Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thejourney

Marketing

Crtica o hijerarhiji u Japanu

Iz hrvatske perspektive, Japan je čudnovata zemlja. I ne samo iz hrvatske. Za sada mi se, od svih nacija koje sam susrela, najviše razlikuju od nas. Kad kažem nas, mislim i na sve europske nacije s kojima sam imala kontakta, a i one su podosta različite među sobom....
Evo vam na brzinu crtica o poimanju hijerarhije u Japanu.
Nikome neće biti novost kad kažem da je ovdje hijerarhija jako važna. No, sada imam dojam da je to iskreno važno i jako usađeno u njima. Kao da imaju hijerarhijski gen sretan.
Što se mene tiče, kad čujem nešto na tu temu, ja ću sigurno uvijek imati jednu sliku pred očima.
Dolazim ujutro u ured do svog radnog stola. Njega i još dva pored nitko ne koristi za stalno, nego mi privremeni sjedimo tamo. Iznad moga je uredno napisano moje ime i razdoblje kad ga koristim. Druga dva nisu ničija ovog časa.
Jutro je i jedan kolega koji je po zanimanju business analyst (i to vodeći u grupi), čisti prašinu s ta dva stola do mojega.
Pozdravimo se.
Ja ništa ne pitam, nego on sam kaže: "Danas dolaze P -san i H -san. Koristit će ove stolove. Nadam se da će im biti u redu." i nastavi čistiti dalje.... Ja -san samo što se nisam onesvjestila, tim više što su se stolovi činili čisti s moje udaljenosti prošlih dana.
H -san i P -san su mu šefovi (jedna i dvije stepenice iznad). P -san je i meni u direktnoj hijerarhiji 2 stepenice iznad. I ako dođe u Dublin, maksimalno što će dobiti od svih nas u tom pogledu je informacija koji stol je slobodan, a prašinu ako mu smeta, morat će je očistiti sam sretan. I kako je Irac, ne bi niti očekivao, niti tražio drugačiji tretman.
Za razliku od nas, T -san je sve napravio da njegovi šefovi imaju što je moguće bolje okruženje i da im je što ugodnije raditi.
Ne mislim da naše ponašanje odražava nepoštovanje, niti da je T -sanovo ponašanje pristojnije od našega.
Samo smo se rodili 8 vremenskih zona udaljeni.

Post je objavljen 16.10.2010. u 10:58 sati.