Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Subversive Film Festival - sjećanje na Jugoslaviju

Program se zapravo zove "Retrospektiva socijalističkog filma", ali zapravo, poslužilo je kao prisjećanje na vremena, filmove, glazbu te općenito pop kulturu SFRJ. Nažalost, nisam imao mnogo vremena, ali sam stigao pogledati dva filma - Specialno vaspitanje i Ko to tamo peva, i oba su mi se krajnje dojmila (iako sam oba gledao više puta).

Počet ću ipak od legendarnog otvaranja Ko to tamo peva...



Film mi se jako, jako svidio, svaki put iz drugog razloga. Prvi put su me najviše zabavili upravo ovi Cigani, drugi put su me pak oduševili gegovi, a sada me zapravo potresao prizor 6.04. i bombardiranja Beograda. Šteta je što se ovakvi filmovi ne puštaju na našoj televiziji (umjesto one glupe retrospektive suvremenog hrvatskog filma), jer vrijedi da ih se vidi. Naime izvjesni broj mladih nikada nije ni čuo za film "Ko to tamo peva", a to je jedno od posljednjih velikih ostvarenja jugoslavenskog filma. Trebamo se ponekada sjetiti da je jugoslavenska baština djelomično i naša.


(pokušavam shvatiti mentalitet Cigana koji pjevaju iza ovoga)

"Specialno vasptianje" mi se doima kao jedan simpatičan film, također ozbiljne tematike, ali ublažene kroz dječje dijaloge, njihovo ponekad banalno shvaćanje života i ljubavi . Iako zapravo krajnje ozbiljan, sa onom nimalo patetičnom scenom smrti Ljupčeta. Stavljam ovdje jednu od duhovitijih scena Pere Trte (aka Ljuban iz Vlaka u snijegu) i njegove prijateljice Violete, koju neuspješno pokušava zavesti.



Inaće, većinu jugo-filmova možete naći na youtube-u, u dijelovima, jer ima jedan izvrstan kanal - Balkan Television...

Do sljedećeg posta, uživajte (Hrvati i Eurovizija 1 - do osamostaljenja)

Post je objavljen 19.05.2010. u 19:47 sati.