Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivanna

Marketing

Planktonska ljubav

Platonska ljubav se može usporediti i s prijateljstvom između muškarca i žene. Naime, poznato je da većina takvih prijateljstava ne može opstati, jer najčešće jedna strana želi upravo iz one emocionalne razine preći i na onu drugu, fizičku razinu, dok druga strana to ne želi. Platonska ljubav upravo se krije negdje između prijateljske i tjelesne ljubavi, u ravnoteži.

Svaka ju osoba može doživjeti na različit, sebi svojstven način, pa možda niti jedna od naših definicija neće odgovarati vašim osjećajima ili vašem poimanju platonske ljubavi. Dok će neke osobe opisivati platonsku ljubav, kao nemoguću, ali itekako stvarnu ljubav, drugi će platonsku ljubav opisivati kao ljubav između dva prijatelja.

U doba kada se komunikacija odvija putem interneta, pa se i tim putem stvaraju brojna prijateljstva, čak se ide do te mjere da ljudi samo putem interneta održavaju virtualnu ljubavnu vezu. Može li se ona nazvati platonskom ljubavi? Odgovor bi mogao biti i potvrdan, no veće su mogućnosti da se radi o oduševljenju nekom osobom ili zaluđenošću, nego pravoj ljubavi.

Ono što je najvažnije kod platonske ljubavi je da ona spaja, a ne razdvaja, da ona na neki način i nadilazi ono tjelesno. Kada ste spremi dati sve ono emocionalno drugoj osobi, svojoj ljubavi, pa bila ona i jednostrana.

Jedan od najpoznatijih primjera je poznati pjesnik i začetnik humanizma Francesco Petrarca koji je cijeli „Kanconijer“ posvetio Lauri, svojoj muzi i ljubavi, a, koliko je poznato, veza nikada nije bila konzumirana. Također, njegova beskonačna ljubav prema njoj nastavila se i nakon njezine smrti. Sličan primjer je ljubav pjesnika Stanka Vraza prema Ljubici Cantilly u koju je bio nesretno zaljubljen i također joj je napisao i posvetio brojne pjesme, a ona se ipak udala za drugog.



Post je objavljen 13.07.2010. u 22:13 sati.