Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Poraz demokrata na jesenskim kongresnim izborima, za predsjednika Obamu - 'sreća u nesreći'?

Piše Bojan Klima

Baš u trenutku kada se činilo da podrška Amerikanaca Obaminoj reformi zdravstva konačno počinje rasti, objavljena je anketa tv-mreže ABC i dnevnika Washington Post koja – ponovno - pokazuje da je Amerikancima, od reforme zdravstva zapravo važnije stanje nacionalne ekonomije i sigurnost radnih mjesta. Uz to, većina ispitanika kaže da želi republikansku većinu u Kongresu SAD, kako bi predsjednik države bio pod 'boljim nadzorom'.

I tako, manje od četiri mjeseca prije kongresnih izbora, javnost kroz ovu anketu kao da kažnjava ignoriranje od strane Bijele kuće (Obamino preferiranje reforme zdravstva u odnosu na ekonomsku situaciju i nezaposlenost) i najavljuje osvetu početkom studenog, kada se glasa za cijeli saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata.

Upitani što misle kako se predsjednik nosi s ekonomskom situacijom, ispitanici u anketi ABC/Washington Post odlučuju se na ovaj način: 54 posto ih smatra da Obama loše vodi ekonomiju, dok ih 43 posto misli da to čini dobro. To je najbrži mjesečni pad popularnosti do sada, i može se reći da Obamina popularnost nikad u posljednjih 18 mjeseci nije bila niža.

Bez obzira na paket državnih poticaja ekonomiji od 787 milijardi dolara – i najava o 'ljetu gospodarske obnove' – stopa neuposlenosti i dalje je visoka, 9.5 posto. To je znatno veća stopa od obećane, kada je u proljeće prošle godine Bijela kuća najavila da je cilj 'stimulusa' držati nezaposlenost na oko 8 posto.

Ovakvo raspoloženje glasača prijeti demokratima, koji su u posljednje četiri godine izgradili čvrstu većinu u Kongresu. No, zbog toga je i ekonomska kriza postala 'njihova ekonomska kriza'. No, niti republikanci u Kongresu nisu bez briga. Naime, anketa pokazuje da svi na izborima izglasani političari – bez obzira na stranku - u javnosti ne uživaju veliko povjerenje.

Ukoliko izgubi većinu na Capitol Hillu – u jednom ili oba doma – administracija predsjednika Baracka Obame imat će, bez sumnje, teži posao u sljedeće dvije godine. Međutim, u tom slučaju, neke svoje propuste i probleme – lošu ekonomiju ili rast deficita - od jeseni bi Bijela kuća mogla prebaciti na republikansku većinu i njezinu 'politiku opstrukcije'.

Što pokazuje da se – sa stajališta aktualne administracije - u svakom zlu može pronaći i neko dobro.


Post je objavljen 13.07.2010. u 19:19 sati.