Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Prvi hrvatski svetac, i moje prvo hodočašće...

Sv. Nikola Tavelić je nekako posebno značajan za mene i moju obitelj...Naime, moji mama i tata su se vjenčali 1966. godine, u njegoj župi, na Kustošiji, čiji zaštitnik je tada bio još "samo" blaženi Nikola Tavelić...Rodila su se moja dva starija brata, Domagoj Dominik i Stjepan Tvrtko, došla je i 1970, začeta sam ja, i u Rimu je kanoniziran 1. hrvatski svetac - sv. Nikola Tavelić, što moja mama naravno nije željela propustiti, pa tako - niti ja - već u njenom trbuhu...Romantično i lijepo...Sigurno je i papa Pavao VI tom prigodom blagoslovio i sve hrvatske majke, i malu djecu, pogotovo još nerođenu, i pogotovo tamo već prisutnu : ))))

Evo, što o tim danima kaže biskup Ivas, na svojoj šibenskoj propovijedi o 40. godišnjici kanonizacije 1. hrvatskog sveca:

"Nakon dugih i ustrajnih molitava i molbi svekolikoga puka hrvatskoga, papa Pavao VI. je 1970. godine, u bazilici Sv. Petra u Rimu, bl. Nikolu Tavelića svečano proglasio svecem sveopće Crkve katoličke. Te iste godine, hrvatski je narod u Šibeniku, do tada neviđenim veličanstvenim domovinskim slavljem proslavio taj veliki događaj, taj "bljesak svetosti" svekolike svoje hrvatske kršćanske-katoličke povijesti. Mi smo danas svjedoci da ta sveta povijest u nama i po nama traje", kazao je biskup Ivas.
"Ali danas i usrdno molimo da ono što je sveti Nikola živio i svjedočio i dalje traje i djelotvorno živi u nama, u našim obiteljima, u našoj djeci i mladima, u našem hrvatskom narodu, u našoj Crkvi, u našoj domovini Hrvatskoj. Nju smo i njegovim zagovorom, "slobodnu i neovisnu", od Boga na dar dobili, i uz velike je žrtve naših mučenika i branitelja obranili. Danas molimo da bi je izgrađivali na Božjim vrednotama, na Božjim i naravnim zakonima života. I to unatoč i protiv svih iskušenja i ponuda "bezbožnih", da bi za sav svoj narod bila vazda sretna i blagoslovljena, lijepa naša domovina Hrvatska", istaknuo je biskup Ivas.
Upozorio je kako se u hrvatskoj javnosti čini da je vjernik, pogotovo vjernik katolik, "suvišnik" i gubitnik, da je Crkva, naročito katolička u tzv. "naprednom" svijetu, u Europi, sve više gubitnica, jer uzaludno propovijeda evanđeoske vrijednosti života, koje u ovom svijetu gube važnost i vrijednost. "Danas se vjernicima govori 'Ne trebaju nama ta vaša katolička načela, vaš kršćanski moral, vaše poruke i znakovi'. I mnogi će s pravom reći da takve žestine osporavanja katoličkih stavova, prosudbi, izjava i poruka, takvo omalovažavanje, ocrnjivanje i svakojako etiketiranje Crkve katoličke, njezinih pastira i vjernika laika, nije bilo ni u onim teškim, bezbožnim i protubožnim (komunističkim) vremenima", primijetio je šibenski biskup, prokomentiravši kako to nije ništa novo, jer je kušnja bezbožnosti stara koliko i ljudski rod."

Naša 40. obljetnica

Ups, rođendan mi je već za manje od 2 mjeseca...2. siječnja...Već imam jedan plan gdje ću ga proslaviti, ali o tom, po tom...Vi se pomolite!

A vjerujem da ćemo mama i ja zajedno dočekati i izmoliti i barem još jednu hrvatsku kanonizaciju:







Post je objavljen 15.11.2010. u 11:59 sati.