Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SRBIJA PONUDILA RUSIJI POMOĆ U GAŠENJU POŽARA

NIŠ

Srbija je Rusiji ponudila pomoć u gašenju požara i izrazila spremnost da uputi obučene vatrogasce spasioce, izjavio je danas načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

"Prije dva dana Srbija je zvanično uputila Ministarstvu za izvanredne situacije Rusije pomoć u onome u čemu Srbija može da ponudi pomoć, a to su obučeni vatrogasci spasioci, i to nismo uradili kurtoazno, nego iz želje da pomognemo ruskom narodu koji se suočava sa možda najvećom kataklizmom u posljednjih 50 godina", rekao je Marić agenciji Beta.Povodom najavljenog osnivanja Humanitarnog centra za reagiranje u izvanrednim situacijama u Nišu, on je rekao da će sporazum o funkcioniranju centra u listopadu najvjerojatnije potpisati ruski ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu i ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Nadam se da ćemo vrlo brzo imati konkretne primjere kako će to izgledati 2012. godine. Jučer je završena posjeta kolega iz Ministarstva za izvanredne situacije Rusije, privedeno je kraju definiranje sporazuma o funkcioniranju humanitarnog centra u Nišu. Ostaje da se uradi Statut i da se sporazum potpiše u listopadu", rekao je Marić.Načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije najavio je i da će tokom kolovoza biti izvedena demonstracija načina funkcioniranja centra.

"Ideja je da humanitarni centar preraste u regionalni centar za izvanredne situacije za jugoistočnu Europu. Inicijatori tog prijedloga su Srbija i Rusija i potpuno smo sigurni da će u funkcionisranju centra biti mjesta i za zemlje u regiji", rekao je Marić.On je podsjetio da je o tome održana i ministarstka konferencija u regiji i da je ta ideja dobro dočekana."Očekujemo da ćemo, kada budu završeni sporazum i Statut i kada zemlje u susjedstvu budu dobile informacije o tome koliko će sve to koštati, imati i jasnu sliku tko će sve biti dio toga", rekao je Marić.
blic




Post je objavljen 06.08.2010. u 16:00 sati.