Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Hrvatsko Blago!

Homilija kardinala Josipa Bozanića na hodočašću Zagrebačke crkvene pokrajine u proštenište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg, 5. rujna 2010.

"Ipak, na osobit način privlači izrijek u kojemu se Ludbreg, zbog onoga na što upućuje čudesan događaj, naziva "mjestom najvećega blaga cijele kraljevine". Razlog tomu izrijeku jest Euharistija, upućenost na Kristovu prisutnost.
Predragi vjernici, možemo se slobodno pitati što je to u današnjoj Hrvatskoj i to na pojedinačnoj, društvenoj i političkoj razini najveće blago. Radosni smo što se u naše vrijeme ispunio davni zavjet i što smo smjeli biti naraštaj koji je izgradio zavjetnu kapelu, uređujući i dalje ovaj prostor zajedništva. Ovo je mjesto kršćanskog zajedništva, ali i ispita savjesti ne samo pojedinca, nego i cijeloga naroda. Vjerujem da ovdje s pravom pitamo koliko današnji Hrvatski sabor u donošenju zakona, u zaštiti dobra, u promicanju istine, odražava iste vrijednosti od kojih je naš narod živio i preživio najveća iskušenja?
Ovdje nam se spontano nameće pitanje: Što je danas najveće hrvatsko blago?
Neka nam Presveta Bogorodica Marija, najvjernija odvjetnica Hrvatske, sveti Josip, nebeski zaštitnik naše Domovine, sveti Marko Križevčanin, blaženi Alojzije Stepinac, i svi sveci i blaženici hrvatskoga naroda pomažu da odgovor dajemo dosljednošću kršćanskoga življenja. Amen."

Blagdan Majke Terezije



"Svi veliki sveci prolazili su kroz tamu duše, kroz noć boli, i nema čovjeka pod ovim suncem koji se rodio i koji ne trpi, ili koji neće trpjeti, bio on bogat ili siromah. Svima će jednom doći trenutak koji je Isus doživio kad je rekao „Bože moj, zašto si me ostavio", istaknuo je propovjednik. Kad nam dođu teški trenuci, kad nam dođe noć u životu, a svima će doći ako nije, molimo Majku Tereziju da bude uz nas, jer ona zna kako je prolaziti kroz noć. Budimo u mislima uz majku koja pati, budimo u mislima uz blaženicu koja kad god pogledamo njenu sliku daje nam vedrinu. Neka nam uvijek bude blizina, a kad nam dođe noć, neka nam ona bude svijetlo..."

Arhivski članci 5.9.2007



Post je objavljen 05.09.2010. u 14:32 sati.