Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Može li Jon Stewart 'vratiti razum' američkoj politici?

Piše Bojan Klima

Sutra se na Nacionalnom Mallu u Washingtonu održava nesvakidašnji politički miting, kojem je cilj – ni manje, ni više – 'vratiti razum' na američku političku scenu. Sazvao ga je politički satiričar Jon Stewart, voditelj Daily Showa, vrlo popularne parodije američkog 'televizijskog informativnog programa'.

Jon Stewart kaže da je prije svega riječ o 'zabavnoj priredbi'. No, demokrati se ipak nadaju da će im koristiti okupljanje mlade publike, na skupu koji je organizirao zabavljač izrazito liberale orijentacije. Naime, početkom sljedećeg tjedna u Americi se održavaju izbori za Kongres, a ankete pokazuju da ove godine pristašama Baracka Obame, a i demokratima općenito, manjka entuzijazma za glasanje.

Je li američku političku scenu zaista potrebno 'vratiti razumu'? Možda i da! Evo i zašto.

U izbornoj kampanji za Kongres – najskupljoj u povijesti – jedan od najpopularnijih epiteta za protivnika je riječ 'ekstremist'. U posljednje dvije godine, predsjednik države proglašavan je 'komunistom', zbog njegovih planova da zdravstvo učini pristupačnijim, da bi ga se odmah potom usporedilo s Hitlerom, zbog navodne želje da u zdravstvo uvede 'panele smrti' koji bi odlučivali o eutanaziji umirovljenika. Čitavi su se politički pokreti organizirali oko 'teorije zavjere' da Barack Obama uopće nije Amerikanac već državljanin Kenije, ili da navodno u tajnosti prakticira islam.

No, hoće li se Americi ovim skupom – tek jednim u nizu masovnih političkih okupljanja koji se svake godine održe u Washingtonu – zaista i povratiti razum?

Neosporna je činjenica da su neke od takvih washingtonskih manifestacija imale povijesno značenje, na primjer ona na kojoj je Martin Luther King u kolovozu izgovorio svoj govor 'I Have a Dream'.

Obožavatelji Jona Stewarta – ako je suditi po Facebook-u – ne dolaze samo da bi se zabavili i nasmijali na račun Pokreta Čajanke, već u istinskoj želji da 'politiku' vrate narodu, te da je istrgnu iz ruku 'ekstremista'. Uz to, ogroman broj Amerikanaca smatra da nacije 'ide u krivom smjeru' i na obje strane političkog spektra prisutna je želja da se političari prestanu svađati, da postanu 'pozitivniji', te da učine nešto za 'opće dobro. Jon Stewart, sa svojim pozivom da se 'politici vrati zdrav razum' možda odgovara na ove želje 'normalne, tihe većine' – piše jedan blogger američkog dnevnika Christian Science Monitor.

S druge strane, miting Jona Stewarta trajat će tri sata – prekratko da bi se politici 'vratio razum'. Drugo, primjećuje autor s CSM-a, skup je sazvao Jon Stewart, ali je istinski organizator medijska korporacija Viacom, vlasnik televizijskog kanala Comedy Central, na kojem se emitira Stewartov program. I treće, na manifestaciji neće biti prisutni milijuni i milijuni Amerikanaca – politički 'junkiji' s desnice i ljevice – a niti političari, kojima je 'vraćanje razumu' možda najpotrebnije.

'Obnova razuma' trebala bi biti inicirana u samoj zgradi Kongresa, a ne na travnjaku ispred nje – smatra blogger s CSM-a.


Post je objavljen 29.10.2010. u 21:15 sati.