štaka, slabost, okov, osakaćuje pojedinca i sprječava njegov rast, sprječava ga da uspostavi svoju jedinstvenost koja leži u njegovom vlastitom otkriću te apsolutne, neuvjetovane Istine.
To što ne želim sljedbenike nije nikakvo veličanstveno djelo, ozbiljno to mislim. Onoga časa kada počnete nekoga slijediti, vi više ne slijedite Istinu."
Krishnamurti je 1934. godine rekao: "Zašto želite biti učenici knjiga umjesto da budete učenici života? Otkrijte što je u vašem okruženju, sa svim njegovim opresijama i okrutnostima, istinito a što lažno i tada ćete otkriti što je istinito".
"Priča čovječanstva je u vama, neizmjerno iskustvo, duboko ukorijenjeni strahovi, tjeskobe, žalost, užitak i sva vjerovanja koja je čovjek akumulirao kroz vjekove. Vi ste ta knjiga." (iz "Knjige života")

"Važno je učenje. Tko je učitelj, nije važno."
Jiddu Krishnamurti

Nije li neobično dokle me odveo taj mali grafit na poštanskom sandučiću u Komiži?
Saznala sam što je to entheogen i upoznala sam čovjeka za kojeg nikad prije nisam čula, a u tako malo napisanog o njemu pronašla sam puno toga i vjerovatno ću se još sretati s njegovim mislima.
Sad znam tko je tvorac Izjave koja se može primjeniti u bilo kojem društvu bez obzira na vrijeme u kojem to društvo egzistira.

Biti neprilagođen, biti drugačiji u bolesnom društvu kao što je nažalost i naše,
može dovesti do kobnog kraja.
Djeca odluče biti drugačiji od većine istih, odluče se za rizik.
Ne boje se rizika.
Kao u svakom riziku, neki prolaze lišo (bez posljedica), a na nekima se zalomi.
I opet se zalomilo.
Tragedija ovog duboko bolesnog društva u kojem djeca stradavaju od ruku svojih vršnjaka dok se odrasli tješe čarolijama iz sapunjave 1001 noći.

Zaista gdje sam to završila u svojoj potrazi za kamenim kućicama?
Tamo gdje sam jedino i mogla završiti - u našoj stvarnosti.

DODATAK: Jedan stari post
napisan prije 2 godine.
Sve je isto, jedino bi pored imena Luke Ritza trebalo dodati ime Miroslava Tunjića.
Bolesno društvo je još bolesnije i što je najgore od svega ne nazire se izlječenje.










Post je objavljen 17.11.2010. u 23:18 sati.