Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obljetnica tragedije 11. rujna 2001.

Na današnji dan, prije devet godina, teroristička organizacija Al-Qaida organizirala je i izvela niz koordiniranih napada na tlu Sjedinjenih Američkih Država.
Napadi 11. rujna promijenili su način gledanja na terorizam, ali i na sigurnost općenito. Postalo je jasno da ne postoji mjesto na svijetu koje možemo nazvati sigurnim, mjesto nedostupno teroristima kao cilj napada.

U napadima 11. rujna poginule su tisuće civila, građana, ljudi koji su se nalazili na svom radnom mjestu, odlazili s njega, putovali svojim obiteljima, obavljali kupovinu… Žrtve zaslužuju da ih se sjetimo na današnji dan, da uputimo sućut njihovim obiteljima kao i cijelom američkom narodu.

Nakon svirepih napada 11. rujna 2001. saveznici, članice NATO-a su pokazale neviđenu solidarnost i spremnost za potporu SAD-u; nakon napada po prvi put u povijesti aktiviran je i članak 5. Sjevernoatlantskog sporazuma, kojim je napad na jednu članicu definiran kao napad na sve članice Saveza; pomoć i potpora pružena je i od ostalih članica Ujedinjenih naroda.

Na današnji dan trebamo se prisjetiti kako je utočište Al-Qaidi pružio talibanski režim u Afganistanu, koji je i tim činom pokazao kako nije u stanju poštivati međunarodno pravni poredak. Talibani su ugnjetavali vlastito stanovništvo, uništavali svaki oblik civilizacije u Afganistanu, ali pružili i potporu teroristima, postavši novo sigurno utočište za planiranje i izvođenje napada.
Stoga, potpuno je jasno kako je intervencija u Afganistanu bila opravdana i kako današnja prisutnost savezničkih oružanih snaga ima itekakvo opravdanje. To ne smijemo zaboraviti, ne smijemo zaboraviti zašto su saveznici danas u Afganistanu. Tomu obol daju i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na kraju, i ovim putem upućujemo sućut obiteljima žrtava napada 11. rujna 2001. kao i solidarnost američkom narodu.

Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija

Post je objavljen 11.09.2010. u 12:19 sati.