Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska u izvješću State Departmenta o trgovini ljudima

Američki State Department u ponedjeljak je objavio izvješće o trgovini ljudima za 2010. godinu, koje obuhvaća 177 zemalja uključujući i Hrvatsku, kojoj preporuča jačanje napora na identifikaciji žrtava trgovine ljudima, te agresivnije procesuiranje i strože kažnjavanje organizatora trgovine ljudima.

"Hrvatska je destinacija, izvor i tranzitna zemlja za muškarace, žene i djecu podvrgnute trgovini ljudima, posebno za prisilnu prostituciju i prisilni rad", kaže se u izvješću.

"Hrvatske žene i djevojke postaju žrtvama trgovine ljudima u zemlji, a žene i djevojke iz Srbije, BiH i drugih dijelova istočne Europe podvrgnute su prisilnoj prostituciji u Hrvatskoj i u zapadnoj Europi. Muškarci su, prema izvješćima, podvrgnuti prisilnom radu u poljoprivrednim djelatnostima a djeca se, uključujući Rome, prisiljavaju na prosjačenje i krađe", kaže se u izvješću.

State Department ocjenjuje da "hrvatska vlada u cijelosti ispunjava minimalne standarde za uklanjanje trgovine ljudima" te navodi da je godine 2009., vlada nastavila istrage i procesuiranja počinitelja trgovine ljudima, povećala minimalnu kaznu za osuđene krijumčare s jedne na dvije godine zatvora, te prvi puta naredila da trgovac plati odštetu žrtvi.

Također se ocjenjuje da "Hrvatska osigurava značajno financiranje nevladinim organizacijama koje pružaju zaštitu i utočište žrtvama trgovine ljudima", te nastavlja proaktivnu obuku za identifikaciju žrtava.

"Međutim, vlada je identificirala vrlo malo žrtava trgovine ljudima 2009., te propustila zaštiti neke žrtve-svjedoke", upozorava se u izvješću.

Među mjerama koje State Department preporuča Hrvatskoj su jačanje napora na proaktivnom identificiranju žrtava trgovine ljudima među ranjivim kategorijama stanovništva, posebno ženama u prostituciji i muškaracima migranatima u sektoru poljoprivrede. Također se preporuča jačanje partnerstva s nevladinim organizacijama kod identificiranja žrtava, te jače istraživanje trgovanja ljudima u visokom turizmu i drugim područjima prostitucije, agresivan sudski progon krijumčara kao i dalje pooštravanje kazni osuđenima za trgovinu ljudima.

State Department ističe kako Hrvatska treba osigurati odgovornu repatrijaciju inozemnih žrtava, poboljšati tretman u sudnici i zaštitu za žrtve koje svjedoče protiv svojih trgovaca, te osigurati da žrtve ne budu nehotice kažnjene za izvršenje nezakonitih djela kao izravne posljedice trgovine ljudima.

Preporuča se i jačanje svijesti kroz educiranje klijenata u trgovini seksom i educiranju šire javnosti o povezanosti prostitucije s trgovinom ljudima.

U izvješću se navodi da je hrvatska vlada općenito nastavila policijsko-pravosudne napore u borbi s trgovinom ljudima u 2009., godini, iako je procesuirala samo polovicu trgovaca ljudima u odnosu na prethodnu godinu.

"U 2009. je vlada istraživala 13 osumnjičenih za trgovanje ljudima, u uspredbi s 15 godine 2008., a sudila šestorici optuženih u odnosu na dvanaestoricu 2008. godine. Šest trgovaca ljudima je osuđeno na kazne od dvije do osam godina zatvora, a dvije presude uključuju prisilni rad", navodi State Department.

Post je objavljen 15.06.2010. u 10:07 sati.