Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sjenovitastranamoguma

Marketing

Još jedan bitan aspekt ljudske gluposti

Često se u puku čuje izraz 'ljudska glupost'. Književnici poput Krleže i još nekih dali su svoje viđenje ljudske gluposti u svojim knjigama. Ja bi u taj izraz 'ljudska glupost' još dodala i -ljudsku škrtost. Koliko se god to nekome činilo pametno, pametno i mudro.
Ja mislim da je škrtost produkt gluposti i primitivizma. Sasvim logičan produkt.
Nemojte se zavarati da škrtih ima samo među -neznam , kakvih ste iskustva imali-sa bogatima kojima lova, pardon, ne da im ispada iz đepova, nego u novčaniku imaju samo kreditne kartice, ili pak čangrizavi osiromašeni pripadnik srednjeg sloja, ili je to pak ulični prodavač koji vrijeđajući pokušava izazvati samilost i dobiti koju kunu. Ne! Škrtih ima upravo u svim slojevima građana, što znači da je to ipak stvar karaktera osobe. Kao što znamo da se primitivac i površan može obogatiti, isto tako. I kao što pristojni i uglađeni ljudi mogu, a i ne moraju biti visokoobrazovani. Posvuda ima svega.

Sad, dali ide škrtost, sa gramzljivošću...vjerojatno ide. Ali ne mora bit. Ima naravno turbo škrtih a koji su se mnogo mnogo puta najeli kod drugih ljudi, a jaako malo puta kod sebe doma. I još bude gledal jel još negdje curi, da te još malo izmuze. A 'hvala' nećeš čut od njih. Ko ti je kriv, pa ti si dal da te se muze.
U drugu skupinu škrtih spadaju oni koji su škrti inside-out. Znači, muzu rijetko kad, samo onda kad 'moraju' i onda će se smatrati boljima i moralnijima od ostalih i pljuvati ponosno po svima ostalima uz gušt. Daju vrlo malo. (ak baš moraju)
A ovo treće što želim spomenuti..neznam više jeli to karakterna osobina ili što....ta neka sveopća škrtost. Škrtost uma, duha, tijela, srca... ne radi se nužno o parama, mada i to dođe pod to. Kad osoba ništa ne daje, daje doslovce na kapaljku, i onda će još vagati tu kap nekoliko puta iz raznih perspektiva. Ili neće. I kako onda da osoba išta dobije natrag? Kad nikad ne daje, nekad ne pomogne, kad sve, apsolutno sve važe na kapaljku ko da im se otkida direktno sa srca. Trguju sa osmijesima, pažnjom, željeznim sadržajem u đepovima, riječima, trenucima, vremenom, sa svime? To su trgovci sa stalnim radnim vremenom.
I onda to na kraju preneseš i u vlastitu kuću. Jeli to pametno ili je to ljudska glupost?

Post je objavljen 26.10.2010. u 16:20 sati.