Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/krvavipleskomunista

Marketing

Jurišić: Bez suda su ubijeni na mučki način

LJUBUŠKI - Prije nekoliko dana počeli su radovi na otkopavanju masovne grobnice Tomića njiva u središtu Ljubuškog, u kojoj su, po pričanju očevidaca, komunisti sredinom veljače 1945. ubili i pokopali nekoliko svojih žrtava, među kojima se nalazi i nekoliko hercegovačkih franjevaca. Jučer je ovu lokaciju posjetio premijer Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić koji je na licu mjesta upoznat s dosadašnjim radom.

Zvonko Jurisic_tomica njiva

Ubijeno 20.000 Hrvata

Tom prilikom Jurišić je kazao kako je osjećao potrebu i obvezu obići ovu lokaciju, na kojoj su otkriveni posmrtni ostaci tijela nevinih žrtava drugog svjetskog rata i poraća.
“Ove radnje oko iskopa i identifikacije žrtava pokrenula je vicepostulatura na čelu s fra Miljenkom Stojićem i drago mi je da je u općini Posušje pri općinskom vijeću formirano povjerenstvo koje će se baviti iskapanjem ovakvih masovnih grobnica“, kazao je Jurišić, dodajući kako je ovdje moguće vidjeti posljedice klasičnog ratnog zločina koji su počinili tadašnji osloboditelji ovih prostora i prikazana su najgrublja kršenja ženevskih konvencija o ljudskim pravima. Do sada je otkriveno 15 tijela ubijenih žrtava, a pretpostavka je da ih ima 18, od čega je jedan broj fratara. Premijer Vlade je kazao da je potrebno upoznati domaću, ali i svjetsku javnost da je na području Hercegovine nevino ubijeno 66 fratara i oko 20.000 Hrvata, koji su stradali uglavnom u razdoblju od 1945. do 1948.
“Više od devedeset posto njih nikad nisu vidjeli sudnice ni rješenja o sudskim presudama nego su ubijeni na jedan mučki način voljom pojedinih pripadnika tadašnjih osloboditelja”, kazao je Jurišić.

Uključenost MUP-a i Tužiteljstva

Na upit treba li se i Županijsko tužiteljstvo angažirati oko ovog pitanja, Jurišić je kazao kako su već i MUP, Služba krim policije i Županijsko tužiteljstvo uključeni u ovaj rad, i potrebno je poduzeti određene korake. Hrvati imaju pravo na istinu, jer mi smo u bivšoj državi bili okarakterizirani kao prostor opasan za bivšu državu i još jednom ponavljam da su ljudi nevino stradali. “Neki koji su sudionici ovih zlodjela možda su živi i danas. S obzirom da se u današnje vrijeme hrvatskoj Oslobodilačkoj vojsci, kako HV-u, tako i HVO-u, sudi zbog obrane identiteta i domova, Tužiteljstvo se treba intenzivno uključiti u ovo, a mi kao županijska Vlada inicirat ćemo da se i u drugim općinama oforme ovakva povjerenstva, jer na prostoru Hercegovine ima velik broj ovakvih grobnica. Ja, kao premijer, založit ću se da se osiguraju dodatna sredstva koja će biti namijenjena ovim ljudima koji rade na otkapanju masovnih grobnica“, kazao je na kraju premijer Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić.

Z. Volarević / Dnevni list

Post je objavljen 24.07.2010. u 12:17 sati.