Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrhb

Marketing

FRA IVAN ANČIĆ DUMLJANIN



U organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i u suradnji s duvanjskim Franjevačkim samostanom, ogrankom Matice hrvatske u Tomislavgradu i župnim uredom Presvetog Srca Isusova u Kongori, održan je 14. svibnja Međunarodni znanstveni simpozij o fra Ivanu Ančiću – Dumljaninu (1624. - 1685.).

O životu i djelu ovog istaknutog franjevca Bosne Srebrene, rodom iz Lipe, župa Kongora kraj Tomislavgrada, čiji je teološki i književni rad obilježio vrijeme u kojemu je živio, govorilo je dvadesetak znanstvenika, teologa, povjesničara i jezikoslovaca iz BiH i Hrvatske.
U cjelodnevnim izlaganjima znanstvenici su gotovo do u detalje analizirali život i rad fra Ivana Ančića, s posebnim naglaskom na njegov doprinos teološkoj i jezikoslovnoj misli. Svi predstavljeni radovi na ovom znanstvenom skupu bit će objavljeni u zborniku radova koji će biti uvršteni i izdani u ediciju „Tihi pregaoci“.
Nakon održanog simpozija, na blagdan sv. apostola Matije, u Lipi je (župa u Kongori), u rodnom mjestu fra Ivana Ančića, na kapelici u mjesnom groblju, otkrivena spomen-ploča s likom ovoga velikana. Spomen-ploču je u silikatnoj vodootpornoj prašini izradio akademski slikar Ivica Gabrić, također rodom iz Lipe. Župnik i dekan fra Mirko Bagarić je s mještanima Lipe za ovu prigodu organizirao svečanost na mjesnom groblju u kojoj su sudjelovali svi sudionici znanstvenog skupa na čelu s akademikom, prof. Radoslavom Katičićem i direktorom Organizacijskog odbora prof. Pavom Kenzovićem iz Zagreba.
Nakon što je spomen-ploču otkrio prezimenjak i mještanin iz loze don Jozo Ančić, župnik u Ledincu, fra Mirko ju je blagoslovio. O fra Ivanovu liku i djelu govorio je i akademik Katičić, a potom su predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Tomislavgradu prof. Mate Kelava i predsjednik Organizacijskog odbora prof. Pavo Knezović položili cvijeće i svijeće pred fra Ivanovo spomen-obilježje. Za ovu plemenitu inicijativu da se fra Ivan, nakon tri puna stoljeća opet vrati u svoju Lipu i župu Presvetog Srca Isusova u Kongori, odnosno u Duvanjski kraj, kao i za njezinu realizaciju, najzaslužniji je duvanjski dekan fra Mirko.
U prigodi održavanja ovoga simpozija upućena je i peticija nadležnima u Općini u Tomislavgradu, da se Osnovna škola u Kongori „Ivana Mažuranića“ preimenuje i ponese ime domaćeg sina fra Ivana Ančića, što je, prema riječima općinskog načelnika i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Tomislavgradu prof. Mate Kelave, moguće učiniti bez ikakvih poteškoća.

FRAMIR

Post je objavljen 25.05.2010. u 13:26 sati.