Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ustavne promjene definirati će Republiku Hrvatsku kao članicu NATO saveza

Hrvatski je sabor jutros započeo raspravu o prijedlogu ustavnih promjena, za koji je predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks (HDZ) uvodno kazao kako će "omogućiti da se europski san Hrvatske pretvori u javu".



Šeks je istaknuo da je riječ o četvrtoj intervenciji u Ustav od njegova donošenja 1990., kojom će se, smatra, "u Ustavu zaokružiti svi strateški ciljevi hrvatske državne politike".

Podsjetio je da je Božićnim ustavom 1990. utrt put Hrvatske u suverenu i samostalnu državu, da je ustavnim promjenama 1997. zabranjeno udruživanje u nove balkanske asocijacije, a 2000. omogućen prelazak Hrvatske iz polupredsjedničkog u parlamentarni sustav. Dio ustavnih promjena 2001., Šeks je nazvao "nesretnom epizodom u kojoj je ukinuto aktualno Državno sudbeno vijeće i aktualni predsjednik Vrhovnog suda".

"Predložene ustavne promjene usuglašene su na Odboru za Ustav i u najvećem dijelu oživotvoruju Savez za Europu, u kojem sudjeluju sve stranke, i lijeve i desne provenijencije", rekao je.

Naglasio je da su izmjene važne za usklađivanje i donošenje preostalih zakona važnih za ulazak Hrvatske u EU, da definiraju ulogu Hrvatske kao članice NATO saveza, ali i da ispunjavaju i zadaće druge naravi, koje će poboljšati kvalitetu života hrvatskih građana. Najavio je i da će se Odbor za Ustav tijekom podnevne stanke očitovati o amandmanima na prijedlog ustavnih promjena, među kojima je i šest vladinih amandmana.

Post je objavljen 16.06.2010. u 23:33 sati.