Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Hellraiser (1987)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Novopečeni muž i žena se useljavaju u veliku kuću u kojoj leži jedna gnjusna tajna na drugom katu. Nevjerna žena tamo otkriva zombija njenog pokojnog ljubavnika koji je preko puta paklenog simbola pobjegao iz pakla i utekao demonima koje takve stvari ne dopuštaju. Demoni dolaze na svijet kako bi ga vratili u svoj sado-mazohistički 'raj'...



Prvi Clive Barkerov poznati (i najuspješniji) redateljski film. Napisao je i knjigu prema kojoj je ovaj film nastao, koja govori u globalu o toj magičnoj kocki koja je zapravo simbol ovog filma jer mrtve može izvući iz pakla i dozvati demone koji će se pobrinuti za dodatno prolijevanje krvi i ostale čudne prizore, koji su poznati u Barkerovim pričama. O ovom horroru ne moram previše govoriti jer je većini publike poznat i većina ljudi ga prepoznaje upravo prema liku sa postera: Pinheadu. Malo tko tko imalo voli horrore se nije susreo sa demonom koji ima čavle po cijeloj glavi. U ovom serijalu on ima svoje sljedbenike, odnosno Cenobite, koji u prvom dijelu još nemaju to ime. Hellraiser je, ukratko, brutalno zabavan horror koji je na neki način obilježio 'bloody 80s' iliti krvave osamdesete. Blaga riječ za ovaj film je da je brutalan, ali je stvarno kvalitetan i uživao sam gledajući ga.



Iako se kod efekata u filmu da primjetiti taj neki stariji ton, ali ovdje to nije toliko istaknuto jer se previše toga događa i jedva čekaš vidjeti što će se dogoditi na kraju. Radnja je jednostavna, ali je savršeno upotpunjena u ovih sat i pol filma. Zadovoljava me to što je u film dosta malo uloženo, a ispostavilo se kako se sa malo novca, ali opet sa dobrom idejom i sa dobrom glumačkom postavom može puno toga napraviti. Kako Clive Barker u svojim filmovima i pričama ima dosta toga nadrealnog (zapravo skoro sve), ni ovdje nismo mogli izbjeći dosta čarobnih demonskih pojava i napetih atmosfera kada je u pitanju prolazak kroz dimenzije npr. Stvarno dobro napravljeno. Glumci su također dosta dobri, iako se Pinhead (ili Doug Bradley) ne pojavljuje puno u prvom dijelu, odlično je odglumio ulogu demona, a i glavna glumica je također dosta dobro odradila svoj dio makar malo počinje iritirati pri sredini filma.
Iskreno, ima čak i dosta pretjeranih scena sa ciljem naglašavanja krvi i umorstava, ali ni Cenobiti nisu baš zadovoljili jer ih se u filmu uspjelo jako lako riješiti. Makar će napraviti comeback u dvojci, ali nebitno.



Još jednom vam preporučam da obavezno pogledate ovaj film, trebalo bi biti u videotekama prva četiri nastavka i najnoviji iz 2005. godine. No o njima će kasnije biti riječi. Nije mi žao što sam 3. put pogledao ovaj film, ima ono nešto zbog čega ću mu se uvijek rado vraćati. Petica za scenarij, četvorka za glumce i četvorka za efekte.

Post je objavljen 25.09.2010. u 18:45 sati.