Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magarac-jedan

Marketing

Korupcija

Kod nas se dosta priča o problemu korupcije,korumpiranosti cijelog društva te nam se nude razni prijedlozi kako da riješimo taj problem.
Jedni bi mijenjali sve u vladajućim strukturama,ali problem je u tome što je cijelo društvo uvučeno u vrtlog korupcije,a ne samo oni vladajući.
Drugi bi postrožili kazne,ali uz veliku korumpiranost društva i izloženost korupciji velikog dijela građana RH te uz korumpirano sudstvo to je neprovedivo i rijetki su koji bi iskreno bili zainteresirani za provođenje ovakvog načina borbe protiv korupcije.
Slično je i s nultom stopom tolerancije koja bi u našem društvu dovela do osjećaja da pojedinci bez utjecajnih veza moraju odgovarati za svoje postupke dok za neke druge to ne bi vrijedilo.

Uostalom, kako očekivati da dosljedno provode zakone protiv korupcije one institucije koje su i same leglo korupcije.

Mislim da ovakav stupanj korupcije ne mogu suzbiti nikakvi represivni zakoni,istražna povjerenstva,strože kazne i sl.

Dok god se ne uvede sustav koji će poticati pravnike da parnice završavaju u razumnum roku odvjetnici će razvlačiti suđenja da dignu više love od svojih klijenata.Dok god se parnice razvlače godinama gomilati će se neriješeni slučajeviDok god ima gomila neriješenih slučajeva netko će davati mito u želji da se njegov slučaj što prije riješi.Ne postoje građani radi suda, već sud radi građana.

E sad ja vas pitam, na koji način smanjiti korupciju dok se mora mjesecima čekati na pojedine specijalističke preglede u bolnici ili operacije.Tko od vas ne bi platio mito jer da vam o tome ovisi život ili život nekoga od vaših najdražih.
Nije problem u mitu već u tome da građani ne mogu (barem u nekom razumnom roku) ostvariti svoje pravo na zdravstvenu skrb, pravnu zaštitu i druga prava koja im je država dužna osigurati.
Sustav koji bi se brinuo o potrebama građana te pravovremeno i pravedno rješavao njihove probleme i potrebe uvelike bi smanjio stupanj korumpiranosti društva.Vjerujem da bi se s manjim brojem građana uvučenih u korupciju smanjila i tolerancija građana prema korupciji.

Represivne mjere bi trebale rješavati slučajeve korupcije koji se pojavljuju usprkos dobro uređenon državnom sustavu,a ne rješavati posljedice loše uređene države.

Dakle protiv korupcije se treba boriti poboljšanjem rada i funkcionalnosti državnih institucija,a tek onda represivnim mjerama.


Post je objavljen 23.09.2010. u 17:29 sati.