Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crapper

Marketing

Potpuni kolaps Svjetskog nogometnog prvenstva

Tek su 4 dana prvenstva iza nas a već je svima, pa i onima prilično nezainteresiranima poput mene jasno da je ovo što se događa u Africi potpuna katastrofa. Mjesecima prije je bilo jasno da će se teško izvući nešto spektakularno na što smo inače navikli od Europljana i Amerikanaca, a pogotovo Azijata, ali mislim da čak ni oni najskeptičniji nisu mogli predvidjeti u kojem će se smjeru sve ovo odvijati.

Posjet utakmica
Normalno je očekivati da inače siromašni Afrikanci neće nazočiti svakoj utakmici. Možda zbog cijene karata? To bi bilo možda i shvatljivo da organizatori nisu odlučili podijeliti masu karata volonterima, samo kako bi tribine izgledale što popunjenije. No kako objasniti da u recimo Johannesburgu, koji broji skoro 4 milijuna stanovnika, dakle skoro kao cijela Hrvatska, i sa besplatnim kartama i gostujućim navijačima, tribine zjape poluprazne? Čak ni na utakmici koju igraju domaćini situacija nije bila znatno drugačija. Interes Afrikanaca za nogomet očigledno nije takav kakav su mudri čelnici FIFE očekivali.

Navijanje
I prazne tribine bi čovjek mogao pregrmiti, da nije jednog od najvećih problema ovog svjetskog prvenstva, a to je navijanje, tojest izostanak istog. Nema boljeg kad na ovakvoj smotri navijači iz svih krajeva svijeta odluče bodriti svoju repku sa pjesmom, plesom, navijanjem, skandiranjem. Na žalost, to nije moguće, jer Afrikanci, oni isti koji toliko žive za nogomet da im se niti ne da doći na utakmice koje su toliko priželjkivali, tlače i gledatelje ispred ekrana i one budale koje su prevalile pol svijeta da pjesmom bodre svoje igrače sa svojim navijačkim rekvizitima, vuvuzelama. To je dio njihove kulture. Plastične kineske trube koje proizvode zvuk sličan zujanju pčela. 10 000 tih truba koje zuje 90 jebenih minuta. To je dio njihove "kulture". Dio naše kulture je paljenje baklja, pa je to zabranjeno. Dio naše kulture je pjevanje domoljubnih pjesama. Pa je to zabranjeno. I ja se potpuno slažemn sa tim zabranama, jer ako većinu vrijeđa i smeta, to treba zabraniti. Al kad crnac pokušava isfurati svoju kulturu, onda je to u redu, jer ako se netko slučajno pobuni, e to je već rasizam. Nema veze što se doslovno svi bune protiv toga, i još nam organizatori prodaju maglu da su oni koji se bune u manjini. Kako je onim jadnim Amerima, Englezima, Brazilcima ili Japancima koji hoće zapjevati svoje pjesme, a ne čuju jedan drugoga šta pričaju? Pa nije ovo Južnoafričko prvenstvo, nego Svjetsko! Al ajde se ti pobuni, rasistu smrdljivi. Toliko smo im uzeli tokom stotina godina, a sada im hoćemo i njihovu "kulturu". Onda bi mi trebali nekom Japancu koji dođe na našu obalu odmorit se u 6 ujutro pod prozorom svirat na guslama, ili upalit motokultivator, jer to je ipak "naša kultura". Al treba znati kad ne nametati tu svoju kulturu svojim gostima. Treba znati kad je previše i kad ono što radiš, premda smatraš svojom baštinom, smeta drugim ljudima. I razumijem da se tako navija na utakmicama njihovih reprezentacija, ali vuvuzele na utakmici SAD-Engleska... To nema veze sa vezom...

Kvaliteta nogometa
Svakim danom kao da dostiže dno. Može se pravdati da je to 1. kolo, ispitivanje snaga, navikavanje na uvjete. Al ono šta gledamo je katastrofa. I normalno da je. Nogometaši ne mogu odmoriti jer im po cijele dane pod prozorima zuje te jebene trube, na samim utakmicama ne mogu zbog istih komunicirati, svi koji ne žive iznad 1500 metara nadmorske visine i na južnoj polutci ne mogu disati... Pa šta očekivati? Ligu prvaka? Bit će dobro ako na ovom SP bude i jedna iole kvalitetna utakmica, vjerojatno tek negdje u četvrtfinalu.

Zdravstveni problemi
Možda je malo grubo i karikirano ovo što ću reći, ali stvari ipak tako stoje. JAR ima ogromnih problema sa AIDS-om. I sa prostitucijom. I tako, dođe jedan Srbin na utakmicu, vidi da mu je repka u kurcu, vidi da je potrošio 3 mjesečne plaće da dođe tamo i da onda ne može ni ko čovjek navijati, i šta napravi? Ono što Srbi vole raditi: napije se ko životinja. Izađe iz lokalnog puba, odmah ga 8 kurvi napadne, od čega 6 ima AIDS. On, očajan i pijan, odluči pod jajca staviti nešto malo egzotičnije od svoje frigidne cure u Nišu. Zaštitu možda zaboravi, možda kondom pukne, al naš Srbin dobije AIDS. I vrati se u Srbiju, cura ga dočeka sretna jer ga nisu izboli i opljačkali, i odmah ga onako fino pojebe. I cura od našeg Srbina dobije AIDS. Nakon nekoliko mjeseci ona shvati da je on obična smrdljiva muška svinja kojoj je pojam kulture podrigivanje nove pjesme Seke Aleksić, i napuca ga. Ode s frendicama na našu Sodomu i Gomoru ilitiga Zrče, odlučna da se napokon malo i zabavi. Popije malo, povuće koju crtu belog, luda je. Bam bam bam, iduće jutro već su tri tipa pojebana, a nije se ni okrenula. 2 Hrvata i jedan recimo, Slovak. Slovak je imao kondom, Hrvati nisu ni znali šta je to. I 2 Hrvata imaju AIDS. Pošto su oni igrači, nakon povratka u Zagreb, nastavljaju sa svojim ljubavnim osvajanjima, i vikend za vikendom djevojče za djevojčetom se nađu kao reske na njihovim palicama. Sa AIDS-om. I onda, jednog sunčanog proljetnog predvečerja tamo negdje 2011. ja odlučim izaći van. Napijem se ko krme kakvo jesam. Upoznam lijepu djevojku. I ona je pijana. Jedno za drugim nađemo se u njenom stanu (studira Ekonomiju, inače je iz Osijeka i voli psiće i kornjačice), ja baš nemam kondoma, ona me uvjerava da je imala samo jednog prije mene, a mene budalu boli kurac da ih je i 2300 imala. I ja sad imam AIDS. I kome onda da se najebem matere? Sebi sigurno neću, jer preuzimam odgovornost kao 3. godišnje dijete. Al ću definitivno onom koji je rekao: "Hmh, mogli bi ovo svjetsko organizirat u onoj zemlji, ma znaš ju sigurno... polovica stanovništva ima AIDS... Kako? JAR? E da, ta, ta..."

Sve u svemu, bilo bi čudo da ovo SP na kraju bude barem gledljivo. Malo je onih hrabrih koji su odlučili otići tamo, jer iskreno i zašto bi? Da te netko opelješi i ubije na ulici, u jednoj od najopasnijih zemalja na svijetu? Da gledaš nikakav nogomet i slušaš 24/7 trubljenje najiritantnijeg kineskog smeća? Pa morao bi biti stvarno mazohist. Najbolje je to rekao Drogba: "Svjetsko prvenstvo u Africi odgovor je europskim rasistima". I to je upravo tako. Vrijeme je bilo da se bude politički korektan, jer gledajući današnje lige petice, bijelci su postali manjina. Imalo se možda najbolje nakane. Stoljećima su im bijelci uzimali apsolutno sve što su mogli, i zato se sad Englezi, Nizozemci i Ameri kurče okolo svima, na temeljima koje su izgradili izrabljivanjem tih istih Afrikanaca i njihovih dobara, i zbog kojih i dan danas ti Afrikanci masovno umiru. Možda se htjelo pokazati da su i ti Afrikanci spremni na ono što ostatak svijeta uglavnom uzima zdravo za gotov, možda se htjelo pokazati da i Afrikanci mogu organizirati najveću sportsku smotru poslje olimpijskih igara, možda se htjelo uzeti jedan od najvećih mogućih zalogaja? Ali nemaju oni njemačku pedantnost. Nemaju oni azijsko ljudstvo, fanatičnost i predanost cilju. Nemaju oni južnoameričku zaigranost i entuzijazam. Nemaju oni sjevernoamerički smisao za spektakl. Oni imaju samo vuvuzele. A to na žalost nije dovoljno....

Post je objavljen 15.06.2010. u 02:59 sati.