Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Autor: Srđan Vrančić
Objavljeno: prije 12 h i 56 min
Jutarnji list

Mladićev dnevnik dokaz da je i Srbija vodila rat u BiH
Više od stotinu audiosnimki, 20-ak bilježnica ratnih dnevnika od lipnja 1991. do studenoga 1996., kartice mobitela i drugi materijali, koji su pronađeni u domu Ratka Mladića u Beogradu, sadrže najčvršće dokaze dosad o koordinaciji vojske bosanskih Srba i Srbije, a koju su te dvije strane negirale, prenio je New York Times.
Popis osoba
Iako tisuće stranica bilježaka ipak ne opisuju zločine ni Mladićevu ulogu u pokolju u Srebrenici, očekuje se da bi ti materijali, kako piše list, ipak trebali odmah utjecati na šest sudskih procesa u Haagu, posebno na slučaj Radovana Karadžića.
- To je jedna od najznačajnijih skupina dokumenata koje smo primili. Rijetko dobijete toliko informacija od takve središnje osobe - objasnio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.
U materijalima na 3500 stranica navedeni su zapisi o nabavi oružja i goriva, kao i naredbe vojnim snagama te detalji o razgovorima o strategiji tijekom ratova od 1991. do 1995. Među njima se nalazi i popis osoba s kojima se Mladić susretao i bilješke o temama razgovora. Iako je Mladić u bilješkama oprezan, one ipak daju potvrdu zapovjednog lanca i kretanja snaga prije ubijanja, piše New York Times. Stručnjaci smatraju da bi ti dokumenti mogli eksplicitnije povezati Srbiju s ratom, jer se u njima citiraju i sastanci sa Slobodanom Miloševićom.
Na sastanku i Praljak
U materijalima se spominje i ono što tužitelji opisuju kao detalje oko dogovora Srba i Hrvata o podjeli BiH i protjerivanju Muslimana, među ostalim sastanak od 3. veljače 1994. na kojem je sudjelovao i Karadžić, a na kojem je šef bosanskih Hrvata Jadranko Prlić rekao da su Muslimani zajednički neprijatelj i da postoji više načina kako ih držati podčinjenima, od kojih je prvi vojni, tako da im se slomi kičma. Spominje se i sastanak na kojem je sudjelovao hrvatski general Slobodan Praljak. - Ako ubijete 50 tisuća Muslimana više, nećete ništa postići. Njihovo stanovništvo će se brzo oporaviti. Stanovništvo bi trebalo razmijeniti - rekao je Praljak. (M. Hrupić)

Komentar:
NA BALKANU NISTA NOVO…


Post je objavljen 12.07.2010. u 09:30 sati.