Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Iranski apetiti neskriveni

Piše Žorž Crmarić


“Cijeli svijet zna da će cionisti nestati” – poručio je u vatrenom govoru predsjednik Islamske Republike, Mahmoud Ahmadinejad. Njegovu tiradu najnovijih prijetnji Izraelu burno su pozdravljale tisuće libanonskih šijita okupljenih u mjestu Bint Jbeil, samo dva kilometra dalje od libanonske granice s Izraelom.

Prevalivši put od oko dvije tisuće kilometara, iranski je predsjednik pred samim vratima Izraela poručio: “Danas cionistički okupatori znaju da nemaju izbora nego se predati, te vratiti se svojim domovima u zemljama odakle su došli…budite sigurni da će se Palestina osloboditi okupatorskog smeća.”

Neki kažu da to nije ništa novo, jer dolazi iz usta čovjeka koji se zalaže za “brisanje Izraela s lica zemlje” i čovjeka koji uvjerava svoje podanike da je “holokaust izmišljotina.” Ono što, međutim, brine više nego ranijih godina je obožavanje s kojim je Ahmadinedžad dočekan na jugu Libanona, gdje su se većinski šijiti – sljedbenici iste struje Islama kao Iranci – organizirali u snažni pokret Hezbollah (u prijevodu, Božja stranka).

Još od svojih prvih dana, Islamska Republika je jačala svoje uporište među libanonskim šijitima i imala je ključnu ulogu u osnivanju i financiranju tamošnjeg Hezbollaha. Trideset jedna godina iranskog ulaganja u jug Libanona očito daje svoje rezultate i nisu bez osnova strahovanja da Teheran postupno gradi svoje prvo uporušte na Sredozemlju.


Post je objavljen 15.10.2010. u 20:52 sati.