Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

TRODNEVNICA U ČAST BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE - 1. dan

TRODNEVNICA U ČAST BEZGREŠNOG ZAČEĆA
BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Marija početak novoga svijeta
(Godina B)
(1. dan)


Hvaljen Isus i Marija

Draga braćo i sestre!

S današnjim danom započinjemo trodnevnicu priprave za blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije.
Blagdan Bezgrešnog Začeća Marijina slavi se u vrijeme Adventa ili Došašća. Došašće je spomen-vrijeme Isusova prvog dolaska među nas ljude na ovu zemlju. Došašće je spomen-vrijeme Isusova rođenja i Marijina materinstva. Došašće je vrijeme bdijenja, molitve i obraćenja. To je vrijeme radosnog i žarkog očekivanja Gospodina koji dolazi.

Prva riječ koju dragi Bog upućuje Mariji glasi: veseli se i raduj se, o Marijo. Gospodin je blizu, Gospodin dolazi.

Riječ Božja koju slušamo u ovo vrijeme Došašća neprestano nam govori o Isusu, Sinu Božjem i o njegovoj Majci Mariji. Isus i Marija tako usko su povezani jedno s drugim da se uopće ne može zamisliti Sin bez Majke.
Kad su naši praroditelji Adam i Eva pali i sagriješili, odmah je dragi Bog navijestio i po prvi put otkrio Otkupitelja svijeta skupa s Njegovom Majkom ovim riječima: »Ja zamećem neprijateljstvo između tebe i žene, između roda tvojega i roda njezina: On će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu« (Iv 3,15).



Marija je ta obećana žena koja će stupiti u vječno neprijateljstvo sa Zmijom paklenom, sa Sotonom - tim vječnim protivnikom Božjim i neprijateljem ljudskoga roda.
Te tajanstvene riječi Božje otkrivaju također u isto vrijeme budućnost čovječanstva i Crkve. To je budućnost trajne borbe između Duha Tame i »oca svake laži« (Iv 8,44) i Sina Žene koji će doći među nas ljude kao »Put, Istina i Život« (Iv 14,6). U ovoj trajnoj borbi između Boga i Sotone, Marija je prisutna već od samoga početka. Stoga je Marija skupa s Isusom očekivana već od početka svijeta. Mesija - Emanuel, Bog s nama očekivan je od početka svijeta kao Sin Žene, kao Sin Bezgrešne Djevice Marije.

Marija je početak novoga svijeta jer iz njen utrobe dolazi na svijet Onaj koji će nas spasiti.
Marija je jedini čisti i neokaljani cvijet od Adamova poroda kojega je Bog bez ikakve sjene istočnoga grijeha usadio u vrt, u baštu ovoga svijeta prepunog svakog kalja, nečistoće i grijeha. Marija je početak Crkve, početak novoga odabranog Božjeg naroda. Ona je Majka Crkve, majka mističnoga tijela Kristova. Kao što nas prvi dolazak Isusov na ovu zemlju približava Mariji, tako isto svaki Njegov dolazak u naše duše i u naša srca treba da nas sjedinjuje s Njegovom i našom majkom Marijom.

Prema tome i danas sveta Crkva, skupa s prorokom Izaijom, govori svima nama: Da, puče kršćanski, ne plači više zbog tvojih grijeha. Gospodin je čuo plač tvoj i smilovao ti se. Evo Gospodin ti daje Mariju za majku koja će te utješiti. Ona će obrisati suze s očiju tvojih i skinuti sramotu s lica tvoga.

Draga braćo i sestre, Gospodin Bog zna da nama ljudima nije lako. On dobro poznaje sve naše životne tjeskobe, bijede i nevolje. Zato nam Bog u Mariji nudi svoju ljubavi jamči svoju pomoć. Stoga je Isus Krist, koji šalje svoje apostole da naviještaju kraljevstvo Božje i spasenje ljudskoga roda, darovao svoju majku Mariju svetoj Crkvi za majku, utješiteljicu i pomoćnicu. Isusovoj majci Mariji od početka spasenja ljudskoga roda mačevi boli naših grijeha i našega zla probadaju dušu i srce, ali ona je svjetlo na putevima našega života i utjeha u našim životnim tjeskobama.
Ona nas ne samo neprestano poziva na obraćenje, nego izvanrednim milostima često liječi svaku našu bolest i svaku nemoć; osobito u svojim svetištima i prošteništima.
Marija je pomoćnica apostola Kristovih koje Isus šalje, ne samo da propovijedaju obraćenje ljudi Bogu već također da pomažu ljudima u njihovim svakodnevnim nevoljama: tj. da bolesne liječe, mrtve uskrisuju, gubave čiste i zloduhe izgone.
Marija je Ona žena koja se nalazi u vječnom neprijateljstvu i u trajnoj borbi protiv svakoga grijeha i zla što čovjeka muče, uništavaju i upropaštavaju.
Marija je Ona žena koja se nalazi u vječnom neprijateljstvu i u neprestanoj borbi protiv Vođe kraljevstva pakla i tame i svih tih zakletih neprijatelja Božjih i cijeloga ljudskoga roda.


Gospa Lurdska: Ja sam Bezgrešno Začeće

Zastava te slavne Žene, suotkupiteljice cijeloga ljudskoga roda, pomoćnice kršćana i posrednice svih milosti, nosi ime koje glasi: Bezgrešno Začeće!

Amen!

Čit: Iz 30,19-21. 23-26
Mt 9,35-38; 10,1.6-8


Post je objavljen 08.10.2010. u 19:10 sati.