Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Naša misija na Siciliji

Dragi naši evo nakon dugo vremena što se nismo čuli, mi smo imali jako puno zanimljivih trenutaka na kojima možemo biti zahvalni dragom Bogu. Često pritisnuti gužvom i razno raznim aktivnostima nismo u mogučnosti izvještavati Vas često o našim aktivnostima, ali one najzanimljivije svakako istaknemo.
Naša posljednja aktivnost je bila apostolska na Siciliji u predgradju Catanie koje se zove Librino.
Pokušat čemo ukratko prenjeti naše bogate dojmove u ovaj blog i dočarati Vam barem malo situaciju „tamo dolje“.
Librino je zamišljen kao satelitsko naselje, po jednom japanskom projektu, u slučaju erupcije vulkana Etne, kao mjesto gdje bi se mogli evakuirati stanovnici Catanie. Catania je grad s oko 350 tisuća stanovnika, s okolicom broji oko milijun.
Projekt Librino nikada nije doveden do kraja i tako se otvorila mogučnost bespravnog useljavanja u prazne zgrade, što je izazvalo blago rečeno kaos u cijelom naselju koje danas broji oko 70 tisuča stanovnika. Mafijaški zakoni i nezaposlenost glani su krivci za neimaštinu koja je visoko zastupljena. Djeca i mladi su prepušteni ulici, a često se mogu pronaći oni kojima je jedan od roditelja u zatvoru a nerjetko čak i oba. Mladi slabo pohadjaju škole tako da je zastupljena i nepismenost, što pogoduje mafiji jer je tlo pogodnije za njeno djelovanje. Već od malena svi su uključeni u rad lokalnog “bossa“ koji praktički nadgleda čitavu četvrt.
Naša misija se odvijala na dva različita mjesta, jedno je oratorij Ivan Pavao II, naših sestara Kćeri Marije Pomočnice (KMP), a drugo je centar „Talita Kum“ kojeg podupire lokalni caritas.
U oratoriju su tri sestre koje su u oratoriju već 5 godina i pokušavaju sa različitim aktivnostima sa djecom, mladima i mladim majkama pokazati da postoji jedan puno svjetliji put od sivila u kojem žive. Taj je put često teži i zahtijevniji ma ljepši i donosi više ploda. Sestre potpomognute volonterima svakim danom donose svjetlo u te živote. Često su izložene napadima, optužbama, ali ne posustaju u svojoj misiji i u radu za duše. Istaknimo samo jedan primjer da su im ove godine u veljači zapalili auto pred kučom kao upozorenje.
Centar Talita Kum je u potpunosti organiziran s volonterima i ima jednu jaku okosnicu - entuzijaste, koji se uz svoje redovne obveze na poslu i obitelji daju još i za siromašne. Centar je smješten pokraj „betonske zgrade“. Betonska zgrada je najveći neboder od 14 katova u Librinu, nije dovršen, a u njega su se uselile obitelji,te njih oko 500, živi bez struje, vode i kanalizacije, bez prozora i vrata. Oni su se sami organizirali i struju kradu sa javne rasvjete a vodu iz najbližeg hidranta. Zgrada je zloglasna jer služi za raspačavanje droge lokanim mafijašima i u nju se ne može ući slobodno ako se ne stanuje u njoj.Uprotivnome velika je mogućnost da ne izađate živi.
Naša misija je bila organizirati dječje ljeto u Librinu u trajanju od dva tjedan. Organizirali smo različite aktivnosti od formacije, ručnih radova, igara i molitve, vodili smo djecu na more, ukratko željeli smo svojim radom i prisutnošću unijeti malo optimizma u njihove živote. U dva centra na dječjem ljetu je sudjelovalo 180 djece i mladih. Od velike pomoći su nam bili i volonteri iz centara koji su nam pomogli u prijevodu sa lokalnog dijalekta na talijanski. Uz organizirane aktivnosti koje su trajale kroz jutro, nakon ručka i kratkog predaha popodne smo odlazili na ulice Librina sa „Ludobusom“ u animiranje ulice. Izabrali bi neku ulicu ili parkiralište pored zgrada i započeli s programom (popularni bans i dance) pozivajuči djecu i mlade da nam se pridruže. Kako bi oni pristizali počinjali bi s igrama tipa luna park tako bi kroz pjesmu, ples i igre zaključili popodnevno druženje kratkom molitvom i poticajnom rječju našeg maestra don Carla.
Po povratku u bazu, oratorij Ivan Pavao II, prije večernje molitve i večere odmjerili bi snage s lokalnim mladićima igrajući nogomet. Moramo se pohvaliti da uz domaći teren ipak nisu bili bolji od nas, mi smo pobjedili u 9 od 10 partija i pritom su se ponajviše istakli hrvatski novaci.
Slobodne vikende smo proveli u razgledavanju Catanie, pripremanju aktivnosti i odmoru na plaži (nemoguče kupanje zbog meduza) i kupanje u rijeci koja teče s Etne.
Jednu smo večer proveli u salezijanskom kampu na Etni koji vodi don Paolo i u turnusu imaju 400 djece. Druženje smo završili neizostavnom pizzom.
Po Cataniji nas je vodio don Domenico, zadužen za prednovake iz sicilijanske provincije.
Eto toliko od nas i našeg posjeta Siciliji, najsrdačnije Vas pozdravljamo i preporučamo se u Vaše molitve, posebno jer se polako bliži ulazak u posljednji mjesec novicijata kada su nam vaše molitve najpotrebnije.
Neka Vas sve čuva i štiti dragi Bog po zagovoru Marije Pomočnice Krščana i sv.Ivana Bosca.




Napomena: Za pregled citave galerije, kliknuti na sliku!!!

Post je objavljen 22.07.2010. u 17:24 sati.