Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

DANI OTVORENIH VRATA TE VATROGASNA ZABAVA POVODOM SVETOG ROKA

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Rok je rođen u Montpellieru, gradu u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof. Prema najstarijem Rokovu životopisu, njegovi roditelji dulje su vremena bili bez poroda, a jako su željeli djecu. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina, koji će postati slavan svetac.

Prije nego je navršio 20 godina ostao je bez roditelja. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Rokov je kršćanski odgoj bio dubok, nije se zadovoljavao površnošću, već je velikodušno i nesebično darovao i žrtvovao sve. Na svome hodočašću u Rim, Rok se zaustavio u Acquapendente gdje se dao na dvorenje okuženih bolesnika u bolnici, a učinio je s Božjom pomoću i nekoliko čudesnih ozdravljenja.

Štovanje ovog sveca su uvelike proširili franjevci i kapucini. U Rimski martirologij ga je unio papa Grgur XIII.. Taj unos kasnije potvrđuje i papa Urban VIII..Po vrhu, koji je po njemu je dobio ime, dobio je ime i istoimeni tunel, drugi najduži u Hrvatskoj, na autocesti Zagreb- Split.Spomendan mu je 16. kolovoza.Zaštitnik je mnogih mjesta. U Hrvatskoj, to su: Bibinje, Virovitica, Stari Grad, Sutivan,Sveta Nedelja, Kreševo, Prapatnice, Klana, Benkovec (Mala Subotica), Lumbarda, Šepurine, Drniš, Lovinac, Sveti Rok u Lici, Zaton, Jazavica, Roždanik, Galgovo, Udovičići kod Otoka...Izvan Hrvatske, od značajnijih naselja, za zaštitnika ga imaju: Subotica, Bereg u Bačkoj (od 1873.), Carigrad i ini.

Zaštitnik je oboljelih od gube, kuge i kolere (i općenito od zaraznih bolesti), invalida, kirurga, protiv bolesti životinja (posebice pasa).Na dan sv. Roka, Rokovo, postoje tradicije hodočašćenja svetištima. U Hrvatskoj, vjernici župa Hreljin, Kostrena, Krasica, Kukuljanovo, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin hodočaste Majci Božjoj Trsatskoj.

U sklopu svetkovanja Svetog Roka održana je i procesija mještana od crkve Presvetog Trojstva do kapelice Svetog Roka. Uz Dekana, velečasnog Dragutina Bubnjara procesiju je vodio i monsinjor Ivan Šaško, pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije. Uz gradonačelnika Svete Nedelje g. Drage Prahina, te nastup KUD Strmec u procesiji su sudjelovali i svetonedeljski vatrogasci. GALERIJA SLIKA

Svake godine na dan Svetog Roka svetonedeljski vatrogasci organiziraju Vatrogasnu zabavu kojoj je namjera druženje mještana sa vatrogascima a ujedno i poboljšati društvenu blagajnu te se tim sredstvima društvo još bolje opremilo. Kako bi se još više približili stanovništvu po prvi puta je organiziran Dan otvorenih vrata DVD Sveta Nedelja te su tom prilikom predstavili pučanstvu opremu i vozila sa kojom trenutno raspolažu.

Image and video hosting by TinyPic

Svakako ovo je bilo najzanimljivije najmlađima koji su sa veseljem pregledavali opremu , poneku uz pomoć svetonedeljskih vatrogasaca probali staviti na sebe poput kaciga i mlaznica. Marljivi vatrogasci prezentatori na čelu sa dozapovjednikom Petrom Mikinom pojašnjavali su posjetiteljima za što služi pojedini dio opreme te ujedno vršili i prezentaciju iste.Ono što je zadovoljavajuće i ohrabrujuće, je činjenica da su prezentaciju vršili mladi članovi te da ovo društvo ima i dalje bogatu tradiciju vatrogastva u ovom kraju. GALERIJA SLIKA

Predsjednik društva Marijo Švigir istakao je da je svrha ove akcije približiti vatrogastvo građanima Svete Nedelje, te ih upoznati sa vatrogasnim intervencijama i opremom koju društvo trenutno posjeduje a ujedno privući što više mladih ljudi da se priključe vatrogascima. Sama akcija trajala je do 17 sati kada je započela tradicionalna vatrogasna zabava koja će trajati do kasno u noć uz odličnu svirku grupe "Zona".



Post je objavljen 22.08.2010. u 14:08 sati.