Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Hrvatski euro-pesimizam postao dio šireg trenda

Piše Bojan Klima

Nedavna je anketa pokazala da samo 30 posto Hrvata smatra da je članstvo u Europskoj uniji 'dobro za Hrvatsku'. Slične su rezultate pokazivale i prošle ankete. Ono što je novo je to što je ta kontinuirana sumnjičavost i pesimizam u vezi Unije sada dio jednog šireg, kontinentalnog trenda. Hrvati, naime, misle slično kao i stanovnici 27 zemalja članica Unije.

Profesor međunarodnih odnosa na washingtonskom sveučilištu Georgetown, Charles Kupchan piše u Washington Postu da je 'Europska unija na umoru'. 'Nije riječ o dramatičnoj i trenutačnoj, već o postupnoj i sporoj smrti' – piše ovaj član utjecajnog Vijeća za međunarodne odnose. Razlozi nisu isključivo ekonomske prirode, ali je očito, da – u uvjetima ekonomske krize i štednje – zemlje Unije sve više naglašavaju nacionalni interes, na štetu 'općeg dobra'.

Charles Kupchan potkrepljuje svoju tvrdnju s nizom činjenica iz nedavne prošlosti. Još prije pet godina, u Francuskoj i Nizozemskoj građani su na referendumu odbili Lisabonski sporazum, koji je kasnije usvojen ali u znatno razvodnjenijoj verziji. Njemačka se ove godine dugo protivila financijskom spašavanju Grčke. U Londonu su na vlast došli euroskeptici, konzervativci Davida Camerona. U nekoliko zemalja, primjerice u Mađarskoj i Nizozemskoj, jačaju ultra-nacionalističke stranke.

Unijom predsjedava Belgija, 'zemlja koja pati upravo od onakvih dubokih nacionalnih podjela zbog kojih je Europska unija prije više od pola stoljeća uspostavljena' – piše Kupchan. Ne iznenađuje stoga, da recimo u Francuskoj, u Uniju najviše vjeruje starija generacija, dok je povjerenje među mladima znatno niže. A u novim članicama Unije, koje su istinsku suverenost stekle pred nekih dvadeset godina, ustupanje državnih ovlasti Bruxellesu nikad nije bilo popularno – piše ovaj američki analitičar koji pri tome citira pokojnog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koji je izjavio da ga 'zanima budućnost Poljske, a ne budućnost Europske unije'.

Stoga, slaba podrška Uniji u Hrvatskoj i nije nešto što bi trebalo začuditi. Kako pokazuje anketa, Hrvati Bruxelles doživljavaju kao strano tijelo koje 'samo nešto traži', a prednosti potencijalnog članstva slabo su im bile objašnjene.

Inače, od svih zemalja kandidata, Hrvatska je najskeptičnija u vezi s Europskom unijom. To ima i svoju dobru stranu. Jednom kada postanu građani Europske unije - naravno, ako do toga dođe - Hrvati neće biti njome previše razočarani, budući da od nje mnogo nisu niti očekivali.


Post je objavljen 03.09.2010. u 21:18 sati.