Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

JAKI POŽARI NA PIRINEJSKOM POLUOTOKU

LISABON / MADRID

Dva vatrogasca poginula prilikom gašenja šumskog požara na sjeverozapadu Španijolske. U Portugalu vatrogasci pokušavaju ugasiti 33 požara, spriopčili glasnogovornici.

Dva španjolska vatrogasca nastradala su u požaru koji je izbio prošle noći blizu jednog sela u provinciji Pontevedra, u autonomnoj pokrajini Galicija, prenjela je agencija AP.Vatrogasne službe su uspjele do podneva ugasiti požar, pošto je zahvatio oko 100 hektara šume, priopćio je odsjek regionalne vlade za ruralne poslove.

Image and video hosting by TinyPic

Jak vjetar, koji je stalno mjenjao pravac, otežavao je gašenje požara tokom noći, a točne okolnosti pod kojima su nastradala dva vatrogasca još nisu poznate.Šef odsjeka za ruralne poslove Samuel Juares izjavio je da se sumnja da je požar podmetnut, jer je sumnjivo da su četiri požara izbila u istoj oblasti četiri dana uzastopno.

U susjednom Portugalu Služba za civilnu zaštitu spriopčila je da je danas izbilo 33 požara u sjevernom dijelu zemlje, a da su se predsjednik i premijer vratili sa odmora kako bi posjetili operativno zapovjedni centar.Portugalske vlasti sumnjaju da su mnogi požari podmetnuti, a više od 100 detektiva istražuje te slučajeve.

Policija je uhitila tri pastira zbog sumnje da su namjerno izazvali požar, čime je broj uhičenih ovog ljeta povećan na 15.Vlasti su priopčile da su najviše zabrinuti za požare u nacionalnim parkovima Peneda-Gereš i Sera da Estrela, gdje neki požari bukte već skoro tri dana.

Jučer je iz Peneda-Gereša evakuirano oko 100 ljudi, pošto su se požari proširili, a prošlog tjedna poginula su dva vatrogasca.Požari su uobičajena pojava u Portugalu tokom ljeta, a ove godine u pripravnosti je skoro 10.000 vatrogasaca i 56 zrakoplova, naveo je AP.
rts



Post je objavljen 13.08.2010. u 18:12 sati.