Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Cannes - najbolji glumci (5)

Probat ću ovom prilikom dovršiti glumce, jer jedno vrijeme neću moći pisati - putujem u Srbiju na tjedan dana, pa iz Srbije možda odemo i do Mađarske... Bit će zabavno

Drago mi je da se damama svidio tekst o najboljim glumcima, pa se nadam da će im se i nastavak svidjeti :)

_______________________

1974. nagradu je dobio Jack Nicholson za film "Last Detail". Rođen je 22. travnja 1937. Nakon svog proboja u Hollywood, gdje su ga prepoznali Hanna&Barbera, a odmah je počeo dobivati uloge u visokim produkcijama. Od 60-ih dakle počinje glumiti u Hollywoodu, a prvu nominaciju za Oscara dobiva baš za ovaj film. Za Oscara je ipak morao pričekati 1975. , i Formanov film "Let iznad kukavičjeg gnijezda". Mnogi su bili začuđeni kada 1980. nije bio niti nominiran za ulogu u filmu Stanleya Kubricka "Isijavanje", jer se to i danas pamti kao jedna od njegovih najboljih uloga Drugog Oscara dobio je 1983. za sporednu ulogu u filmu "Terms of Endearment", a 1998. za film koji sam gledao, ali prijevoda se ne sjećam "As good as it gets". Inače, od tada je mnogo poznatiji po svojim ljubavnicama negoli po filmskim postignućima.



1988. nagradu je dobio Forest Whitaker, za film Bird, koji govori o saksofonistu Charlieu Parkeru. No, Whitakera ne volim (osim u filmu "Posljednji škotski kralj", za kojeg je i dobio Oscara 2007. kada su zablistale žene), pa neću o njemu baš puno pisati.

1990. je nagradu dobio veliki francuski glumac Gerard Depardieu za film "Cyrano de Bergerac", adaptaciju Rostandove junačke komedije. To je prva adaptacija nekog Rostandovog djela u boji, dobio je Oscara za najbolju kostimografiju, uz još 4 nominacije (pa i onu za najbolju glavnu mušku ulogu). Depardieu je dobio i Zlatni Globus za film "Green card" (Je li prijevod bio Zelena karta ili Dozvola za boravak?). Inače, primjetit ćete ga u gotovo svakom francuskom filmu, od Asterixa i Obelixa, do La vie en rose, Državnog neprijatelja br.1. Jedan od mojih dražih glumaca.



1997. nagradu je dobio Sean Penn , za film "She`s lovely", u kojem je glumio sa svojom suprugom Robert Wright Penn. Dobitnik je dva Oscara- za Eastwoodovu Mističnu rijeku, i Milk, što je zapravo bila neočekivana nagrada jer su svi očekivali da će Oscara dobiti Mickey Rourke kao povratnik za film "Hrvač", a ne Penn za dramu o homoseksualnom aktivistu iz San Francisca. Malo manje uspješno bavio se režijom (iako je "Into the wild" izvrstan film), a poznat je isto tako po ljubavnim aferama, a najpoznatija veza mu je ipak bark s Madonnom.




2005. je nagradu dobio Tommy Lee Jones, ali ni on mi baš nije drag, pa neću raspredati o njemu.

2009. nagradu je dobio Christoph Waltz , za zaista zapanjujuću izvedbu u filmu Quentina Tarantina "Nemilosrdni gadovi", gdje je savršeno odglumio pripadnika SS-ovih postrojbi koji je poliglot, a osim toga i savršen otkrivatelj ljudskih karaktera. Osim njega, u tom filmu me puno više od Brada Pitta oduševila Diane Kruger, kao fantastična glumica von Hammersmack. On je drugi austrijski glumac koji je dobio Oscara, i drugi glumac uopće koji je dobio Oscara za ulogu nacista (prva je Kate Winslet godinu prije za "The Reader"). Uglavnom,nadam se da ćemo ga uskoro vidjeti u nekom filmu, dotle intervju s njim.



I naposlijetku, 2010. nagradu je dobio zaručnik Penelope Cruz, Javier Bardem, inače dobitnik Oscara 2007. za film braće Cohen "Nema zemlje za starce". Kao mladi glumac glumio je u filmovi Pedra Almodovara (prva velika uloga u "Jamon Jamon"). , a meni se osobno jako svidjela njegova uloga u filmu "Život je more".


___________________________
Pozdrav svima koji čitaju, a posebno profesorici H. ako prati, kad se vratim ću dovršiti o filmovima koji su bili proglašeni najboljima, a onda ću vam malo pričati o putu kroz Srbiju...


Post je objavljen 08.07.2010. u 11:04 sati.