Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

DOGOVORA NEMA , ČEKA LI SLOVENIJU BLOKADA

LJUBLJANA

Radnici slovenačkih javnih službi su nakon današnjeg štrajka i neuspjelih razgovora sa resornim ministrom najavili blokadu cijele Slovenije.

Oko 1.000 radnika sa beneficiranim radnim stažom među kojima su policajci, strojovođe, rudari, carinici, piloti, vatrogasci i željezničari, protestirali su danas u Ljubljani.Oni su protestirali zbog najavljene umirovljeničke reforme, koja bi produžila i njihov radni vijek do 65. godine.



Noseći transparente na kojima je pisalo i "Hoće li mladi biti tako dobri da starom policajcu pomognu da prjeđe ulicu", "Umro na putu za intervenciju", "Bako zašto pradjeda mora na posao?", radnici policijskog sindikata, koji je bio najbrojniji na današnjem štrajku, predali su resornom ministru svoje zahtjeve za kraćim radnim stažem od predviđenog novom umirovljeničkom reformom, ali dogovor nije postignut.

Zbog toga je predsednik sindikata policije Slovenije, Zoran Petrović, rekao da su spremni poduzeti sva raspoloživa sredstva, uključujući i blokadu države.- "Ne mogu sebi predočiti kako stari sa 65 godina mogu intervenirati kad budemo zatrebali građanima, za šta nas oni i plaćaju", rekao je on.Radnici pomenutih službi smatraju da obavljaju pozive zbog kojih se brže iscrpljuju i stare od drugih radnika, zbog čega ne mogu zamisliti da rade do 65. godine, zbog čega već najavljuju štrajk u koji će stupiti 41.000 radnika, čime će Slovenija biti blokirana.
pročitaj više



Post je objavljen 31.08.2010. u 17:40 sati.