Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Novo američko-rusko poglavlje

Piše Žorž Crmarić

Po dolasku u Bijelu kuću, Barack Obama je najavio oživljavanje odnosa s Moskvom. Kako je rekao, silazna putanja američko-ruskih odnosa dovela ih je na vjerojatno najnižu razinu nakon Hladnog rata. Previše je međusobnog nepovjerenja i premalo ozbiljne suradnje na pitanjima od zajedničkog interesa – upozorio je američki predsjednik na jučerašnjoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim u Bijeloj kući.

Na Obaminu ocjenu da posjet ruskog predsjednika simbolizira novo poglavlje u američko-ruskim odnosima skeptici su iz arhive odmah izvadili stare fotografije i članke: prisjećaju se kako je George W. Bush – nakon obilaska teksaškog ranča s Vladimirom Putinom – rekao da pogledom u Putinove oči vidi njegovu dušu koja otkriva iskreno prijateljstvo! Prisjećaju se srdačnih, otvorenih i često duhovitih izjava dvojice zagrljenih prijatelja – Billa Clintona i Borisa Yeltsina, istog Yeltsina koji je u govoru u američkom Kongresu obećao da Rusi više nikada neće lagati!

Pa ipak, ovoga se puta radi o jednoj novoj generaciji, novom pristupu. Nakon obilaska Applea, Googlea, Twittera i Cisco Systems u Silicijskoj dolini, ruski predsjednik jučer je izjavio da želi dobra iskustva i primjere koji postoje u Californiji iskoristiti u razvoju visoke tehnologije i inovacija u Rusiji. Nudi i traži partnerstvo. Ono što su i Obama i Medvjedev otvoreno rekli je da razlike u stajalištima glede više otvorenih pitanja i dalje stoje, ali da će dinamika bilateralnih odnosa (ekonomskih, političkih, tehnoloških) ubuduće biti na uzlaznoj putanji.


Post je objavljen 25.06.2010. u 21:30 sati.