Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davor-info

Marketing

GODIŠNJI SUSRET HRVATSKIH SJEMENIŠTARACA U ZADRU

Godišnji susret hrvatskih sjemeništaraca predvođenih njihovim odgojiteljima održan je za vrijeme SHKM-a u Zadru 8. i 9. svibnja, a u nedjelju 9. svibnja 80 sjemeništarca okupilo se na misnom slavlju u katedrali sv. Stošije u Zadru koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sjemeništarci su se priključili zajedništvu mladih koji su bili smješteni u župi sv. Stošije, među kojima su bili i mladi iz svijeta. "Na poseban način želim pozdraviti sjemeništarce, mlade koji su u svom srcu čuli Gospodinov glas i odazvali se na njegov poziv da ga slijede" rekao je mons. Puljić. Tragom čitanja iz Djela apostolskih koje govori o zajednici u Antiohiji u kojoj su se Isusovi učenici prvi put prozvali kršćanima, kamen spoticanja bilo je pitanje mora li onaj koji želi biti kršćanin najprije postati Židov, pa kao Židov doći do Krista. Jer pobožni Židovi kao izabrani narod tvrdili su da je put do spasenja moguć jedino preko izraelskog naroda. Pavao i Barnaba su tvrdili da nije odlučujuće obdržavanje židovskih propisa nego vjera u Isusa Krista.

Tada je prva zajednica učinila ono što kasnije u Crkvi postaje pravilom. Odlazi po mišljenje u Jeruzalem gdje je Petar u zajedništvu s apostolima. "Petru je povjerena zadaća biti stijenom, jamstvom jasnoće i tumačenja Isusova nauka. To je prvi opći crkveni sabor i početak svih kasnijih sabora, skupova na kojima Petar - Papa, u zajedništvu s apostolima - biskupima donosi važne odluke za Crkvu. 'Duh Sveti i mi odlučismo' - tvrdnja je kojom Apostoli okupljeni oko Petra donose odluku. U tom obrazloženju stoji najprije Duh Sveti" istaknuo je mons. Puljić poručivši: "Duh Božji je, prije svih, odluka. U tom i po tom Duhu živi i danas u Crkvi. Na njega se apostoli pozivaju. Duh Sveti ne napušta Crkvu. On je Duh mudrosti, savjeta, jakosti, pobožnosti, razuma, znanja, straha Božjeg. Taj Duh je pomogao prvoj kršćanskoj zajednici pronaći pravi put do istine. Taj Duh, kojeg primamo po potvrdi, pomaže i nama danas pronaći pravi put u životu. Taj Duh pomaže da i mi danas u papinoj riječi i nauku Crkve prepoznamo govor Krista i njegovog Duha koji i danas govori i djeluje u Crkvi" rekao je mons. Puljić.

Da bi se čuo i prihvatio glas Duha Svetog treba otvoriti srce i u molitvi dopustiti djelovanje Duha Isusova, Duha Božjeg, rekao je nadbiskup potaknuvši na uvijek iznova otvaranje srca u molitvi; po njoj dati prostor Kristovu Duhu da nas osposobi za prihvaćanje njegove riječi i življenja po njoj. "Ljubav je prvi i bitan preduvjet zajedništva s Kristom. Vjerujem, dragi sjemeništarci, da vas je upravo ta ljubav prema Kristu potaknula da želite pokušati nasljedovati Isusa i poput njega, pripremajući se za svećeništvo, svijetu donositi utjehu, radost, mir, samog Isusa" rekao je nadbiskup. Kao dugogodišnji odgojitelj i profesor zna da na tom putu susreću poteškoće. "Nemojte se nikad obeshrabriti u hodu za Kristom. Ako Vas je Krist odabrao a vi se odazvali, Krist će oblikovati vašu osobu da budete spremni služiti svijetu kao svećenici. Budite hrabri, zagledani u Krista koračajte naprijed" potaknuo je nadbiskup sjemeništarce. Ljubiti Isusa je poziv onima koji se spremaju na svećeništvo i redovništvo ali i svima koji žele biti s Isusom. Ljubiti Isusa znači dopustiti mu da te osvoji svojom osobom, riječju, djelovanjem, htjeti trajno biti s njim i izvršiti na što nas poziva. "Poznavajući našu grešnost i nedosljednost Isus nam obećava Duha Branitelja, Odvjetnika. Branitelj se zauzima za nas, odvjetnik se zauzima za svoju stranku, opravdava je i brani" rekao je nadbiskup podsjetivši da starohrvatska riječ 'parac', kako Dubrovčani nazivaju svog zaštitnika, znači odvjetnik, vodi njihovu parnicu, zagovara, štiti i brani ih. Uz Duha Branitelja, Krist nam želi darovati i mir koji nije samo odsutnost rata. Mir koji Krist daje je milost i po njoj čovjek posjeduje sklad srca, uma, volje s Bogom i Isusovom Riječju. Sa svake euharistije sjedinjeni s Isusom i ojačani njegovim Duhom vraćamo se gdje živimo kako bismo bili svjedoci da je Uskrsnuli s nama. "To je zadaća i poslanje biskupa, svećenika, sjemeništaraca, mladih i svih koji Kristu vjeruju" zaključio je nadbiskup Puljić.


U nedjelju 9. svibnja u zadarskom Nadbiskupskom sjemeništu 'Zmajević' zajedništvo sjemeništaraca počelo je Svečanom jutarnjom u kapeli te su se duhovno-kulturnim programom, pjesmom i igrokazom predstavila hrvatska mala sjemeništa. Svi su posjetili i izložbu Zlato i Srebro Zadra kod benediktinki, a u blagovanju za zajedničkim ručkom pridružio im se i nadbiskup Puljić. Poslijepodne su održana sportska natjecanja gdje su u košarci i nogometu pobijedili zadarski, a u stolnom tenisu zagrebački sjemeništarci. Sjemeništarce su pratili rektor i duhovnik zadarskog sjemeništa Marino Ninčević i Stanislav Wielinski, rektor i prefekt Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati Ivan Gretić i Marko Zadravec, rektor i duhovnik Franjevačkog sjemeništa u Sinju fra Ivan Udovičić i Mijo Šabić, te prefekt splitskog sjemeništa Darijo Ćorić. Zadarski sjemeništarci primili su osobitu zahvalu za sudjelovanje u SHKM-u te za sve što su marljivo učinili i bili raspoloživi u pripremi susreta mladih i kao domaćini u svom domu u kojem su dočekani i ispraćeni brojni sudionici SHKM-a u Zadru.

Ines Grbić

Post je objavljen 15.05.2010. u 22:24 sati.