Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gnojidba

Marketing

Fertina Ca

Nastavljam temu gnojiva sa kalcijem. Nakon predstavljanja Calciogreena, bilo je upita o Fertini Ca, proizvodu Petrokemije. Malo sam prošao po internetu, malo po lokalnim dućanima (agrarijama) i evo što sam našao.

Prvo podaci sa službene stranice Petrokemije d.d.

FERTINA Ca

Hraniva su u obliku kalcij nitrata - Ca(NO3) i vodotopljiva.

Kalcij (CaO) 12 %
Dušik (N) 8 %

Fertina Ca namijenjena je sprečavanju pojave gorkih mrlja u
plodovima jabuke i kruške koje nastaju nedostatkom kalcija.
Pri primjeni se može koristiti 2%-tna otopina Fertine. Prvo prskanje treba obaviti 6 tjedana nakon cvatnje, a zatim svakih 14 dana sve do 15 dana prije berbe.
Prskanjem plodova jabuke i kruške prije berbe plodovi se bolje čuvaju u skladištu i duže ostaju zdravi.
Fertina Ca može se dodavati u svako prskanje jabuke zaštitnim sredstvima prema paleti testiranih miješanja. Kako su u Fertini biljna hraniva one nisu štetna ni za zdravlje ljudi ni životinja pa nema ograničenja vremena prskanja (karenca).

Pa malo sa mosla-vina.hr:
Na crvenicama nedostatak kalcija utječe na slabu oplodnju te pojavu tkz. majmunskog oka na plodu masline. Stoga je obvezno prskanje Fertinom Ca u 2 %koncentraciji barem 4-8 puta tijekom vegetacije i rasta ploda. Fertina Ca predstavlja tekuće kalcijevo gnojivo s 12 % kalcija i 8 % dušika, a lako se usvaja u list i plod dok je zelen.

A sada malo tehnički osvrt.
Prije svega cijena. Boca Fertina Ca (1L) u dućanima košta oko 30,00-tak kuna (MPC), PDV uključen. Znači, bez PDV 23,10 kn. Puno ili malo? Vidjeti ćemo kasnije.
Koncentracija primjene 1,5-2,0 % (ili 1,5-2,0 L Fertine Ca/100 l vode). Što znači, ako na 1 ha trošimo oko 400 L vode, potrebno nam je 4 pakiranja x 30,00 = 120,00 kn za jedan tretman.
A sastav Fertina Ca? Kako i piše na etiketi, radi se o kalcij-nitratu, običnom, najobičnijem.
A žašto, ovo najobičniji? Jer... Kalcij nitrat je bijelo granulirano vodotopivo gnojivo. Sastoji se od jedinstvene kombinacije nitratnog dušika i 100% vodotopivog kalcija. Svaka granula sadrži 15,5% dušika (N), od toga 14,4% u nitratnom obliku i 1,1% u amonijskim obliku, te 19% vodotopivog kalcija (26,5% CaO), i na tržištu se najčešće pojavljuje kao Kalcinit (Proizvođač Hydro (stari naziv) ili Yara (novi naziv) a cijena mu je oko 250,00 kn MPC. Znači dva tretmana Fertina Ca i imate cijelu vreću Kalcij-nitrata. Taj se kalcij nitrat može/i preporuča primjeniti folijarno u koncentraciji od 0,3-0,5%. Što znači da za 400 L otopine treba najviše 2 kg kalcinita, pa u vreći ostaje još puno, puno kalcija za primjeniti.

I na kraju; što koristiti Fertina Ca ili Kalcinit?
Kalcinit je svakako jeftiniji, ali je problem kada se jednom otvori vreća da je čisti kalcij-nitrat vrlo higrsokopan (privlači vlagu iz zraka) i dolazi do stvaranja gruda, koje se vrlo slabo tope. Stoga se vreća treba relativno brzo potrošiti. Alternativa, priprema vodene otopine. Ostatak gnojiva iz vreće otopiti u plastičnim PVC kanistrima i označiti koncentraciju. Kasnije je potrebno samo napraviti glavno razrijeđenje na 1,5-2,0%. Osim folijarno, Kalcinit se može koristiti u sustavima fertirigacije te direktno rasipanje po tlu
Fertina Ca je skuplje gnojivo, ali vrlo praktično za manje površine (teško da se može isplatiti 1 vreća Kalcinita za 5 stabala jabuke). Ako je površina malo, malo veća, već to druga priča.

Post je objavljen 01.09.2010. u 23:34 sati.