Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Usluge raznih uslugodavaca

Kako sam više puta spomenula, kad preselite u neki novi grad, najteže je naći nekoga "svoga", pouzdanog i provjerenoga, koga ste ostavili u gradu iz kojeg ste otišli. Pri tom mislim na frizere, kozmetičare, ginekologe, zubare, a i omiljene kafiće.

I onda se krene metodom isprobavanja koja ponekad nije ugodna, a zna biti i zamorna. Često će vas pokušati preveslati, ponekad ćete pasti na to, ponekad ne.

Pa da krenem nekim redom:

usluga kod frizera:

E, tu nemam nekog iskustva. Budući da sam u dva grada ostavila dvije "svoje" frizerke (koje sam jedva našla), ovdje sam pokušala i nije išlo. Metoda isprobavanja mi baš nije srcu draga kad je o frizerima riječ, jer (iako nisam osjetljiva na kosu niti se bojim raznih boja i frizura) volim da je frizer provjeren.
Ali u principu, Pariz je krcat frizerskim salonima. Većinom su to lanci koji primaju klijente odmah, "sans randez-vous". Ja sam samo jednom išla u jedan od tih lanaca, i kao što možete pretpostaviti - nisam bila zadovoljna. Naime, žena uopće nije koristila škare nego samo trimer! Nisam mogla vjerovati (kosa mi je do ramena).
Naravno da se može naći salona u kojem se treba naručiti i gdje rade odlično, ali kako rekoh - nemam iskustva.

usluge kod kozmetičara:

Puno mi se više sviđaju. Naime (Pariz je krcat i time, u mom je kvartu preko šest kozmetičkih salona), sve kozmetički instituti - kako se oni vole zvati - nude članstvo. Sa svojom karticom (koju plaćate 10-20 € mjesečno) imate manje cijene i do 50% popusta na sve usluge. Za nekoga tko često koristi njihove usluge, mislim da je isplativo.
Kozmetički saloni isto tako često imaju princip "sans randez-vous". Evo, baš sam jučer prošla pored jednog.
- "Depilacija?"
- "Nema problema. Možete doći za 40 min."

Došla sam za 40 min, primljena odmah, a iza sebe sam ostavila red žena koje su isto tako zakazivale svoje sastanak bez sastanka. Radi se brzo, jednostavno, i u svim salonima se nude usluge za sve.

Ja sam svoj salon našla, nakon metode isprobavanja. Naime, u prvom salonu u kojem sam bila pokušali su me prevariti jer sam stranac. Nisu uspjeli.
Kako nisam još bila poznavala sve te njihove finte, nakon par mjeseci opet sam otišla kod njih. Pokušali su me prevariti i drugi put.
E.
Ima ona izreka: ako me prevariš jednom, bezobrazan si. Ako me prevariš drugi put, đubre si. Ako me prevariš treći put, ja sam budala.
Nisam dala da dođe do trećeg puta, ušla sam u salon u sljedećoj ulici i našla "svoj" salon.

usluge u kafićima i restoranima:

Prilično su brze i efikasne, naročito u braserijama, gdje hranu dobijete za jako kratko vrijeme. Za kafiće i restorane, naravno, ne morate rezervirati mjesto. Ponekad vam se može dogoditi da čekate jako dugo, ali to su iznimno rijetke situacije. U takvim slučajevima konobari ili imaju jako puno posla ili im se jednostavno ne sviđate. Da, i to može biti kriterij kako će vas poslužiti.
Ako ne dobijete smiješak od konobara, nemojte shvatiti osobno ili neprofesionalno. Usluga će biti brza i točna, a vi niste njegov prijatelj i najvjerojatnije vas neće više nikad vidjeti, pa nema ni potrebu da vam se smiješi.
Ako nađete "svoj" kafić, situacija se naravno mijenja. Tijana i ja idemo na kavu svaku subotu i, ako slučajno preskočimo, konobar nas pita gdje smo bili prošlu subotu. A osim toga, volim onaj osjećaj kad sjedaš za stol, oni te pogledaju sa šanka i već znaju što ćeš piti.

Važno: Ako poželite samo piće u kafiću za vrijeme ručka (od 12-14 h) jako često vam se može desiti da vas odbiju. Naime, to je za njih zbilja "sveto vrijeme" i svi su stolovi postavljeni za hranu i budite sigurni da će u roku pola sata svi ti stolovi biti puni.

Što se tiče restorana, za njih morate rezervirati mjesto. Bez obzira što je Pariz grad poznat po količini restorana, oni su uvijek puni. Ako vas je dvoje još se možda možete i progurati, ali za veću skupinu nećete naći mjesto.
Restorani rade u vrijeme ručka, a kasnije počinju raditi tek od 19:00 sati navečer.
(edit: Restorani u fluentnim turističkim dijelovima, naročito u Latinskoj četvrti i mislim Montmartre rade cijeli dan. Ako ne nađete mjesto u jednom restoranu, u drugom ćete sigurno naći. Rezervacija često nije potrebna, barem preko dana. Usluga je isto tako iznenađujuće brza, obzirom na gužvu, a možete birati restoran iz bilo kojeg dijela svijeta.)

Anegdota: Nama se jednom desilo - ušli smo u restoran (rezervacija napravljena par dana prije za 12 ljudi) i kažu nam: nema rezervacije, prvi put čujemo za vas.
Nakon jedno 15ak minuta, okupili su nas oko šanka i dali nam šampanjac u znak isprike. Od visećih stolova su napravili stolove za večeru i mi smo se nekako uspjeli smjestiti tu. Ali već nakon nekog vremena, oslobodili su nam mjesto u samom restoranu, i lijepo smo se namjestili.
I tako, kad je furtutma oko smještaja završila, onaj koji je rezervirao mjesto je dobio telefonski poziv.
- "Halo? Da.... Da??? Pa tu smo.. Da, došli smo u restoran, bilo je nekih problema, al sad imamo mjesto... Da??? Molim? Uh... "
Naime, osoba koja je rezervirala restoran, rezervirala je taj isti restoran ali u nekom gradu blizu švicarske granice rofl

Poanta: Samo treba biti uvjeren da imaš mjesto u restoranu! Konobari vas neće izbaciti jer onaj koji je došao jesti mora jesti kao čovjek. Sa kompletnom uslugom. Oh, volim francuske restorane!

usluga kod liječnika:

Hvala ti Bože, još mi nije trebala. Ali, mogu otići u svaku bolnicu ili ustanovu i koristiti njihove usluge. Na kraju platiš račun i bok.
Naime, sve državne bolnice i zdravstvene ustanove funkcioniraju po principu privatnog biznisa, s tim da ti socijalno ili privatno zdravstveno osiguranje na kraju vrati novce. Ovisno o kvaliteti privatnog zdravstvenog osiguranja, dobiješ parcijalni ili potpuni povrat novca (najkvalitetnije zdravstveno osiguranje košta 70€ mjesečno za cijelu obitelj).

Primjerice, imam prijatelja koji je trebao operirati bruh. Došao je u bolnicu, rekao da ga muči to i to. Rekli su mu "Kad vam je najzgodniji dan da dođete". On je malo razmislio i rekao "Sljedeća srijeda?". Rekli su mu "Nema problema, dođite u 11:00h".
On je došao, operacija je bila u 11:00, odležao svoje u bolnici i platio račun. Nakon mjesec dana dobio je kompletan povrat novca.

Za sad toliko. Sigurna sam da bi post bio puno veći da bolje poznajem jezik i da sam koristila neke druge usluge (one u trgovinama se podrazumijevaju), ali nadam se da je i ovo bilo zadovoljavajuće.

edit i dodatak:

Ipak moram nešto napomenuti i za trgovine. Kad čekate u redu, spremite se na strpljenje. Francuzima se ne žuri nigdje i poštuju tuđe pravo da si uzmu vremena koliko žele. Zato, kad netko ispred vas ima jako puno stvari, pripremite se na to da će polako vaditi stvari za naplatu, zatim sve te stvari polako pakirati u vrećice i tek kad spakira - platiti. Nemojte se iznenaditi ako plati čekovima, što, naravno, dodatno uzima vrijeme. Čekovi su još uvijek normalno sredstvo plaćanja, iako se ukidaju na sve više mjesta.

Platiti se može svugdje i kreditnim karticama (najmanja cifra za naplatu treba biti 15 € za usluge i za trafike, dok za trgovine nije važno). U slučaju da plaćate kreditnom karticom u restoranu ili kafiću ili bilo gdje gdje vam kasa nije pri ruci, tada će mašinu za kartice donijeti do vas za stol. Mene to još uvijek oduševljava.



Post je objavljen 10.07.2010. u 13:14 sati.