Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI SPREMNI ZA LJETNU POŽARNU SEZONU

BUZET

Vatrogasnom vježbom u kojoj su sudjelovale zračne snage, 130 vatrogasaca i 35 vatrogasnih vozila danas je u Buzetu prikazana mogućnost istarskog vatrogastva.

Image and video hosting by TinyPic

Kanader, air traktor, helikopter, 35 vatrogasnih vozila, 130 vatrogasaca, 7 istarskih javnih vatrogasnih postrojbi, 4 dobrovoljna društva, Gasilska brigada Koper, JVP Opatija, gosti iz Trsta, policija i Hitna medicinska pomoć rezime je združene vatrogasne taktičko-pokazne vježbe gašenja požara otvorenog prostora održane danas u Buzet. Riječ je, naime, o najvećoj vježbi na poluotoku u posljednjih deset godina.

Vježbi spašavanja osobe, koja je ostala zarobljena u automobilu prilikom sudara s cisternom, te gašenju šumskog požara pomoću zračnih snaga prisustvovao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin te zapovjednici priobalnih županija, dok su u zanimljivim i edukativnim prizorima uživala i mnogobrojna djeca iz Buzeta i Lupoglava.

- Današnja vatrogasna vježba je prikaz mogućnosti istarskog vatrogastva u realnom prostoru. Pokazali smo sve ono što se događa od početka požara do trenutka kada vatra eskalira odnosno poprimi katastrofalne razmjere, kada moramo upotrijebiti zračne snage, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. Istaknuo je da su istarski vatrogasci u potpunosti spremni za predstojeću ljetnu požarnu sezonu te je građanima Istre i njenim gostima dao garanciju da su, što se vatre tiče, sigurni.

Image and video hosting by TinyPic

- Vatrogasna snaga Istre je primjer organiziranosti, kako je to napravljeno u zemljama EU. Po ocijeni odgovornih tijela RH već nekoliko godina uspješno se ocjenjuje naš rad i sustav koji ne poznaje administrativne granice općina, gradova pa čak i susjednih županija. Prema tome, u danom trenutku mi bilo koji požar na području Istarske županije tretiramo kao jedan jedinstveni događaj, kazao je Kozlevac.

Istra se danas diči s 230 profesionalnih vatrogasaca, 870 osposobljenih dobrovoljnih i vatrogasaca, oslanja se na ekipu hrvatskih šuma od 50 pripadnika, a tijekom ljeta pojačava se i s 42 sezonska pripravnika. Ima sustav od 1200 ljudi zemaljskih snaga, dok se u određenom trenutku oslanja i na zračne snage. Tehnička opremljenost je 182 vozila svih namjena pa je vozni park i tehnika sada na razini EU.

U Buzetu je sinoć održan i redoviti sastanak zapovjednika priobalnih županija gdje su sumirane pripreme. Konstatirano je kako u ljetnu požarnu sezonu hrvatsko priobalje ulazi pripremljeno.
grad buzet



Post je objavljen 28.05.2010. u 16:15 sati.