Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framakrnjevo

Marketing

Sveta Klara

Sveta Klara Asiška (Assisi, 1194. - 11. kolovoza 1253.), utemeljiteljica franjevačkog reda Sestara klarisa.

Suvremenjakinja je sv. Franje Asiškog. Klara potječe od plemićkih roditelja i kao mlada žena primljena je u Franjevački red, uvelike protiv želje obitelji, koja je htjela da se uda.
Po Franjinom je primjeru zavoljela život u siromaštvu te se 1212. godine zatvorila u strogi klauzurni samostan sv. Damjana pored Assisija. Franjo je sam svojim rukama taj samostan obnavljao. Klara je, dakle, uz pomoć sv. Franje, osnovala drugi franjevački red kojeg tvore Sestre klarise.

Često ju nazivaju "biljčicom sv. Franje", što je zaista i bila. Klara je uspjela od Crkve i pape dobiti potvrdu svoga vlastitoga Pravila života, kojega je sama svojim rukama pisala. Na prvi pogled nam to djeluje nevažno, ali ako znamo da je II. Lateranski sabor 1216. zabranio potvrdu novih Pravila redovničkih družbi, onda ostajemo zadivljeni što su Franjo i Klara ipak dobili potvrdu za svoja pravila. Znak je to da ih je cijela Crkva, na čelu s papom, cijenila i imala povjerenja u njih.

Klara je poznata po mnogim čudima koje je učinila za života, a i poslije smrti. Zlatna legenda kazuje kako je Klara uspjela otjerati Saracene kad su napali Assisi. Digla se iz bolesničke postelje u samostanu sv. Damjana noseći u rukama piksidu, posudu za hostije. Sveti sadržaj nadvlada napadače i oni uzmakoše.

Na slikama se čisto prikazuje kako u ruci drži pokaznicu s Presvetim. Klara je, dakle, utemeljila strogi kontemplativni red koji živi u klauzuri (iza rešetaka). Sestre dnevno 8 sati provedu u molitvi. Ne koriste previše moderna tehnička sredstva (TV, radio, internet...). Žive pokornički-nikada ne jedu meso, a petkom obdržavaju "apstinenciju" (jedu samo kruh i piju vodu ili pak pojedu neku laganu juhu).

Proslavimo dakle današnji (sutrašnji) blagdan svete Klare na svetoj misi u 19:00 sati, zajedno frama i FSR...

Živjeli i do čitanja!! mah

Post je objavljen 10.08.2010. u 21:52 sati.