Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obrambeni sektor RH pridonosi približavanju EU-u

Hrvatski obrambeni sektor daje veliki doprinos ispunjavanju nacionalnog cilja ulaska u Europsku uniju sudjelovanjem u operacijama i u borbenim skupinama u okviru zajedničke europske sigurnosne i obrambene politike, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu državni tajnik u ministarstvu obrane Pjer Šimunović.








Šimunović u Bruxellesu sudjeluje na sastanku s članovima Pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta, gdje će govoriti o hrvatskom doprinosu zajedničkoj europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici.
Hrvatska je od samog početka davala značajan doprinos europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici u onim aspektima u kojima je to najvažnije - u jačanju obrambenih sposobnosti i sudjelovanjem u operacijama, izjavio je novinarima Šimunović. Na taj način obrambeni sektor daje doprinos ispunjavanju nacionalnog cilja - ulaska u EU, ali i pridonosi jačanju obrambenih sposobnosti EU-a, dodao je Šimunović. Hrvatska u stabilizacijskoj operaciji EU-a u Čadu sudjeluje s 15 pripadnika specijalnih snaga, koji su također osiguravali prijenos ovlasti s EU-a na UN.
Također sudjeluje s mornaričkim časnicima u protupiratskoj operaciji Atalanta ispred somalske obale, sudjeluje u misiji EULEX na Kosovu i logistički pomaže operaciju Althea u BiH. Hrvatska sudjeluje i u borbenim skupinama EU-a. Šimunović je rekao da je Hrvatska upravo odgovorila na upit švedskih partnera za sudjelovanje u nordijskoj borbenoj skupini i u ovom trenutku dva hrvatska helikoptera s dvadesetak pripadnika zemaljskog i letačkog osoblja sudjeluje u vježbi te nordijske skupine. Nordijska borbena skupina bit će u stanju pripravnosti u prvoj polovici sljedeće godine, a Hrvatska će s dva helikoptera pomagati u transportu snaga i u medicinskim evakuacijama.
Osim u nordijskoj borbenoj skupini, Hrvatska se priprema za sudjelovanje u borbenoj skupini pod vodstvom Njemačke, kojoj će na raspolaganje staviti 250 vojnika. Ta borbena skupina bit će u stanju pripravnosti u drugoj polovici 2012. godine, a Hrvatska će u njoj sudjelovati s motoriziranom pješačkom satnijom, inženjerskim vodom i časnicima u zapovjedništvu. Borbene skupine EU-a zamišljene su kao snage za brzo djelovanje u izvanrednim situacijama, kada UN ili NATO ne mogu intervenirati dovoljno brzo. Od siječnja 2007. godine, EU ima u svakom polugodištu po dvije borbene skupine u stanju pripravnosti. Borbene skupine imaju najmanje 1.500 vojnika iz jedne ili više država članica. Među njihove zadaće spadaju humanitarne i spasilačke misije, upravljanje krizama, održavanje mira, dostavljanje pomoći, operacije razoružavanja i slično. Predviđeno je da se mogu rasporediti na teren u roku od samo pet do deset dana. Šimunović se u Bruxellesu sastao i sa zamjenicom direktora za planiranje i upravljanje krizama u Vijeću EU-a Claude-France Arnould i s predsjednikom Pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta Arnaudom Danjeanom.



Post je objavljen 16.11.2010. u 21:10 sati.