Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

MPRI je 'trebao znati' za Jasenovac?

Skupina američkih Srba pokrenula je pred saveznim sudom u Chicagu parnicu protiv MPRI-ja, američke firme koja se bavi vojnim konzaltingom. Tužitelj su 'Žrtve genocida u Krajini', koje traže odštetu od 10 milijardi i 400 milijuna dolara. U tužbi se može pročitati i ovo:

'1994., kada je tuženi MPRI počeo pregovarati s Hrvatskom, MPRI je znao ili je trebao znati o činjenicama u vezi s genocidom u koncentracijskom logoru Jasenovac. MPRI je znao ili je trebao znati za intenzivnu mržnju Hrvata protiv Srba. MPRI je znao ili je trebao znati da su hrvatski čelnici s kojima je pregovarao ključne ličnosti u Ustaškoj stranci koja je raspirivala, organizirala i predvodila masakre u Jasenovcu i drugim logorima smrti u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.'

Prema ovome, MPRI je – ušavši u posao s Republikom Hrvatskom – iskazao neku vrst nehata kada je u pitanju poznavanje prošlosti Balkana. Odvjetnici 'žrtava genocida' impliciraju – piše kolumnist web-portala Huffington Post David Isenberg – da su 'umirovljeni generali iz MPRI-ja, vjerojatno putem telepatije, trebali znati kako Hrvati pedeset godina nakon Drugog svjetskog rata razmišljaju i osjećaju'.

Činjenica jest da su neki Hrvati za Drugog svjetskog rata nehumano postupali prema Srbima i pripadnicima drugih etničkih grupa te počinili zvjerstva – piše komentator Huffington Posta te nastavlja: 'međutim, tvrditi da Hrvati i danas, nakon više od 50 godina, misle i osjećaju isto kao i nekad, te da je MPRI toga trebao biti svjestan – e, to je vrlo slab argument za jednu parnicu.'

Kao što je Glas Amerike pisao u niz navrata, MPRI je bio angažiran za provedbu programa o 'demokratskoj tranziciji hrvatskih oružanih snaga', s naglaskom na civilnom nadzoru nad vojskom. Takvih je programa u regiji bilo nekoliko, a odobrenje za prihvaćanje ovog posla u Hrvatskoj MPRI je dobio od američkog Državnog tajništva.

U niz navrata, predstavnici ove firme izjavljivali su da 'ništa drugo u Hrvatskoj nije bilo podučavano', osim znanja iz područja 'civilno-vojnih odnosa'. No, više je američkih autora pisalo o tome da je MPRI, u stvari, podučio Hrvatsku vojsku 'zapadnom', integriranom načinu ratovanja, i to od razine voda i bojne pa na više.

Bilo kako bilo, poslovanje MPRI-ja odobrili su američki diplomati. Zašto onda 'žrtve genocida u Krajini' ne tuže njih, pita se komentator Huffington Posta David Isenberg.


Post je objavljen 20.08.2010. u 21:02 sati.