Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/namerequired

Marketing

Posuđeni post

Preuzeto s bloga Cyberheretic.

Teze hereze

Svaki heretik, ako želi biti pravi heretik, mora imati jasne ideje na kojima se temelji njegova hereza. Mora imati - teze hereze. Ako ni zbog čega drugoga, onda da bi se moglo sažeto objasniti zbog čega je završio na lomači. Dakle, idemo to probati napisati ...

1. Novac nema vrijednost

U doba kad su Feničani izmislili novac, pa i dugo vremena poslije, novac je imao stvarnu vrijednost. Svaka novčana jedinica imala je ekvivalent u tvari, najčešće u zlatu ili srebru. Unatrag nešto manje od jednog stoljeća, monetarni sustav je ukinuo tu ekvivalenciju. Vrijednost novca danas se stvara iz ničega, i njen ekvivalent je mjera zaduženosti trenutnog vlasnika novca. Taj dug je fiktivan. Stoga je i vrijednost novca fiktivna.

2. Suvremeni monetarni sustav je evoluirani oblik robovlasništva

Stvaranje novca kroz zaduživanje od njegovog vlasnika čini dužnika. Dužnik ima ograničenu slobodu jer je u svakom trenutku podložan primjeni raznih metoda represije koje prema njemu mogu pokrenuti njegovi vjerovnici radi povrata duga. Stoga je dužnik rob svojih vjerovnika. Većina populacije danas živi na kredit pa su tako efektivno monetarno roblje. 

3. Politika je u službi kapitala

Suprotno govoru političara koji se zaklinju u svoje namjere služenja dobrobiti naroda koji ih je postavio u vladajuću poziciju, stvarna funkcija politike je osiguranje provedbe strategija globalnog kapitala (predstavljenog monetarnim sustavom) na lokalnoj razini. Neovisno o tome koju opciju politika promovira kao svoj program. 

4. Religija je produžena ruka politike

Dok bi politika trebala rješavati materijalne potrebe naroda, religija bi se trebala brinuti za duhovne potrebe svoje pastve. U stvarnosti religija, neovisno o denominaciji, služi tome da smanji tenziju u narodu uzrokovanu stalnim stanjem porobljenosti i izrabljivanja od strane politike. Glavni alat za to je obećanje blaženstva poslije života, zbog kojega se isplati trpjeti nedaće kojima je taj život ispunjen. Niti jedna religija ne objašnjava zbog čega ne bismo u kraljevstvo nebesko mogli ući nakon ovozemaljskog života provedenog u zadovoljstvu i blagostanju.

5. Naša planeta ima dovoljno resursa

Kad nečega na tržištu nema dovoljno da zadovolji potrebe cijena mu raste bez obzira što mu stvarna uporabna vrijednost ostaje ista. Strašenje mogućim iscrpljivanjem resursa služi globalnom kapitalu za održavanje visokih profita koje im osigurava sadašnje neučinkovito iskorištavanje resursa. U stvarnosti, ova planeta ima dovoljno resursa za podržavanje i puno veće populacije nego što je ova sada, samo te resurse treba koristiti razumno i učinkovito. Tehnologije za takvo korištenje prirodnih resursa su već sad raspoložive, ali one ne omogućuju takve profite kao zastarjele i neučinkovite tehnologije.  

6. Tehnologija je ključ opstanka

Mediji, a posebno industrija zabave, prezentiraju nam tehnologiju kao opasnost za pojedinca, društvo, okoliš pa i planetu u cjelini. U stvarnosti, opasnost ne predstavlja tehnologija već svrha s kojom ju čovjek upotrebljava. Tehnologija je zapravo jedina opcija koja može osigurati opstanak čovjeka na ovoj planeti i zaštititi samu planetu od uništenja. 

7. Nije sve crno kako izgleda

Iako vam se čini da nema izlaza iz ove situacije i da ovaj svijet ne može biti drugačiji nego takav kavim smo ga učinili, to je zabluda. Svijet može biti samodostatan, sa svim što je potrebno za udoban život svakog čovjeku na planeti. Promjene su, naravno, potrebne. Suštinske promjene u našem gledanju na svijet, posebno na društvo koje smo izgradili.   

- - - - - -

Za sada se čini da je sedam teza dovoljno. Ukoliko se pokaže da ih treba dopunjavati ili mijenjati, napravit će se revizija.
U tekstovima koji slijede svaka od ovih teza bit će malo opširnije objašnjena, a nadalje će se ovaj blog baviti promišljanjem i potvrđivanjem tih teza.

Preuzeto s bloga Cyberheretic.

Post je objavljen 10.06.2010. u 06:39 sati.