Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Lavrov: Moskva se nada ratifikaciji START-a ove godine

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak kako se Moskva nada da politički sukobi u SAD-u neće potopiti novi sporazum START te je pozvao da se taj sporazum o ograničenju nuklearnog oružja ratificira ove godine.






Lavrov je, govoreći uoči susreta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva s čelnicima NATO-a, također rekao da će Moskva na ravnopravnim osnovama surađivati s NATO-om oko proturaketne zaštite, pitanju koje dugo stvara napetosti u odnosima Rusije i Zapada. Ratifikacija START-a i suradnja na proturaketnom štitu ključni su za poboljšanje odnosa Moskve i Zapada koji su nakon rata Rusije i Gruzije 2008. pali na hladnoratovsku razinu.
Lavrov je na marginama summita G20 u Seulu izrazio zabrinutost da bi nuklearni sporazum, koji su Medvedev i Obama potpisali u travnju, mogao postati žrtvom unutarnjopolitičkih prilika u SAD-u nakon pobjede republikanaca na izborima 2. studenoga. Mogu se samo nadati da želja za pobjedom nad suparničkom strankom u Kongresu i općenito u političkoj sferi neće prevladati nad američkim razumijevanjem istinskih nacionalnih interesa, istaknuo je Lavrov.

Da bi stupio na snagu, američki Senat i ruska Duma moraju ratificirati sporazum koji predviđa smanjenje američkog i ruskog nuklearnog arsenala za 30 posto i ponovno uvodi verifikacijske procedure.

Post je objavljen 15.11.2010. u 18:35 sati.