Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Ekološka kriza u Meksičkom zaljevu - prilika za radikalnije okretanje alternativnoj energiji?

Piše Bojan Klima

U televizijskom obraćanju naciji iz Bijele kuće, prvom u njegovom mandatu, predsjednik Barack Obama je sinoć najavio da će od čelnika British Petroleuma tražiti da 'odvoje sredstva, kolika su god potrebna, za odštetu' koju će isplatiti stanovnicima južne obale SAD - i onima koji rade na sanaciji priobalnih područja kao i onima čije firme gube zaradu - zbog masivnog izlijevanja nafte koje traje već gotovo dva mjeseca.

Predsjednik je također najavio početak rada na dugoročnom planu obnove cijele regije, za što je zadužio Raya Mabusa, bivšeg guvernera savezne države Mississippi, a danas čelnog dužnosnika Pentagona odgovornog za ratnu mornaricu.

'Neka nitko ne sumnja, sanirat ćemo štetu pa makar koliko to dugo trajalo' – rekao je predsjednik Obama, dodavši da će BP 'platiti za svu štetu za koju je odgovoran'. A, država će – nastavio je predsjednik – 'učiniti sve što je potrebno kako bi se obalna regija Meksičkog zaljeva i ljudi koji žive u njoj oporavili od ove tragedije'.

Predsjednik je također najavio da će korporacija British Petroleum ubrzati svoje napore na uklanjanju razlivene nafte i zaustavljanju njezina izlijevanja – najavivši da će BP uskoro biti u stanju s morske površine pokupiti i do 90 posto razlivene nafte.

Predsjednik je također najavio promjene u državnoj regulatornoj agenciji, Minerals Management Service, koja nadzire naftne platforme i druge instalacije ovog industrijskog sektora. Kako se pokazalo, nadzor nije bio dostatan i predsjednik je rekao da su 'potrebni bolji zakoni na ovom području, bolji sigurnosni standardi kao i bolji nadzor'.

No, predsjednik Obama je naglasio da je važno i dugoročno razmišljati te raditi na tome da Sjedinjene Države prestanu biti ovisne o uvoznoj nafti. Prvi korak na tom dugom putu, rekao je predsjednik, je izglasavanje sveobuhvatnog zakona o reformi energetskog sektora koji će naglasak staviti na razvoj alternativnih izvora energije.


Post je objavljen 16.06.2010. u 03:56 sati.