Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

General kritizira vrhovnog zapovjednika

Piše Žorž Crmarić

Radi li se o generalskom gafu, ili kulminaciji neslaganja glavnog zapovjednika američkih i NATO snaga u Afganistanu s Bijelom kućom, saznat ćemo možda već sutra, nakon sastanka predsjednika Baracka Obame i generala Stanleya McChrystala. Generalu je naloženo da dođe na razgovor s predsjednikom odmah nakon što je u ponedjeljak u časopisu Rolling Stone objavljen intervju u kojem je McChrystal kritizirao nekolicinu najviših dužnosnika predsjednikove administracije, a najbliži McChrystalovi suradnici kritizirali i samog vrhovnog zapovjednika – Obamu.

“Stanley McChrystal, Obamin najviši zapovjednik u Afganistanu, uspio je uspostaviti kontrolu nad ratom tako što nikada nije skidao pogled s pravog neprijatelja: kilavaca u Bijeloj kući” – podnaslov je intervjua u kojem se McChrystala predstavlja kao vojnog zapovjednika kojeg je prvi susret s predsjednikom – „razočarao.”

Tekst Michaela Hastingsa u Rolling Stoneu nastao je na temelju više njegovih susreta i razgovora s bliskim suradnicima generala McChrystala i s generalom osobno, no prije nalikuje traču nego ozbiljnom razgovoru o taktici, strategiji i politici u Afganistanu.

Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen izrazio je “duboko razočaranje” McChrystalovim komentarima, a “duboku zabrinutost” izrazio je i ministar obrane Robert Gates. U međuvremenu, duboko se ispričao i sam general McChrystal. Hoće li ga, međutim, ono što je rekao koštati i posla – pitanje je o čijem odgovoru odlučuje predsjednik Obama, vjerojatno već sutra.


Post je objavljen 22.06.2010. u 20:04 sati.