Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DAN OTVORENIH VRATA AGROTURIZMA U ISTRI

RAZGOVOR S POLJOPRIVREDNIKOM IVANOM ŠTEFANIĆEM IZ MOTOVUNA
„ AGROTURIZAM MORA BITI REGISTRIRAN KAO O P G „

U Istri je 17. listopada održan Dan otvorenih vrata Agroturizma. U promociju seoskih domaćinstava i njihove Istarske gastronomije koja bi trebala postati zaštitni znak ruralnog prostora i međunarodna destinacija, uključilo se 10 poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava koji na svojim imanjima imaju proizvodnju. To su 1. Agroturizam Dol iz Cerovlja, 2. Agroturizam Ferlin iz Žminja, 3. Agroturizam Jadruhi iz Vižinade, 4.Agroturizam San Mauro iz Momjana, Buje 5.Agroturizam Špinovci iz Karojbe 6. Agroturizam Sia iz Vodnjana 7. Agroturizam Montižel iz Montižela 8. Agroturizam Štefanić iz Motovuna, 9. Agroturizam Dušani iz Pazina i 10. Agroturizam Dešković iz Grožnjana.Za tu je priliku svako agro turiustičko domaćinstvo pripremilo meni po promotivnoj cijeni od 50 kuna.

Image and video hosting by TinyPic

Karta Istre s označenim Agroturizmima

O događaju Dan otvorenih vrata Agroturizma u Istri koji je za poljoprivredne proizvođače bio vrlo značajan, što je Agroturizam, što se proizvoditi na selu, što zakon zabranjuje, zašto stranci imaju bolje preduvjete za razvoj, o tim temama razgovarala sam s Ivanom Štefanićem (44) koji sa svojom suprugom Karmen vodi svoj OPG u Štefanićima, 5 kmilometara od Motovuna. Obitelj čine još dvoje djece i Ivanova majka koja je u mirovini.
- Dan ovorenih vrata Agroturizama bila je promocija Agroturizma. Išlo se sa promotivnim cijenama da se što više ljudi privuče, da što više ljudi prođe kroz objekat, da ga upozna i da vidi ća se nudi u objektu. Svi smo pošli na istu promotivnu cijenu. Dali smo jedno glavno jelo, desert, 2 dl vina, 2 dl mineralne i kavu, sve za 50 kuna. To je ipak promotivna cijena . I pokazalo se jako dobro, jer Agencija za ruralni razvoj AZRRI čiji je direktor Graciano Prkalj, koja je to pripremila odradila je to stvarno i definitivno vrhunski, i medijski i promocijski. I taj dan kroz naše objekte prošlo je više ljudi od očekivanog. Niki ni očekival toliko ljudi da će proć.

_ A što je bilo za Dan otvorenih vrata na meniju Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Štefanić?
- Mi smo nudili žarenjak, to je ombula od svinje, ombula je stara tradicijska hrana na selu, ombula i kobasice idu zajedno to morate imati u objektu, to su naše tradicijske hrane: ni smo nudili ombulu s punjenim šljivama, Štefanići, to je najpoznatiji voćarski kraj u Istri i mi tu dosta uklapamo voće i hranu, tako da samo imali ; žarenjak punjen sa šljivama, umak od šljiva, za prilog njoki sa šljivama i kukuruz na padelu ili ako gost nije to volio stavili smo frkance, to je vrst domaće tjestenine, s pršutom na bijelo. Za desert je bila torta sa svježim sirom, to je radila moja žena, tako da su gosti bili oduševljeni. Imali smo goste od svuda, iz cijele Hrvatske. Tako da je taj Dan otvorenih vrata dobro uspio.

_ Što sve podrazumijeva izraz Agroturizam u Istri?
- Agroturizam je dodatna djelatnost na OPG-u. Argoturizam mora biti registriran kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kao OPG. I po našem Zakonu i po Zakonu EU, OPG mora imati neku proizvodnju i zemlju u vlasništvu. Da nemate zemlje u vlasništvu, a da imate Agroturizam to ne može biti, ni kod nas ni vani. Ja imam na OPG-u devet ha zemlje, svoje vlastite, na kojoj imamo proizvodnju; jedan hektar pod vinovom lozom, pola hektara imamo pod maslinama, ali njih ćemo još saditi, a drugo je pod voćem, trešnje, šljive, breskve, jabuke. Već imamo svoju konobu di imamo proizvodnju vina, tu imamo vina u rinfuzi, butelje smo počeli raditi od ove godine. Planiramo si u sklopu konobe napraviti jedan izložbeni prostor di ćemo izložiti proizvode naše, jer delamo i sokove od našega voća, maslinovo ulje, vina, razne marmelade od tog voća, dakle domaći proizvod, jabučni ocat, tako da kada gosti dolaze da ne dolaze samo na ručak i na večeru, već da mogu i kupovati te naše proizvode. Od životinja imamo svinje i kokoši.
Planira se osnivati Udrugu Agroturizmi Istre, da se uklopimo. Znaći, ako moj kolega proizvodi svoje proizvode, mogu ja njegove proizvode prodavati u svom objektu, a on može moje proizvode prodavat, tako da se sve poveže, da se što više proizvoda kroz Agroturizam proda. A to i je cilj. Naprimjer ja sam napravio konobu za proizvodnju vina. Ali meni je cilj to sve prodavati kroz Agroturizam. Znači uz ono što će se prodati na stolu, treba prodati i ono što ljudi pitaju da si kupe za doma. Normalno je da tu mora biti i kvaliteta s kojom će gosti i kupci biti zadovoljni. Onaj tko kupi vino jednom od mene, da dolazi uvijek kupovati vino. Zakon je sada lijepo definirao; mogu kupiti za svoje domaćinstvo od svakoga proizvođača, ali ne smijemo miješati industrijske proizvode s domaćima. To znači ja mogu kupiti od svakoga OPG proizvođača, svejedno što, tele, kokoš, svejedno je da li je proizveo on ili ja, uvijek je to domaća proizvodnja, ali među naše proizvode ne smijemo miješati industriju, to je jako bitno. Mi u ponudi ne smijemo imati niti jedan industrijski sok, ni coca colu, ni fantu, jedino nam zakon dozvoljava jamnicu – mineralnu vodu. Naprimjer, samo stavite gostu na stol kruh iz trgovine, to je industrija, taj gost vam više ne dođe. Jer kada gost dođe na selo, on točno zna ća mora dobit. I ako to ne dobije taj više vam se ne vrati.

Image and video hosting by TinyPic

Na OPG-u Štefanići imaju uređen prostor od drveta i kamena namijenjen posluživanju jela.

_ Deset, to nije veliki broj Agroturizma za Istru. Zašto tako malo?
-To nisu laka dela. Tu morate biti sa gostima i u konobi i vinar i podrumar i voćar . Taj posao čovjek mora volit. Ako ga ne voli ne može to sve radit. Zato se puno ne otvara Agroturizma jer to su teška dela. Otvaraju se kuće za odmor. To iznajmite i to je super . Srede se kuća sa bazenom i samo noćenja imaju. Oni ništa ne proizvode. Toga ima ko u priči. Zato su kuće za odmor u Istri i Agroturizam dvije različite stvari. Ali baš Agroturizam , gdje je proizvodnja, gdje se nudi hrana, toga ima malo. Agroturizam mora imati proizvodnju, mora imati vlastitu zemlju. Ako je nema ne može biti Agroturizam To je Zakon EU. Prema Zakonu EU morate imati 51% vlastitog proizvoda.
U posljednjih 10 godina svega i svašta smo prolazili. Inspekcije su dolazile. Svatko je tumačio na svoj način, da nismo znali dal smo na nebu ili na zemlji, ali fala Bogu Zakon se uskladio i dobro je, mada još neke stvari treba definirati, ali sada je već to o kej.

_ Imate li kredita?
- Imam, bez kredita se ne može ništa napraviti. Sve je bilo pod hipotekom i sada imam hipoteku. Krediti su mi na otplati još sedam godina. No veći dio kredita sam prevalio.

_ Imate li vi rate kredita od 30, 40 tisuća kuna mjesečno?
- Ne, ne, ne. Ne možemo se upustiti u takve rate. To je ipak previše. Mogu se upustit u rate do tisuću eura, 8000 kuna. Kredit treba vratiti, pa ga ne možete na pamet dizati. Neke se kalkulacije prije podizanja kredita moraju napraviti, statistika. Veliki krediti su naša svakodnevnica, ali to je i država kriva da se tako stvari dešavaju.

_Zašto mislite da je država kriva?
- Ja sam bio po Italiji, Austriji, u Toskani di je najrazvijeniji kraj u Europi i vidio sam da je to vani sasvim drugačije organizirano. Nas nema tko štiti i tu je najveći problem. Jer vani je sve tako lijepo organizirano da to mora funkcionirati. Naprimjer kada smo i otvarali Agroturizam, ja sam ga otvorio 2000. godine, ja nisam ima nikoga ki bi mi dal smjernice, kako bi trebalo, šta bi trebalo, tu su bile velike greške. Njima je samo bilo bitno da nam daju kredite i da mi u to idemo. Ali vani se tako ne radi. Vani se točno zna, kada vi želite otvoriti Agroturizam onda vam dolaze doma savjetnici koji vas savjetuju, kako, koliko kredita, a mi da do toga dođemo, mi još moramo puno raditi.
-
_Spomenuli ste Toskanu, u čemu je ona jako dobra?
-Kažu da je ona jedna od najrazvijenijih regija u Europi. A vi samo kad pogledate njihova poljoprivreda kako je razvijena! Oni imaju preko 20 zaštićenih proizvoda, kad vi vidite kako funkcioniraju Agroturizmi, vinari, maslinari, to čovjek mora vidit. Ali tu je organizacija, to je sasvim nešto drugo.

_ Smatrate prednošću to što oni imaju savjetnike?
- Da, to nama fali. Ali što se drugoga tiče, hrane, i sve drugo, ništa ih se ne treba bojati, ništa nisu oni bolji od nas. Nego samo organizacija, daleko su ispred nas. Jedan ću vam primjer dat; bili smo na jednom imanju, gdje domaćin govori da se osam godina bavi s Agroturizmom. Ja posmatram njegovo imanje, ja sam 10 godina u tom poslu, a on osam, ja gledam kolko je on napravio, a kolko sam ja napravio i onda ga pitam: Kako, vidim da je tu puno investirano. I on priča, kada je dao zahtjev da će napravit Agroturizam, on je sa državom potpisa Ugovor na 10 godina i dobil je krdedit sa 1% kamata, od toga je 51% dobija nepovratna sredstva, a 49% s 1% kamata. A ja kada sam diga kredit 2000. godine ima sam 9% kamatu bez ikakvih nepovratnih sredstava . Onda kako se možemo mi uspoređivat?
Zato ja govorim da su to teška dela. Nemam ja vremena lutat po ministarstvima, po županijama to mora neki drugi nas zastupat i to neki drugi mora nama pripremat. Mi moramo delat naš posal, jer mi ga imamo preko glave, i proizvodnju i sa gostima. Moram poć na seminare, pogledat, surađivat, ali ne da mi moramo rešavat neke naše probleme, zakonske, regulative! Eto, to nama fali.

_ A kada primate goste?
_ U tjednu samo ako je narudžba, ako se grupa ili familija najavi unaprijed. A vikendom radimo redovito. Na ručak primamo odjednom- do sada je bilo 50, a sada je po novom zakonu 80 osoba. Za sada nemamo mjesta za spavanje, sada se više baziramo na proizvodnju i ponudu na stolu i ponudu za prodaju sve što proizvodimo, ali jednoga dana će biti i to.

Za posjet Agroturizmu Štefanić, u općini Motovun, Štefanići 55, najaviti dolazak grupe ili obiteljski dolazak moguće je na meil; agroturizam1stefanic@net.hr , na brjeve mobitela 098– 251-504, 098 945 -4245 i telefon 052 -689 -026.



Post je objavljen 03.11.2010. u 22:01 sati.