Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/erytheiatheredone

Marketing

Zamjena stvarnosti







Knjiga Cresside Cowell "Kako izdresirati zmaja" dirljiva je priča smještena u mitski svijet kršnih Vikinga i zmajeva koji rigaju vatru. U središtu priče je vikinški tinejdžer Štucko koji živi na otoku Berku gdje je borba sa zmajevima svakodnevna pojava. Mladićevi napredni pogledi na svijet i nekonvencionalan smisao za humor ne sjedaju baš najbolje ostatku plemena, a ni poglavici Stoicku koji je ujedno i njegov otac.
Štucko se uključi u trening za dresuru zmajeva u kojem sudjeluju i ostali tinejdžeri u kojem vidi svoju priliku za dokazivanjem da može postati borac. Ipak, nakon što susretne ozlijeđenog zmaja, naposljetku se s njim i sprijatelji. Njegov se svijet preokrene naglavačke i ono što je započelo kao Štuckova jedina šansa za dokazivanjem pretvara se u priliku da cijelo Štuckovo pleme krene sasvim novim smjerom.

"Kad sam bio mali, još je bilo zmajeva. Velikih, jezivih, letećih zmajeva koji su se gnijezdili na vrhovima litica poput zastrašujućih divovskih ptica. Maleni, smeđi, Ijuskasti zmajevi lovili su miševe i štakore u dobro organiziranim jatima. Bilo je neprirodno golemih morskih zmajeva, dvadeset puta većih od velikog plavetnog kita, koji su ubijali iz čiste zabave.
Morat ćete mi vjerovati na riječ, jer zmajevi tako brzo nestaju da će najvjerojatnije ubrzo izumrijeti. Nitko ne zna što se zbiva. Povlače se u more odakle su i došli i za sobom ne ostavljaju ni kosti ni zuba očnjaka kako bi budući naraštaji mogli znati da su postojali.
I zato - kako ta zadivljujuća stvorenja ne bi pala u zaborav - ispričat ću vam istinitu priču iz svoga djetinjstva.
Nisam bio od onih dječaka koji su mogli izdresirati zmaja migom obrve. Junaštvo mi nije bilo prirođeno. Namučio sam se kako bih to postigao. Ovo je priča o tomu kako se postaje Junakom na teži način."




Kroz povijest svoj trag ostavila su mnoga nevjerovatna i tajnovita mitološka bića. Zmajevi slove kao najstrašniji i najopasniji od njih.
Priče o tim golemim letećim reptilima dolaze iz gotovo svih naroda svijeta.

Zmaj je u mnogim svjetskim mitologijama čudovište nalik golemoj zmiji ili kakvom drugom gmazu, s magičnim osobinama. Gotovo uvijek su prikazivani s velikim očima, a često s krilima i kako rigaju vatru. Glas im je poput grmljavine.
Mitološka stvorenja koja posjeduju slične osobine pojavljuju se u različitim svjetskim kulturama.

Iako se zmajevi često pojavljuju u legendama širom svijeta, različite kulture drugačije ih zamišljaju i prikazuju. Kineski zmajevi i općenito zmajevi u mitologiji dalekog istoka smatraju se dobrim stvorenjima, dok su oni iz europske mitologije većinom zla stvorenja (iako postoje i iznimke). Zli se zmajevi također pojavljuju i u perzijskoj mitologiji i ostalim kulturama.

Zmajevi su imali veliku duhovnu važnost u različitim religijama. U mnogim istočnim kulturama i indijanskim plemenima zmajevi su bili, a u nekim kulturama još uvijek i jesu, štovani kao predstavnici sila prirode i svemira. Povezivani su s mudrošću i dugovječnošću i često su smatrani mudrijima od ljudi. U mitovima nekih kultura čak imaju i dar govora.

U srednjem su vijeku zmajevi često bili simboli napuštanja vjere i izdaje, ali i ljutnje i zavisti, a s vremenom su postali i simbol velikih katastrofa.
Također, bili su i simbol neovisnosti, vodstva i snage. Mnogi su zmajevi predstavljali i mudrost; ubijanje zmaja nije samo davalo pristup njegovom blagu, nego je značilo i da je junak savladao i najlukavije od svih stvorenja. U nekim kulturama, a posebno u kineskoj, ili u okolici Himalaje, smatra se da zmajevi donose sreću.

Drevna kazivanja, mitovi i legende podsjećaju da su zmajevi u prastarim vremenima terorizirali mnoge zemlje i krajeve sijući oko sebe strah i nesreću.
Rigajući užasnu vatru spaljivali su dvorce i naselja, a krvoločnim čeljustima i strašnim kandžama uništavali svakog neprijatelja.
Borbe sa zmajem bile su krajnje dramatične i neizvjesne. Od suparnika su tražile izuzetnu lucidnost i dovitljivost.

Zmajevi su u legendama najčešće bili čuvari blaga.
Herakul je vodio okršaj s čudovišnim zmajem po imenu Ladon i kada ga je uspio savladati ovaj se vinuo u nebo gdje i sada svjetluca u sazvježđu Zmaj.
Ladon inaće potomak zločuvene Lernejske hydre bio je čuvar Zlatne jabuke besmrtnosti koju je Zeusova žena Hera primila kao vjenčani dar.

Uzbudljive legende o višeglavim, neuništivim zmajevima još uvijek uzbuđuju maštu stanovnika mnogih krajeva svijeta.
Pored toga što prirodnjaci smatraju kako ta mitska bića nisu nikada ni postojala, bar ne u obličju koja im daju drevne sage, još uvijek ima istraživača koji nisu izgubili nadu da će im se jednoga dana posrećiti i da će u nekom zabačenom kraju naše planete otkriti ova stvorenja i predstaviti ih svijetu.

Bez obzira doživljavamo li zmajeve kao legendu ili stvarnost ostaje činjenica kako u maštovitim pričama o ovim čudesnim stvorenjima zmajevi jednako često imaju pozitivnu kao i negativnu ulogu.
Kao i ljudi i zmajevi sami biraju puteve kojima će se kretati kao i težnje kojima će svoja djela ostvariti.

Stoljeća zlobe i krivotvorenja povijesti postali su uvjerljiviji i djelotvorniji od svih naših riječi i svih naših dokaza.
Teško je vidjeti stvarno stanje oko sebe. Postali smo taoci pogrešnih koncepcija umova koji smračuju i pustoše.
Pred civiliziranim svijetom stoji zadatak uklanjanja neuvjerljivih paravana.

Svoja junaštva ne moramo iskazivati mijenjajući cijeli svijet, jer kao pojedinci to niti ne možemo, ali zato možemo i moramo mijenjati svijet koji nas okružuje. Naša kompetencija ovisi isključivo o nama samima.
Ne vjerujemo li nećemo znati ni vidjeti.

"Čovjek koji se bori predugo protiv zmaja i sam postaje zmajem"
Friedrich Nietzsche

Veliko umijeće i mudrost potrebni su jednome vitezu kada bira svoje bitke. Integritet se ne stvara količinom osvojenih bitki. Ono dolazi kao posljedica pravednosti i čista srca.

Dragon Heart



izvor:wikipedija-zmaj
bosnic.com-mitološka bića




Post je objavljen 08.10.2010. u 00:03 sati.